کدهای وضعیت HTTP و ارتباط آنها با سئو

کدهای وضعیت HTTP مانند 404، 301 و 500 شاید برای یک کاربر معمولی چندان معنایی نداشته باشند، اما برای سئوکاران بسیار مهم هستند. همچنین ربات های موتورهای جستجو مانند ربات گوگل، از این کدها در ارزیابی سلامت یک سایت استفاده می کنند. این کدهای وضعیت، یکی از روش های مشاهده نحوه تعامل مرورگر و سرور هستند.

بعضی از این کدها نشان از یک خطا دارند، به عنوان نمونه میتوان به خطای “محتوای درخواستی پیدا نمی شود” اشاره کرد. در حالی که دیگر کدها نشان از اعمال یک راه حل برای این نوع مشکلات دارند. در این مطلب میخواهیم نگاه جامعی به مهمترین کدهای وضعیت بندازیم و معنی آنها را در سئو توضیح دهیم.

کدهای وضعیت HTTP چیستند و چرا آنها را مشاهده می کنید؟

یک کد وضعیت HTTP پیامی از طرف سرور در هنگام یک درخواست از طرف مرورگر است. این پیام می تواند به معنای انجام آن درخواست یا عدم انجام آن باشد. کدهای وضعیت زیادی وجود دارند که احتمالا با بسیاری از آنها هنوز برخورد نکرده اید. اگر نیاز به داشتن نگاهی اجمالی به تمام کدهای وضعیت دارید وب سایت HTTPstatuses.com را مشاهده فرمایید.

کد وضعیت HTTP

برای درک این کدها شما نیازمند آگاهی از نحوه دریافت یک صفحه توسط مرورگر هستید. هر بازدید از یک وبسایت از طریق وارد کردن آدرس آن در مرورگر یا کلیک بر روی نام آن از طریق نتایج جستجو آغاز می شود. مرورگر درخواستی را به آی پی مربوط با وب سایت میفرستد. وب سرور نیز پاسخی را در قالب یک کد وضعیت برای مرورگر میفرستد که دربرگیرنده نتیجه درخواست است. اگر همه چیز مرتب باشد، کد وضعیت 200 به همراه محتوای صفحه به مرورگر بازگردانده می گردد.

با این حال احتمال دارد که مشکلی از طرف سرور در ارائه محتوای درخواست شده وجود داشته باشد. این مشکل می تواند به دلیل عدم وجود آن صفحه باشد که در این صورت کد خطای 404 به مرورگر برگردانده می شود. شاید سرور دارای مشکلات موقتی شده و در نتیجه باعث ارسال کد وضعیت 500 به مرورگر گردد. این کدهای وضعیت یکی از ابزار های مهم ارزیابی سلامت وب سایت و سرور آن است. اگر یک سایت به صورت مداوم کدهای وضعیت نا مناسب به ربات های گوگل بدهد، احتمالا با کاهش رتبه سایت رو به رو خواهد شد.

انواع کد وضعیت

در حالت کلی پنج نوع کد وضعیت HTTP وجود دارد که بیان کننده وضعیت کلی تعامل بین سرور و کاربر است. در لیست زیر انواع کلی این کد ها را مشاهده می کنید.

  • 1xx: کدهای وضعیت حاوی اطلاعات
  • 2xx: کد های وضعیت موفقیت آمیز
  • 3xx: کدهای وضعیت ریدایرکت
  • 4xx: کدهای وضعیت شامل خطا در سمت کاربر
  • 5xx: کدهای وضعیت شامل خطای سرور

مهمترین کدهای وضعیت HTTP برای سئو

همانطور که گفته شد، لیست این کدها بسیار طولانیست، اما تعدای از آنها برای سئو بسیار مهم هستند و آن ها را در سایت خود می بایست در نظر داشته باشید. در ادامه به توضیح مختصری از این کدهای مهم خواهیم پرداخت.

200: OK / Success

این همان کدیست که می بایست به مرورگر انتقال داده شود. کاربر از سرور محتوایی را درخواست می کند و سرور نیز با کد وضعیت 200 پیام OK را به او می دهد. در این شرایط هم سرور، هم مرورگر و هم کاربر از شرایط راضی بوده و مشکلی را تجربه نخواهند کرد. به عبارت دیگر کد 2xx نشان از عدم وجود مشکل در ارائه محتوای سایت دارد.

301: Moved Permanently

یک کد وضعیت 301 انتقال دائمی یک صفحه به صفحه جدید را اطلاع می دهد. به صورت معمول وقتی که مشغول بر روی کار در سایت هستید احتمالا پیش می آید که از این کد برای انتقال دائمی یک یو آر ال قدیمی به یو آر ال جدید استفاده کنید. در صورت عدم انجام این کار، کاربران در هنگام باز کردن یو آر ال قدیمی با خطای 404 مواجه می شوند و این چیزی نیست که شما آن را دوست داشته باشید. استفاده از ریدایرکت 301 موجب می شود که ارزش لینک قبلی نیز به لینک جدید منتقل شود.

302: Found

کد وضعیت 302 به این معنیست که صفحه هدف پیدا شده است اما یو آر ال حال حاضر آن چیز دیگریست. همانطور که پیداست این کد کمی ابهام دارد، چرا که موقتی یا دائمی بودن این مسئله را اعلام نمی کند. می توانید با یک کد 302 به مرورگر اعلام کرد که صفحه قبلی به صورت موقتی به یک یو آر ال جدید منتقل شده، اما در آینده قرار بر استفاده از همان یو آر ال قبلیست. در این شرایط موتورهای جستجو ارزش لینک قبلی را به یو آر ال جدید منتقل نمی کند بنابراین نبایست از ریدایرکت 302 در هنگام انتقال دائمی یک سایت استفاده کرد.

307: Temporary Redirect

کد 307 جایگیزین کد 302 در پروتکل HTTP 1.1 است. شما می توانید از ریدایرکت 307 در شرایط انتقال موقتی یک یو آر ال استفاده کنید. کد 307 مانند کد 302 به نظر می رسد، فقط با این تفاوت که تاکید بیشتری بر روی موقتی بودن انتقال یو آر ال دارد. یو آر ال جدید، اما موقتی در این شرایط ممکن است بارها عوض شود، بنابراین کاربران می بایست همواره از لینک اصلی استفاده کنند.

403: Forbidden

کد 403 به مرورگر اعلام می کند که مشاهده محتوای درخواستی برای کاربر ممنوع است. در صورتی که کاربران اکانت لازم برای ورود نداشته باشند، آن صفحه برای آنها ممنوع خواهد ماند.

404: Not Found

کد 404 یکی از پر بازدیدترین کدهای وضعیت توسط کاربران است و از این رو یکی از مهمترین آنها نیز می باشد. وقتی سرور خطای 404 را به مرورگر اعلام می کند، نشان از در دسترس نبودن یا پاک شدن آن دارد. کاربران را با این خطا خیلی درگیر نکنید و در صورت امکان هر چه زودتر مشکل ناشی از این خطا را حل کنید. در این گونه موارد می توانید صفحات دارای خطای 404 را به یک یو آر دیگر یا یک مطلب مرتبط با آن ریدایرکت کنید.

خطاهای 404 را در وبمستر تولز گوگل مدیریت کنید و تا آنجا که ممکن است آن ها را کاهش دهید. تعداد بالای صفحات 404 نشان از ضعف در نگهداری سایت دارد و سیگنال خوبی به گوگل نمی فرستد. در نتیجه این مسئله بر روی رتبه سایتتان اثر منفی خواهد گذاشت. در صورتی که یکی از صفحات سایتتان دچار مشکل شده و یا به طور کامل پاک شده است، کد وضعیت 410 سیگنال واضحتری برای گوگل می باشد.

410: Gone

نتیجه مشاهده شده از کد وضعیت 410 همانند کد 404 است و در هر کدام از این موارد مطلب مورد نظر یافت نمی شود. با این حال با استفاده از کد 410 به موتورهای جستجو اعلام می کنید که محتوای درخواست شده از روی سایت پاک شده است، بنابراین کد 410 پیام واضحتری دارد. در نتیجه به صورت غیر مستقیم نیز به موتورهای جستجو اعلام می کنید که صفحه مورد نظر را از ایندکس خود پاک کنند. قبل از اینکه اقدام به پاک کردن یکی از صفحات سایت خود داشه باشید، از خود بپرسید که آیا صفحه معادلی با این صفحه در وب سایت وجود دارد یا نه. اگر پاسخ به این سوال بله است ترجیحا صفحه مورد نظر به صفحه مشابه خود ریدایرکت کنید.

451: Unavailable for Legal Reasons

کد وضعیت 451 نشان می دهد که یک صفحه به دلایل قانونی از وب سایت پاک شده است. اگر شما حکمی قانونی مبنی بر پاک کردن صفحه ای را دریافت کنید، می توانید با این کد علت پاک شدن آن را به موتورهای جستجو توضیح دهید.

500: Internal Server Error

خطای 500 نشان دهنده وجود یک مشکل در پردازش صفحه مربوطه از سمت سرور است، بدون اینکه به عامل آن اشاره ای گردد. این خطا منابع زیادی ممکن است داشته باشد. هر گونه مشکل در هاست شما و همینطور هر اسکریپت مخرب در وب سایت می تواند عامل بروز این خطا باشد. برای بررسی دقیقتر این خطا فایل Log سرور خود را مشاهده و آنالیز کنید.

503: Service Unavailable

سرور خطای 503 را هنگامی که به خاطر پر شدن منابع خود قادر به سرویس دهی نباشد به کاربر می دهد. از این خطا می توانید در هنگام به روز رسانی منابع سایت و قطع موقتی آن استفاده نمایید. با استفاده از این کد موتورهای جستجو نیز متوجه ماجرا می شوند و در زمان های دیگری به سایت مراجعه می کنند.

کار با کدهای وضعیت HTTP

کدهای وضعیت HTTP نقش پر رنگی در سئو سایت دارند و ربات های جستجو به آنها اهمیت می دهند. شما روزمره با آنها مواجه می شوید و درک تفاوت آنها بسیار مهم است.  به عنوان مثال اگر قصد پاک کردن یک صفحه از سایت را دارید، درک تفاوت 301 و 410 حائز اهمیت است. این دو کد اهداف متفاوتی دارند و در نتیجه نتایج متفاوتی را نیز رقم می زنند.

اگر میخواهید انواع کدهای وضعیتی که سایت شما تولید می کند را مشاهده کنید، به کنسول جستجوی گوگل رفته و در منوی crawl errors آنها را ببینید. در این صفحه لیستی از خطاها را که ربات های گوگل در یک بازه زمانی مشخص یافته اند وجود دارند. این خطاها برای ایندکس صحیح سایت الزاما می بایست رفع و رجوع گردند. همچنین اگر از وردپرس برای مدیدریت محتوای سایت استفاده می کنید می توانید با استفاده از افزونه Yoast SEO به حل تک تک این خطاها بپردازید.

مدیریت ریدایرکت ها با افزونه Yoast SEO

ریدایرکت صفحات کمی خسته کننده است و در صورتی که تعداد آنها زیاد باشد نیز دشوارتر می گردد. با استفاده از افزونه Yoast SEO در وردپرس می توانید ریدایرکت صفحات را به آسانی مدیریت کرده و از گزینه های آن بهره ببرید.

جمع بندی

شما کاربران بهتر است با این کدها آشنا شده تا در هنگام مشاهده آنها معنیشان را نیز درک کنید. استفاده صحیح از انواع ریدایرکت میتواند در بهینه سازی سایت تاثیرات مثبتی داشته باشد. با نگاهی به بخش خطاهای پایشی در کنسول جستجوی گوگل می توانید به حجم کاری خود در مدیریت این خطا ها پی ببرید.

2 دیدگاه

  1. سلام و وقت بخیر
    کد ها رو کی مشخص میکنه، خود هاستینگ مشخص میکنه چه کدی به سایتها ارائه بده؟
    کد وضیعت سایت ما 403 هست، ایا برای سایت فروشگاهی کد 403 خوبه یا نه؟
    با تشکر

    • کدها از طریق سرور به مرورگر ارسال میشه. کد 403 به معنای عدم اجازه به کلاینت جهت مشاهده محتوای صفحه است. برای اینکه دقیقا بررسی بشه که این کد نشان از یک مشکل داره یا نه، نیاز به بررسی URL مورد نظر هست.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *