ارزیابی موفقیت ها در سئو

توانایی در اندازه گیری، شرط لازم برای ارتقا هر چیزی است. توانایی در اندازه گیری و ارزیابی، امری لازم برای موفقیت در سئو می باشد. متخصصین حرفه ای سئو همواره رتبه سایت، مرجع ورودی های سایت و لینک های آن را دنبال می کنند تا به آنالیز صحیحی از استراتژی سئو دست پیدا کرده و بتوانند در ادامه برنامه مناسبی برای آن ایجاد نمایند.

معیارهای پیشنهادی برای ارزیابی

با وجود متفاوت بودن وب سایت ها و معیارهای موفقیت متنوع برای آنها، در ادامه لیستی کلی از موارد قابل ارزیابی را منتشر کرده ایم. معیارهایی که در ادامه مطرح شده اند کاملا با سئو در ارتباط بوده و از ذکر دیگر موارد کلی تر اجتناب نموده ایم.

1. مرجع ورودی های سایت

وروردی های سایت در حالت کلی از سه نوع منبع زیر تامین می شوند:

ورودی مستقیم: لینک وب سایت شما مستقیما تایپ شده یا کاربر بر روی لینک شما در بوکمارک مرورگر خود کلیک می کند.

ترافیک ارجاعی: لینک وب سایت شما از طریق بک لینک کلیک شده و کاربر وارد سایت می گردد. همچنین ترافیک ناشی از کمپین های تبلیغاتی مانند بازاریابی ایمیلی نیز جز همین دسته محسوب می گردد.

ورودی طبیعی: ترافیکی از طریق موتورهای جستجو ایجاد می شود.

شناخت درصد هر یک از این ورودی ها و تعداد آنها می تواند به شما کمک کند تا با نقاط ضعف وب سایت خود آشنا شوید و همچنین به مقایسه آنها در طول زمان بپردازید. به عنوان مثال افزایش ناگهانی ترافیک از مراجعی که با سایت شما در ارتباط نیستند، جای خوشحالی ندارد. از سوی دیگر کاهش ترافیک از نتایج جستجو زنگ خطری برای وب سایت شما محسوب می گردد. شما بایستی از این داده ها برای دنبال کردن نتایج زحمات خود بهره برده و برای رسیدن به موفقیت های بزرگ تر برنامه ریزی کنید.

2. ورودی از موتورهای جستجو

تنها سه موتور جستجوی گوگل، بینگ و یاهو بیش از 95 درصد ترافیک ناشی از موتورهای جستجو را در آمریکا شامل می شوند. در بسیاری از دیگر کشورها تنها گوگل 80% ترافیک ورودی از موتورهای جستجو را به خود اختصاص داده است (به جز چین و روسیه). ارزیابی درصد ورودی موتورهای جستجو به چند دلیل حائز اهمیت است.

مقایسه کارایی در برابر سهم بازار

شما می توانید ورودی از موتورهای جستجوی مختلف را نسبت به سهم بازارشان در کشور خود مقایسه کنید.  به عنوان مثال اگر در کشور ایران سهم گوگل از بازار موتورهای جستجو را 90 درصد در نظر بگیریم، طبیعیست که ورودی شما از موتورهای جستجو نیز بایستی حول و حوش همین عدد باشد.

آنالیز افت ناگهانی ورودی

در صورت افت ترافیک سایت از موتورهای جستجو آگاهی از سهم هر یک از موتورها برای ما حائز اهمیت است. اگر افت ترافیک به یک نسبت از همه موتورهای جستجو باشد، احتمالا مشکلی در سمت دسترسی آنها به وب سایت وجود دارد. اما اگر افت ترافیک تنها مختص به یک موتور جستجوی خاص مانند گوگل است، شاید وب سایت دچار پنالتی شده یا اینکه تحت تاثیر تغییرات الگوریتمی گوگل قرار گرفته باشد.

کشف راهکارها

این احتمال وجود دارد که انجام یک سری از اقدامات تاثیر بیشتری در یک موتور جستجوی به خصوص خواهد گذاشت. به عنوان مثال مشاهده می شود که برخی از اقدامات سئو داخلی وب سایت مانند استفاده بهتر از کلمات کلیدی و هدف گذاری بر روی تعداد خاصی از آنها در بینگ و یاهو بیشتر تاثیر گذار است. از سوی دیگر کسب بک لینک با یک انکر تکست مشخص از وب سایت های معتبر، تاثیر بیشتری در رتبه های گوگل می گذارد. در صورت داشتن چنین اطلاعاتی می توانید تمرکز بیشتری بر روی اقدامات خود داشته باشید.

3. بازدید های به دست آمده از جستجوی کلمات کلیدی

کلمات کلیدی که منجر به ایجاد ترافیک برای سایتتان می شوند، از جلمه مسائل قابل ارزیابی در سئو محسوب می گردند. با بررسی کلمات کلیدی و انجام ارزیابی های مختلف می توانید به کلمات کلیدی دست کم گرفته شده یا کلمات کلیدی محبوب در حوزه کاری خود پی ببرید.

همچنین می توانید کلمات کلیدی که بیشترین ارزش برای شما خواهند داشت را بیابید. در صورت داشتن چنین اطلاعاتی می توانید وجود اشتباهات در مسیرهای برنامه ریزی شده را ارزیابی کنید. تعداد جستجوها در 15 سال گذشته همینطور در حال افزایش بوده و کاهش ورودی شما از نتایج جستجو امری خوشایند نخواهد بود.

4. نرخ تبدیل ورودی های موتورهای جستجو

در بررسی های خود ممکن است که متوجه کلمه کلیدی شوید که درصد بالایی از کاربران پس از جستجو و وارد شدن به صفحه مرتبط با آن، تبدیل به مشتری شده اند. اما در هنگام جستجو متوجه می شوید که این کلمه کلیدی در جایگاه چهارم نتایج جستجو قرار دارد. تصور کنید که با آمدن به رتبه یک گوگل چه تعداد مشتری برایتان ایجاد خواهد شد! با استفاده از این گونه اطلاعات می توانیم دو کار انجام دهیم:

  1. صفحه مورد نظر را بهینه تر کرده تا به رتبه بالاتری دست یابد.
  2. دست به ارتقا آن صفحه بزنیم تا تجربه کاربری بهتری ایجاد کند.

مسئله نرخ تبدیل به همین جا ختم نمی شود. با بررسی های بیشتر درباره اینکه کاربران از کجا وارد سایت شده و از کجا خارج می شوند نیز اطلاعات ارزشمندی درباره وب سایت به ما خواهد داد.

5. تعداد صفحات کسب کننده بازدید از نتایج جستجو

آگاهی از تعداد صفحاتی که حداقل یک ترافیک ایجاد می کنند، در بررسی سئو وب سایت امری مهم است. اینکه بدانیم چه درصدی از صفحات ایندکس شده سایت در موتورهای جستجو منجر به ایجاد ترافیک می گردند، بیان کننده موفقیت یا شکست ما می تواند باشد. البته طبیعیست که با بزرگتر شدن وب سایت و افزایش لینک های داخلی و بک لینک ها، تعداد صفحات بیشتری به این لیست اضافه گردند.

معیارهای دیگری نیز برای ارزیابی موفقیت سایت در سئو وجود دارند، اما مواردی که به آنها پرداختیم، جز مهمترینشان محسوب می گردند و درصد بالایی از معیارهای موفقیت در سئو به آنها وابسته است.

ابزارهای آنالیتیکس

ابزارهای متنوعی تحت عنوان آنالیتیکس برای ارزیابی سئو وب سایت وجود دارد. از جمله این موارد می توان به گوگل آنالیتیکس، Clicky، Piwik و AWStats اشاره کرد. اگر به دنبال یک ابزار رایگان همه کاره هستید مطمئنا گوگل آنالیتیکس یکی از بهترین گزینه ها خواهد بود. یکی از مزیت های این ابزار قابلیت اتصال آن به دیگر محصولات گوگل مانند سرچ کنسول و ادوردز است.

معیارهای مورد نیاز برای ارزیابی

بهینه سازی برای بخش خاصی از رفتارهای موتورهای جستجو کار بسیار دشواریست، چراکه الگوریتم های آنها عمومی نبوده و همواره در حال تغییر هستند. اما استفاده ترکیبی از این تاکتیک ها می تواند بسیار موثر بوده و داده های جدید می توانند به ما در دنبال کرده رتبه سایت و عومل تاثیر گذار در آن کمک کنند.

حتی استفاده مستقیم از خود موتورهای جستجو و ابزارهای آنها نیز می تواند کمک زیادی به ما در تصمیم گیری هایمان کند. شما می توانید با استفاده چند جانبه از همه ابزارهای در دسترس فرمول بهینه ای برای دست یابی به نتایج به دست بیاورید.

1. کادر جستجوی گوگل

شما می توانید با استفاده از جستجوی یک وب سایت به شکل نمونه site:radzad.com، به تعداد صفحات ایندکس شده آن پی ببرید. حتی می توانید با خاص تر کردن یو آر ال، تعداد محتوای ایندکس شده در بخش خاصی از سایت را بیابید. این اعداد ممکن است که در نوسان باشند، اما در حالت کلی ارزیابی اولیه خوبی از یک وب سایت به ما می دهد.

2. کادر جستجوی بینگ

همانند گوگل، بینگ نیز دارای قابلیت مشابهیست و با استفاده از آن می توان لیستی از صفحات ایندکس شده را یافت. دقت داشته باشید که نوسان بینگ در این قسمت کمی بالاتر از گوگل است و مانند آن خیلی قابل استناد نیست.

3. گوگل ترندز

با استفاده از گوگل ترندز می توانید به مشاهده محبوبیت یک کلمه کلیدی در طول زمان پی ببرید. تنها کافیست که وارد اکانت خود در گوگل شده و به وب سایت گوگل ترندز سری بزنید.

4. دامین آتوریتی

با استفاده از این معیار از وب سایت Moz می توان به پیش بینی رتبه یک سایت در نتایج جستجو پرداخت. هر چه این عدد بزرگتر باشد، احتمال کسب رتبه برای یک وب سایت بالاتر خواهد بود.

5. پیج آتوریتی

با استفاده از معیار پیج آتوریتی از وب سایت Moz می توان به پیش بینی احتمال کسب رتب برای یک صفحه به خصوص از سایت پرداخت. طبیعیست که هر چه این معیار بزرگتر باشد، احتمال کسب رتبه بالاتری برای آن صفحه پیش بینی می گردد.

به کار بردن داده ها

تنها پی بردن به اعداد نمی تواند موجب نتیجه گیری شود. در ادامه به معرفی سناریوهایی پرداخته ایم که ممکن است با آنها برخورد کنید. همچنین پیشنهادهای لازم را در هر سناریو برایتان شرح داده ایم.

1. نوسان در تعداد صفحات ایندکس شده

در مواقع بسیاری دیده شده که با جستجوی site:example.com تعداد نتایج متفاوتی را حتی در یک روز مشاهده می کنیم. این تغیرات مخصوصا در سایت های بزرگ قابل استناد نیستند و نبایست که با کاهش آن احساس ترس کنیم. بهتر است تعداد صفحات ایندکس شده وب سایت را از طریق گوگل سرچ کنسول مشاهده کنیم.

2. کاهش ورودی از یک موتور جستجوی خاص

در چنین شرایطی بهتر است که ابتدا شروع به تحقیق در وب سایت های خبری کنید. شاید خیلی از وب سایت ها مانند شما به صورت همزمان دچار چنین مشکلی شده باشند. در صورت تشخیص پنالتی شدن نیز پیشنهاد میکنیم که در ابتدا خونسردی خود را حفظ کرده و مطلب خروج از پنالتی گوگل را مطالعه کنید.

3. کاهش ورودی از تمام موتورهای جستجو

در چنین شرایطی ابتدا قابل پایش بودن وب سایت توسط موتورهای جستجو را چک کنید. وجود مشکلاتی در هاست، کدهای اشتباه در فایل robots.txt یا حتی متا تگ robots می تواند از پایش و ایندکس صفحات جلوگیری کند. با ادمین وب سایت، شرکت هاستینگ و همینطور برنامه نویس وب سایت صحبت کرده تا به عامل مشکل پی ببرید. همچنین گزارش های سرچ کنسول را نیز حتما مشاهده کنید.

4. افت رتبه در یک کلمه کلیدی

کاهش یا افزایش رتبه کلمات کلیدی در یک روز دائما در حال اتفاق افتادن بوده و برای آن جای نگرانی وجود ندارد. الگوریتم های گوگل دائما در حال تغییر بوده و وزن پارامترهای مختلف نیز دچار نوسان می شود. همچنین کاهش یا افزایش بک لینک های رقبا نیز بر این ماجرا تاثیر گذار است.

اگر افت رتبه بسیار شدید بوده و از این وضعیت هفته هاست که می گذرد، بهتر است که سئو داخلی سایت را مجددا چک کرده و وب سایت را از هر گونه بهینه سازی های افراطی مبرا کنید. البته دقت داشته باشید که این گونه افت رتبه ها برای محتواهای تازه منتشر شده ممکن است اتفاق بیفتد و جای نگرانی در چنین شرایطی وجود ندارد.

5. عدم افزایش رتبه سایت پس از لینک سازی

بسیاری از صاحبین وب سایت ها تصور می کنند که پس از انجام سئو به شکل کلاسیک یعنی سئو داخلی و کسب بک لینک، همه چیز تمام است و بلافاصله بایستی نتایج را مشاهده کنند. به خصوص برای وب سایت های جدید و همینطور سایت هایی که رقبای پر قدرتی را در کنار خود می بینند، این اتفاق به راحتی نمی افتد و کسب رتبه نیاز به زمان زیادی دارد.

حتی کسب بک لینک های زیاد هم نمیتواند نسخه مناسبی برای رسیدن به صدر نتایج جستجو باشد. موتورهای جستجو علاوه بر ایندکس صفحات دارای بک لینک های شما، نیاز به پردازش آنها نیز دارند. بنابراین رسیدن به رتبه مورد نظر شما ممکن است از روزها تا هفته ها به طول بینجامد.

جمع بندی

حال شما با مبانی سئو آشنا شده و می توانید اقدام به شروع سئو وب سایت خود کنید. همراه در حال یادگرفتن بوده و همیشه به دنبال تکنیک های جدید باشید. اگر هم نیاز به مشاوره سئو داشتید، تیم رادزاد همیشه در کنار شما خواهد بود.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *