یکی از چیزهایی که در هنگام ساخت یک وب سایت جدید همواره مورد پرسش قرار می گیرد، استفاده یا عدم استفاده از www در ابتدای نامه دامنه می باشد. این تصمیمیست که بایست با دقت گرفته شده و در دوران حیات یک وب سایت تغییر داده نشود.
در این مطلب به بررسی تفاوت های بین نسخه دارای www و نسخه بدون www می پردازیم و نکات مرتبط با سئو در این حوزه را مورد بحث قرار می دهیم.
www یا بدون www
تفاوت فنی در بین دو نسخه دارای www و بدون www چیست؟ در اینجا چند مثال برایتان می زنیم.
یو آر ال های با www:
https://www.example.com
http://www.example.com
یو آر ال های بدون www:
https://example.com
http://example.com
دامین های دارای www می توانند به عنوان نام هاست نیز باشند و مدیریت کوکی ها در حالتی که وب سایت دارای چندین ساب دامین است، در دامین های دارای www آسان تر می باشد.
این مسئله کاملا فنیست و در واقع بر روی بسیاری از وب سایت ها تاثیری ندارد. بنابریان اگر در درک این موضوع دچار مشکل شده اید، خیلی راحت آن را کنار گذاشته و به سراغ سوال اصلی در اینجا بروید.
آیا در نام دامنه سایت از www استفاده کنیم یا نه؟
پاسخ به این سوال ساده است. انتخاب از بین دو گزینه مورد بحث به سلیقه شخصی شما وابسته می باشد. هیچ امتیاز سئویی نسبت به انتخاب یکی از این دو گزینه بر دیگری وجود ندارد.
در اینجا سه مسئله داری اهمیت هستند:
- تنظیم وب سایت در جهت فعال بودن تنها یکی از نسخه ها
- اطلاع نسخه ارجح به گوگل و سایر موتور های جستجو
- استفاده از نسخه انتخاب شده در لینک های داخلی و بک لینک ها
دقت داشته باشید که گوگل نسخه http:// و http://www را به عنوان دو وب سایت مجزا مشاهده می کند. به عبارت دیگر دو آدرس http://example.com و http://www.example.com از دید گوگل دو وب سایت مجزا محسوب شده و در صورتی که نسخه اصلی را مشخص نکنید، با مشکلاتی در سئو رو به رو خواهید شد.
در ادامه به تنظیمات انتخاب نسخه سایت پرداخته و چگونگی اطلاع این نسخه به گوگل را برای جلوگیری از مشکلات پایش و ایندکس سایت، توضیح خواهیم داد.
چگونه نسخه مورد نظر خود را در وردپرس انتخاب کنیم؟
به بخش پنل ادمین وردپرس رفت و سپس در منوی تنظیمات گزینه عمومی را انتخاب کنید. در قسمت های نشانی وردپرس و نشانی سایت، آدرس مورد نظر خود را بنویسید.
چگونه کارکرد صحیح آدرس انتخاب شده را تست کنیم؟
برای تست کارکرد صحیح آدرس انتخاب شده در وردپرس کافیست هر دو نسخه سایت (با www و بدون www) را در مرورگر تایپ کرده و آن را باز کنید. سپس بایستی مشاهده کنید هر دو آدرس در نهایت به یک نسخه منتهی می شوند.
چگونه نسخه مورد نظرمان در گوگل انتخاب کنیم؟
در ادامه نیاز است که نسخه مورد نظرمان را در گوگل سرچ کنسول نیز ثبت نماییم. اگر دارای اکانتی در کنسول جستجوی گوگل نیستید کافیست به وب سایت آن رفته و سپس به رایگان اکانتی در آن ایجاد نمایید. سپس تمام نسخه های مختلف سایت را در آن ثبت و تایید کنید.
این مسئله بدین معنیست که اگر شما دارای گواهینامه امنیتی در سایت هستید می بایست هر چهار نسخه سایت را مطابق نمونه زیر در گوگل سرچ کنسول ثبت نمایید:
سپس به بخش Site Settings بروید:
در این قسمت آدرس مود نظرتان را مطابق با داشبورد وردپرس انتخاب کنید.
این رویه را در تمام نسخه های سایت طی کرده و دقت داشته باشید که همه گزینه ها در انتها به یک نسخه ختم شوند. حال کار به اتمام رسیده و گوگل نسخه مورد نظر شما را می داند.
چگونه یو آر ال های کانونیکال از دامنه سایت را تنظیم کنیم؟
دامنه انتخابی شما همچنین به عنوان دامنه کانونیکال نیز محسوب می شود. یک یو آر ال کانونیکال در واقع یو آر ال پیشنهادیست که توسط یک قطعه کد به موتورهای جستجو اعلام می شود.
برای سئو هر چه بهتر سایت پیشنهاد می شود که یو آر ال کانونیکال را برای هر یک از صفحات سایت مشخص کنید. برای اینکه بفهمید قالب شما یو آر ال های کانونیکال را به صورت اتوماتیک تولید می کند یا نه کافیست به صفحه اصلی سایت رفته و پس از رایت کلیک بر روی گزینه View Source کلیک کنید. سپس کلمه Canonical را جستجو کرده تا عبارتی شبیه زیر را بیابید:
این قطعه کد یو آر ال پیشنهادی شما را اعلام کرده و از بروز محتوای تکراری جلوگیری می کند. این تست را در بقیه صفحات سایت نیز تکرار کنید. اگر چنین چیزی در کدهای سایت مشاهده نکردید، پس می توان نتیجه گرفت که قالب سایت خیلی مطابق با استانداردهای سئو نبوده و از یو آر ال های کانونیکال پشتیبانی نمی کند.
اما نگران نباشید. در صورتی که از وردپرس استفاده می کنید، افزونه Yoast SEO را نصب کنید. این افزونه به صورت اتوماتیک می تواند تگ کانونیکال را در تمام صفحات زیاد قرار دهد.
بعد از حذف یا اضافه کردن www، چه کاری انجام دهیم؟
این کار به هیچ وجه پیشنهاد نمی شود. اگر وب سایت خود را چند وقتیست ایجاد کرده و در آن دست به فعالیت زده اید، هیچ دلیلی برای تغییر نسخه دامنه پیشنهادی وجود ندارد.
اما اگر در هر شرایطی مایل به انجام این کار هستید، می بایست یک ریدایرکت 301 از نسخه قبلی به نسخه جدید ایجاد کنید تا تمام اعتبار و ترافیک یو آر ال های قدیمی به نسخه جدید منتقل گردد.
در صورت مهاجرت از HTTP به HTTPS چه اتفاقی می افتد؟
در هنگام انتقال سایت از HTTP به HTTPS می بایست در ابتدا تنظیمات سایت را تصحیح کرده و نسخه انتخابی خود در وبمستر را نیز تصحیح کنید. منتها دقت داشته باشید که در ابتدا می بایست مالکیت هر دو نسخه با www و نسخه بدون www را تایید کنید.
آیا نسخه دارای www بهتر از نسخه بدون www است؟
بسیاری از افرادی که در ابتدا شروع به ساخت یک وب سایت می کنند، شاید ندانند که دو نسخه دارای www و بدون www، دو نسخه مجزا از یکدیگر محسوب می شوند. اغلب کارشناسان نیز اعلام کرده اند که هیچ تفاوتی بین این دو نسخه وجود ندارد. در صورتی که نسخه دارای www از جهاتی می توانند برای سئو بهتر باشند، اما این مسئله بدین معنی نیست که هم اکنون www را به ابتدای یو آر ال وب سایتتان اضافه کنید. در ادامه این بحث تجوه شما را به نکات زیر جلب می کنیم.
لینک ها
با بررسی بک لینک های بسیاری از وب سایت های بدون www متوجه می شویم که دارای بک لینک های زیادی هستند که دارای www می باشند. به عبارت دیگر بسیاری از افراد تمایل به بک لینک دادن به سایر سایت ها با نسخه www هستند و در صورتی که شما در سایتتان این نسخه را به نسخه بدون www ریدایرکت نکرده باشید، تمام اعتبار بک لینک را از دست خواهید داد.
سرعت و کارایی
سرعت و کارایی وب سایت ها نقش بزرگی در سئو دارند. یو آر ال های دارای www از این حیث دارای دو مزیت می باشند.
دی انس سرور ها: اغلب شرکت های هاستینگ به شما پیشنهاد می دهند که از یو آر ال های بدون www استفاده کنید. یکی از دلایل این مسئله مدیریت راحت تر دی ان اس سرورها برای این شرکت ها می باشد.
کوکی ها: یکی از راهکارهای سئو برای وب سایت ها، ارائه محتوای استاتیک از دامین های بدون کوکی است. در صورتی که آدرس وب سایت شما دارای www باشد، کوکی ها به دیگر ساب دامین ها ارسال نخواهند شد. اما اگر یو آر ال سایتتان بدون www باشد احتمالا کوکی ها به دیگر ساب دامین ها نیز ارسال می گردند. در واقع با استفاده از یو آر ال های بدون www نمی توان ساب دامین های بدون کوکی ایجاد کرد.
گوگل از www استفاده می کند
اگر نظر کارشناسان سئو را جویا شوید، آنها توصیه های متفاوتی به شما خواهند داشت. اگر شما فردی باهوش باشید صرفا نگاهی به برندهای بزرگ دور برتان خواهید انداخت و از آنها چیزهایی یاد خواهید گرفت. با نگاهی به بزرگترین موتورهای جستجوی دنیا مانند گوگل، یاهو و بینگ متوجه خواهید شد که همه آنها از www در آدرس سایت خود بهره می برند. همین می تواند دلیل کافی برای انتخاب این نسخه از آدرس در سایتتان باشد.
برندسازی
صادقانه عرض کنیم که عملا رابطه مستقیمی بین نسخه دارای www و بدون www با سئو و برندسازی وجود ندارد. اغلب افراد با مشاهده www یک وب سایت را در ذهن خود تصور می کنند. در واقع نکته مورد نظر ما اینست که برندسازی با استفاده از نسخه دارای www کمی موثر تر می باشد. البته می توان نسخه دارای www را به نسخه بدون آن ریدایرکت کرد، اما در برندسازی و تبلیغات از نسخه دارای www بهره نمود.
جمع بندی
انتخاب www یا عدم انتخاب آن در حالت کلی به سلیقه شما ارتباط دارد. هیچ مزیت سئویی در انتخاب یکی از این دو نسبت به دیگری وجود ندارد. منتها بعد از انتخاب یکی از این دو نسخه بایست دقت داشته باشید که دیگر آن را تغییر ندهید.
این مورد در هنگام راه اندازی یک سایت و بررسی سئو آن از جمله ابتدایی ترین مراحلیست که بایستی چک شود. قوانین انجام صحیح این کار بسیار ساده است:
ابتدا نسخه مورد نظر خود را در وب سایت تنظیم کنید. سپس تمام نسخه های موجود را در گوگل سرچ کنسول ثبت کرده و دامنه مورد نظر خود را در آن مشخص کنید. اگر قصد مهاجرت از HTTP به HTTPS را دارید دقت داشته باشید که این مراحل را مجددا طی کنید.
سلام
از وقتی سایت رو به کلود فلر متصل کردم باز نمیشه و انگار در یک loop از ریدایرکت شدن ها میوفته.
gtmetrix هم این خطا رو میده:
avoid landing page redirects for the following chain of redirected urls
سایتم خودش ssl داره و فکر میکنم این مورد هم مربوط به بخش تنظیمات ssl در کلودفلر باشه و ssl رایگانی که کلود فلر فعال میکنه و ریدایرکت شدن ها و…
می تونید در این مورد راهنماییم کنید چطور این مشکل رو برطرف کنم؟
با سلام، بدون دیدن اسکرین شات از این مورد و تست وب سایتتان، نمیتوان نظر کلی درباره عامل ایجاد چنین مشکلی داد.