تاریخچه سئو

فعالیتی که ما آن را تحت عنوان سئو میشناسیم از اواسط دهه 90 میلادی آغاز شد. در این مطلب به بررسی نقاط عطف سئو و موتورهای جستجو از آغاز تا به امروز پرداخته ایم.

این روزها وقتی منظور از سئو یا همان بهینه سازی برای موتورهای جستجو میشود، منظور اغلب افراد همان موتور جستجوی معروف یعنی گوگل است.

موتور جستجوی گوگل ابتدا توسط Larry Page و Sergey Brin تاسیس شد. اگرچه برخی معتقدند که تاریخچه سئو و بازاریابی در موتورهای جستجو از تاسیس اولین وب سایت در سال 1991 یا شاید هم ساخت اولین موتور جستجوی وب آغاز شد، اما در حقیقت داستان سئو به صورت رسمی چند سال بعد و از 1997 آغاز گردید.

طبق گفته Bob Heyman شاید بیشتر همه ما باید از مدیر برنامه بند موسیقی راک Jefferson Starship، تشکر کنیم، چرا که او (Bill Thompson) به نوعی موجب پیدایش موضوع جدیدی که امروزه ما تحت عنوان سئو میشناسیم شد. او از اینکه وب سایت رسمی گروه در هنگام جستجوی نام گروه در صفحه 4 نتایج جستجو قرار داشت، بسیار ناراحت بود و یک روز با عصبانیت با طراح وب سایت خود تماس گرفت و ازین بابت به آنها اعتراض کرد.

علت عدم نمایش وب سایت Jefferson Starship در صفحه اول، استفاده بسیار کم از کلمه Jefferson Starship در صفحه اصلی وب سایت بود. نتیجه آن شد که طراح وب سایت آنها صفحه اصلی را با این کلمه بمباران کرد و حتی در برخی جاها نیز متن کلمه Jefferson Starship را با رنگ بک گراند یکی کرد تا دیده نشود. هر چند این تکنیک امروزه به کل منسوخ شده، اما آن روزها شما با همین حرکت به رتبه یک نتایج جستجو میرسیدید! اتفاقی که فورا برای وب سایت Jefferson Starship افتاد.

شاید این داستان 100% با واقعیتی که به وقوع پیوسته یکسان نباشد، اما همین ماجرا آغازی برای پیدایش عبارت سئو در سال 1997 شد.

با کمی کنجکاوی و جستجو بیشتر به نام John Audette میرسیم که برای اولین بار از عبارت سئو در 15 فوریه 1997 استفاده کرده است. کسب رتبه بالا در نتایج جستجو، آنهم در سال 1997 مفهوم کاملا جدیدی بود.

در آن دوره دایرکتوری ها نقش مهمی در وب داشتند. برای اینکه اعتبار بالایی کسب کنید، کافی بود که در لیست یکی از دایرکتوری های معروف مانند DMOZ ثبت میشدید. چیزی که یاهو ابتدا از این مفهوم استفاده کرد و موتور جستجوی خود را با این سیاست ساخت. یاهو به وب سایت هایی که در دایرکتوری ها ثبت میشدند، اعتبار بیشتر و در نتیجه رتبه بهتری میداد.

اما امروزه قوانین بسیار متفاوت شده و کاملا حال و هوای سئو عوض شده است. در صورتی که بعد از خواندن این مطلب قصد کسب اطلاعات بیشتر دارید حتما پیشنهاد میکنم که از مطلب سئو چیست ما شروع کنید.

مقایسه سئو با SEM

سئو در طول دوره پیدایش خود با اسامی متنوعی معرفی شده، اما هیچ بحثی درباره سئو بدون اشاره به عبارت SEM یعنی بازاریابی موتورهای جستجو کامل نخواهد بود.

در سال 2001 یکی از نویسندگان مطرح این صنعت پیشنهاد کرد که از عبارت SEM به جای SEO استفاده کنیم.

با اینکه عبارت سئو به معنای بهینه سازی موتورهای جستجو خیلی کامل هم نیست و اشکالاتی هم دارد، (ما موتورهای جستجو را بهینه نمیکنیم، بلکه حضور آنلاین یک وب سایت در وب را بهینه میکنیم)، اما 20 سال است که مورد توافق همه گرفته و همه از این عبارت استفاده می کنند. صنعتی که در آینده پیش رو حضوری چشم گیر برای آن پیش بینی می شود.

اما عبارت SEM هنوز مورد استفاده قرار میگیرد، اما با مفهومی متفاوت. امروزه SEM با تبلیغات در موتورهای جستجو مرتبط است. دو عبارت به نظر شبیه هستند، اما شیوه دست یافتن به نتایج در آن دو متفاوت است.

یک جدول زمانی برای تاریخچه سئو

موتورهای جستجو شیوه بسیاری از فعالیت های ما از جمله یافتن اطلاعات، انجام تحقیقات، خرید کردن، یافتن خدمات دهنده ها، سرگرم شدن و حتی ارتباط با دیگران را تغییر داده اند.

امروزه قبل از رسیدن به هر مقصد آنلاینی اعم از وب سایت، بلاگ، شبکه اجتماعی یا اپلیکیشن، از موتورهای جستجو استفاده میکنیم. موتورهای جستجو ابزاری راهنما برای رسیدن به مقاصدمان هستند. اما همه این ها از کجا شروع شد؟

ما با ایجاد یک جدول زمانی و کشف مهمترین نقاط عطف موتورهای جستجو و سئو به شما کمک میکنیم که ریشه های این تکنولوژی مهم از زندگیمان را بهتر درک کنیم.

طلوع سئو

در اخرین سال های قرن 19، چشم اندازی سئو بسیار رقابتی تصور میشد.

شما چندین گزینه برای انتخاب موتور جستجو داشتید، از جمله آنهایی که بر اساس لیست های منتخب انسانی بوده و یا آنهایی که به واسطه پایشگر به لیست وب سایت ها می پرداختند. از جمله آنها می توانیم به AltaVista، Ask Jeeves، Excite، Infoseek، Lycos و Yahoo اشاره کنیم.

در ابتدا سئو تنها شامل فعالیت های On-page بود.

این فعالیت ها شامل فاکتورهایی از جمله موارد زیر می شدند:

  • اطمینان از کیفیت و مرتبط بودن محتوا
  • وجود متن کافی در محتوا
  • صحیح بودن تگ های HTML
  • استفاده از لینک های داخلی و خارجی

اگر در آن دوره قصد کسب رتبه خوبی در نتایج جستجو را داشتید، کافی بود کلمات کلیدی را به اندازه کافی در محتوای صفحه و متا تگ ها به کار می بردید. آیا میخواستید گوی سبقت را از محتوایی که یک کلمه کلیدی 100 بار در آن استفاده شده بربایید؟ کافی بود 200 بار از آن کلمه در محتوای خود استفاده می کردید! امروزه ما به این تکنیک ها اسپم کردن میگوییم.

در ادامه به بررسی چند اتفاق برجسته در این سال ها میپردازیم.

1994

یاهو توسط دو دانشجوی دانشگاه استنفورد به نام های Jerry Wang و David Filo ساخته شد. یاهو یک لیست بوکمارک اینترنتی از سایت های جذاب بود.

وبمسترها مجبور بودند که برای ایندکس شدن صفحات، آن ها را به صورت دستی در یاهو ثبت کنند و از یاهو بخواهند تا آن را در هنگام جستجو در نتایج جستجو نشان دهد. موتورهای جستجوی AltaVista، Excite و Lycos در همین سال شروع به فعالیت کردند.

1996

Page و Brin دو دانشجوی دانشگاه استنفورد موتور جستجوی Backrub را ساخته و تست کردند. Backrub وب سایت ها را بر اساس  لینک های ورودی، ارتباط محتوایی و میزان محبوبیت آنها رتبه بندی میکرد. پروژه Backrub در نهایت تبدیل به گوگل شد. در همین سال موتور جستجوی HotBot توسط Inktomi منتشر و فعال شد.

1997

در پی موفقیت مقاله Webmaster’s Guide to Search Engines، آقای Danny Sullivan وب سایت Search Engine Watch را راه اندازی کرد. این وب سایت مختص بود به خبرهایی در زمینه صنعت جستجو، نکاتی درباره جستجو در وب و اطلاعاتی درباره کسب رتبه بهتر در نتایج جستجو.

ده سال بعد و بعد از ترک Search Engine Watch، آقای Sullivan بلاگ مشهور دیگری با نام Search Engine Land راه اندازی کرد. او هم اکنون در گوگل کار می کند.

در همین سال Ask Jeeves شروع به فعالیت کرد و دامنه google.com ثبت شد.

1998

وب سایت Goto.com همراه با جایگاه های تبلیغاتی و لینک های دارای اسپانسر منتشر شد. تبلیغ دهندگان در طی مزایده ای قیمت های خود را پیشنهاد داده و فرد برنده صاحب جایگاه های بالاتر نتایج جستجو میشد. این موتور جستجو ابتدا توسط Inktomi پایه گذاری شد، اما در نهایت به مالکیت Yahoo درآمد.

وب سایت DMOZ به پرطرفدارترین مکان برای متخصصین سئو تبدیل شد تا صفحات خود را در آن فهرست کنند.

MSN با محصول MSN Search وارد این فضا شد. این محصول در ابتدا توسط Inktomi راه اندازی شد.

1999

اولین کنفرانس بازاریابی در نتایج جستجو تحت عنوان SES برگزار شد. میتوانید گزارشی از این کنفرانس را در اینجا مطالعه کنید.

(مجموعه کنفرانس های SES تحت نام های مختلف و شرکت های مادر تا زمان تعطیل شدن در سال 2016 ادامه یافت.)

انقلاب گوگل

در سال 2000، یاهو بدترین حرکت استراتژیک در تاریخ جستجو را انجام داد و با گوگل شریک شد و در ادامه به گوگل اجازه داد تا نتایج ارگانیک آنها را تقویت کند. کاری که تا قبل از آن توسط Inktomi انجام میشد.

پیش از این، گوگل یک موتور جستجوی کمتر شناخته شده بود و به سختی کسی آن را میشناخت!

هر جستجویی که در گوگل انجام میشد دارای عبارت Powered by Google (نیرو گرفته از گوگل) بود و نتیجه این شد که آنها بزرگترین رقیب خود را به جهان معرفی کردند و گوگل تبدیل به یک نام آشنا شد.

تا این زمان موتورهای جستجو اساسا وب سایت ها را بر اساس محتوا، نام دامنه، لیست شدن در دایرکتورهایی مانند DMOZ و ساختار های ابتدایی وب سایت رتبه بندی می کردند.

اما پایشگر (Crawler) گوگل و الگوریتم PageRank آن انقلابی در جستجوی اطلاعات ایجاد کردند.

گوگل به طور همزمان هم به عوامل داخلی و هم به عوامل خارجی یعنی کیفیت و تعداد بک لینک های یک وب سایت توجه می کرد. به طور خلاصه الگوریتم گوگل اینطور بود که اگر مردم درباره شما حرف میزنند، پس شما فرد مهمی هستید.

اگرچه لینک ها تنها یکی از مؤلفه‌های الگوریتم رتبه‌بندی گوگل بودند، اما متخصصان سئو به عنوان مهم‌ترین فاکتور به آن توجه کردند و در نتیجه یک صنعت فرعی از سئو به نام  لینک‌سازی ایجاد شد.

در طول یک دهه بعد، مسابقه ای برای به دست آوردن هر چه بیشتر لینک ها به امید رتبه های بالاتر ایجاد شد. لینک ها تبدیل به یک تاکتیک شدیدا مورد سوء استفاده تبدیل شده شد و گوگل نیازمند بود که در سال های آینده به آن رسیدگی کند.

همچنین در سال 2000 بود که نوار ابزار (Toolbar) گوگل در اینترنت اکسپلورر در دسترس قرار گرفت. این نوار ابزار به متخصصین سئو اجازه میداد تا امتیاز PageRank وب سایت ها را در زمان بازدید از آن مشاهده کنند (عددی بین 0-10).

در این دوره ارسال ایمیل های درخواست تبادل لینک به امری رایج تبدیل شد.

بنابراین با PageRank، گوگل اساساً معیاری برای ارزش گذاری لینک ها ایجاد کرد. چیزی تقریباً مانند معیار اعتبار دامنه (Domain Authority) که امروزه نیز مورد سوء استفاده قرار می گیرد.

گوگل نیز از سال 2000 شرکتی را در قالب تبلیغات AdWords در جهت نمایش تبلیغات در نتایج طبیعی جستجو به روی صحنه آورد. نتایج تبلیغاتی در ابتدا، انتها یا سمت راست نتایج طبیعی جستجو به نمایش در می آمد.

در همین زمان ها بود که گروهی از وبمسترهای بزرگ به طور غیررسمی در یک دورهمی در لندن گرد هم آمدند تا اطلاعات مربوط به سئو را بین یکدیگر به اشتراک بگذارند. این دورهمی غیر رسمی پس از مدتی تبدیل به یک کنفرانس بزرگ شد که هنوز هم برگذار می شود.

طی ماه ها و سال های آینده دنیای سئو به خیلی چیزها از جمله گوگل دنس های ماهانه و تاثیر آپدیت های ایندکس گوگل بر نوسانات رتبه عادت کرد. از جمله الگوریتم Brin که در جهت مبارزه با اسپم ایجاد شده بود و نتایج جستجو را تحت تاثیر قرار داد.

سئو به دنبال به‌روزرسانی‌هایی مانند Florida بسیار سخت‌تر شد، زیرا به چیزی مهمتر از تکرار کلمات کلیدی در متن تبدیل گردید.

Google AdSense: کسب درامد از محتوا

در سال 2003 گوگل پس از تصاحب Blogger.com سرویس AdSense را راه اندازی کرد. سرویسی که تولید کنندگان محتوا میتوانستند از طریق نمایش تبلیغات در بلاگ های خود کسب درامد کنند.

ترکیب AdSense و Blogger.com منجر به افزایش انتشار محتوای آنلاین، کسب درامد از آن و در نهایت موجب انقلابی در وبلاگ نویسی شد.

با اینکه گوگل در همان زمان متوجه نشد، اما این موضوع موجب ایجاد مشکلاتی در آینده شد که آنها بایستی در ادامه راه آن را رفع می کردند. به واسطه AdSense وبلاگ های زیادی به صورت قارچ گونه رشد کردند که تنها به انتشار محتوای ضعیف یا کپی شده می پرداختند، با این هدف که از طریق AdSense درامدزایی کنند.

لوکال سئو و شخصی سازی نتایج جستجو

در حدود سال 2004، گوگل و سایر موتورهای جستجوی برتر شروع به بهبود نتایج خود برای جستجوهایی کردند که هدف آنها یافتن یک کسب و کار محلی در اطراف بود. (به عنوان مثال جستجویی با هدف یافتن یک رستوران، برقکار یا پیدا کردن یک خدمات دهنده در محدوده شهری)

در سال 2006 گوگل شروع به نمایش یک نقشه در جستجوهای محلی کرد که در آن زمان مورد توجه خیلی ها قرار گرفت.

همچنین در حدود سال 2004 بود که گوگل و موتورهای جستجو شروع به استفاده بیشتر از داده های کاربران (مانند تاریخچه جستجو و موضوعات مورد علاقه آنها) برای شخصی سازی نتایج جستجو کردند. نتیجه این تلاش ارائه نتایج نسبتا متفاوت و شخصی تر برای دو فردی بود که ممکن بود در کنار هم و در یک کافی شاپ به صورت همزمان یک عبارت را جستجو کرده اند.

همچنین در سال 2005 تگ Nofollow برای مقابله با اسپم ساخته و معرفی شد. بسیاری از متخصصین سئو شروع به استفاده از این تگ برای روشی برای افزایش PageRank کردند.

گوگل همچنین چند به روز رسانی قابل توجه را در این سال ها منتشر کرد:

  • بروزرسانی Jagger که هدف آن کاهش تاثیر تبادل لینک ها ناخواسته و همینطور انکرتکست بود.
  • الگوریتم Big Daddy که موجب ارتقا ساختار گوگل در درک ارزش بک لینک ها و ارتباط بین سایت های لینک شده میشد.

یوتیوب، گوگل آنالیتیکس و وبمستر تولز

در اکتبر 2006، گوگل شبکه اشتراک‌گذاری ویدئوهای یوتیوب را به قیمت 1.65 میلیارد دلار خریداری کرد که در نهایت به دومین پلتفرم جستجو از نظر تعداد استفاده در جهان تبدیل شد.

امروزه یوتیوب دارای 2 میلیارد کاربر است!

به دلیل محبوبیت فزاینده این پلتفرم، سئوی ویدیو برای برندها، مشاغل و افرادی که می‌خواهند حضور قوی تری در اینترنت داشته باشند، بسیار مهم است.

گوگل دو ابزار قابل توجه را در سال 2006 راه اندازی کرد:

  • گوگل آنالیتیکس: این ابزار رایگان تحت وب به حدی در ابتدای راه اندازی مورد محبوبیت قرار گرفت که بارها با مشکل قطعی مواجه شد.
  • گوگل وبمستر تولز: این ابزار که امروزه تحت عنوان گوگل سرچ کنسول شناخته می شود، به وبمسترها اجازه میدهد که خطاهای پایشی سایت را مشاهده کنند، از عبارتی که کاربران جستجو می کنند و وب سایت آنها در نتایج دیده و کلیک می شود، مطلع گردند و همینطور درخواست ایندکس دستی سایت را به گوگل بدهند.

همچنین در سال 2006 سایت مپ با فرمت XML تحت پشتیبانی موتورهای جستجو قرار گرفت.

سایت مپ XML به وبمسترها اجازه میدهد تا URL های وب سایت خود را در قالب یک لیست به موتورهای جستجو معرفی کنند. این سایت مپ ها علاوه بر لیست کردن URL ها دارای اطلاعات دیگری نیز هستند که به پایش هوشمندانه تر موتورهای جستجو کمک میکنند.

Universal Search گوگل

از سال 2007 بود که ما واقعا تکامل صنعت جستجو با روش های جدید و هیجان انگیز را مشاهده کردیم. همه این به روزرسانی ها با هدف بهبود تجربه جستجو برای کاربران بود.

بیایید با Universal Search گوگل شروع کنیم.

تا سال 2006، نتایج جستجو شامل 10 پیوند آبی بود. از سال 2007 گوگل شروع به اضافه کردن انواع نتایج مانند خبر، ویدئو و تصویر به نتایج جستجو نمود. این تغییر حقیقتاً بزرگترین تغییر در جستجو و سئو پس از بروزرسانی Florida محسوب می شد.

حذف برندهای کم اعتبار

در سال 2008 آقای Eric Schmidt از مدیران گوگل طی سخنرانی اشاره به تاثیر برندها بر روی اینترنت داشت.

در کمتر از شش ماه بعد گوگل بروزرسانی جدید به نام Vince را معرفی کرد. بعد از این بروزرسانی به طور ناگهانی برندهای بزرگتر رتبه بهتری در نتایج جستجو کسب نمودند. اما طبق گفته مدیران گوگل هدف از این بروزرسانی قائل شدن اهمیت بیشتر برای برندها نبود.

هدف گوگل توجه بیشتر به فاکتور اعتبار در الگوریتم خود بود و همه ما میدانیم که برندهای بزرگتر معمولا اعتبار بیشتری نسبت به برندهای کوچکتر دارند.

کمی پس از این بروزرسانی گوگل بروزرسانی دیگری تحت عنوان Caffeine را با هدف افزایش سرعت ایندکس منتشر کرد. Caffeine یک معماری جستجوی مدرن تر برای گوگل بود که قرار بود سریع‌تر و دقیق‌تر باشد، نتایج بهتر و مرتبط‌تری ارائه دهد و بخش‌های بزرگ‌تری از وب را پایش کند.

حال که صحبت از سرعت شد، گوگل در سال 2010 سرعت بارگذاری وب سایت را به عنوان یک فاکتور رتبه بندی اعلام نمود.

پیدایش موتور جستجوی بینگ

در سال 2009 محصول Live Search مایکروسافت به بینگ تغییر نام داد.

سپس یاهو و مایکروسافت در تلاش برای به چالش کشیدن سهم 70 درصدی تسلط گوگل بر بازار جستجوی ایالات متحده یک قرارداد جستجوی 10 ساله باهم امضا کردند. (اگرچه در نهایت آنها پنج سال بعد، این قرارداد را دوباره مورد بررسی قرار دادند) طی این قرارداد موتور جستجوی یاهو از بینگ استفاده مینمود.

با اینکه بینگ به دومین موتور جستجوی دنیا تبدیل شد، اما آنها نتوانستند سهم بزرگ گوگل را از آن خود کنند. در اکتبر سال 2020 بینگ به مایکروسافت بینگ تغییر نام داد.

ظهور شبکه های اجتماعی

پدیده دیگری که در اواخر دهه 2000 ظهور کرد شبکه های اجتماعی بود.

گوگل شرط خود را بر روی یوتیوب بست. هر چند شبکه اجتماعی گوگل پلاس را در نهایت متوقف کرد. شبکه‌های اجتماعی دیگری مانند فیس‌بوک، توییتر و لینکدین همگی به‌عنوان بازیگران اصلی ظاهر شدند (در سال‌های بعد تعداد زیادی از آنها آمدند و رفتند).

همراه با گسترده تر شدن رسانه‌های اجتماعی، این گمانه‌زنی وجود داشت که سیگنال‌های اجتماعی می‌توانند بر رتبه‌بندی سایت ها در نتایج جستجو تأثیر گذار باشند. بله رسانه های اجتماعی می توانند به صورت غیر مستقیم بر روی سئو تاثیرگذار باشند. شبکه های اجتماعی همچون دیگر اشکال بازاریابی می توانند به جذب ترافیک بیشتر برای وب سایت کمک کرده و موجب افزایش آگاهی کاربران نسبت به وجود یک وب سایت و برند گردند و این موضوع خود به طور غیر مستقیم تقاضای جستجو آن برند را بالاتر میبرد.

در حالی که تأثیر اشتراک‌گذاری‌های اجتماعی (همینطور لایک، توییت، 1+ و غیره) بارها و بارها توسط گوگل در طول سال‌های گذشته به عنوان یک عامل رتبه‌بندی رد شده است، اما همچنان در مطالعات مختلف همبستگی قوی بین این دو مشاهده شده است.

اسکیما (Schema)

اسکیما مارک آپ (Schema markup) که فرمی از میکرودیتا است، در سال 2011 و با هدف کمک به موتورهای جستجو در جهت تفسیر بهتر محتوای صفحات معرفی شد. شما میتوانید انواع اسکیما مارک آپ ها را در وب سایت schema.org مشاهده کنید.

اسکیما یک عامل رتبه بندی نیست و شواهد کمی برای حمایت از تأثیر آن بر عملکرد نتایج جستجو وجود دارد. اسکیما به وب سایت شما کمک می کند تا در نتایج جستجو ظاهر برجسته تری داشته باشید.

برای تست اسکیما و صحت پیاده سازی آن در صفحات خود میتوانید از ابزار Schema Markup Testing Tool استفاده کنید.

باغ وحش گوگل: پاندا و پنگوئن

دو به‌روزرسانی مهم الگوریتم گوگل، یکی پاندا در سال 2011 و دیگری پنگوئن در سال 2012، تأثیر زیادی بر سئو داشتند که هنوز هم تا به امروز تاثیرشان احساس می‌شود، زیرا گوگل در طی این دو بروزسانی یک بار دیگر تلاش کرد نتایج جستجوی خود را پاکسازی کند و به سایت‌های باکیفیت پاداش دهد.

در سال 2011 گوگل متوجه شد که نتایج جستجو با وب سایت های کم ارزشی تحت عنوان مزارع محتوا پر شده اند. مزارع محتوا وب سایت هایی بودند که محتوای بسیار زیادی را در حداقل کیفیت منتشر می کردند.

همچنین نتایج جستجو از سایت هایی پر شده بود که محتواهای کم ارزشی را به صورت اتوماتیک تولید و منتشر و در برخی موارد محتوای خود را از سایت های دیگر کپی می کردند. مشکل اینجا بود که در بسیاری از مواقع محتوای کپی شده از محتوای اصلی در نتایج جستجو سبقت میگرفت. در نتیجه این وب سایت ها درامد زیادی از نمایش تبلیغات میگرفتند، چون بازدید خوبی داشتند. زندگی این وب سایت ها به ترافیک گوگل وابسته بود.

اما در سال 2011 و پس از بروزرسانی پاندا، بسیاری از این گونه وب سایت ها یک شبه ترافیک خود را از دست دادند. گوگل در مورد اینکه چه سایتی به عنوان یک سایت با کیفیت بالا محسوب می شود، اطلاعاتی ارائه کرد.

پاندا با هدف حذف محتوای کم کیفیت به طور دوره‌ای در سال‌های آینده به‌روزرسانی و در نهایت در سال 2016 در الگوریتم هسته Google ادغام شد.

همزمان با خارج شدن وب سایت ها از اثرات پاندای گوگل الگوریتمی را راه اندازی کرد که هدف آن مبارزه با تاکتیک های اسپم بود. این الگوریتم که در نهایت پنگوئن نامگذاری شد، بک لینک های غیر معمول را شناسایی و صاحبین آن وب سایت ها را جریمه می کرد. هدف، مبارزه با وب سایت هایی بود که صاحبینشان صرفا به ساخت بک لینک حول یکی دو کلمه کلیدی پرداخته و تعداد زیادی از آنها را در زمان کم می ساختند.

پنگوئن مانند پاندا به صورت مستمر بروزرسانی نشد و بین برخی از بروزرسانی های آن حتی بیش از یک سال هم طول کشید. در نهایت همانند پاندا، پنگوئن نیز در سال 2006 به بخشی از الگوریتم هسته گوگل تبدیل شد.

Knowledge Graph گوگل

در سال 2012 گوگل از Knowledge Graph رونمایی کرد. این یک تغییر عمده از تفسیر کلمات کلیدی به معناشناسی و درک هدف کاربران بود.

Amit Singhal از مهندسین سابق گوگل، آن را این گونه توصیف کرده است:

“Knowledge Graph به شما امکان می‌دهد چیزها، افراد یا مکان‌هایی را جستجو کنید که گوگل درباره آن‌ها می‌داند. نقاط دیدنی، افراد مشهور، شهرها، تیم‌های ورزشی، ساختمان‌ها، ویژگی‌های جغرافیایی، فیلم‌ها، اجرام آسمانی، آثار هنری همگی از جمله مفاهیمی هستند که گوگل اطلاعاتی درباره آنها دارد. با سرچ این مفاهیم، فوراً اطلاعات مرتبط با آن‌ها را دریافت می کنید. این اولین قدم حیاتی برای ساختن نسل بعدی موتورهای جستجو است، به گونه ای که دارای هوش مصنوعیست و دنیا را کمی بیشتر شبیه انسان ها می‌شناسد.”

گوگل با استفاده از این اطلاعات نتایج جستجوی خود را بهبود میبخشد. این اطلاعات به شکل های متنوعی در نتایج جستجو نتایج داده می شوند.

قدم بعدی گوگل در نسل بعدی موتور جستجوی خود در سپتامبر 2013 و در قالب Hummingbird گرفته شد. Hummingbird الگوریتمی برای درک بهتر زبان محاوره بود.

با ظهور موبایل (و جستجوی صوتی)، گوگل مجبور بود که به طور کامل نحوه عملکرد الگوریتم خود را بازسازی کرده تا نیازهای جدید جستجوگران را برآورده کند. Hummingbird بزرگترین تغییر گوگل از سال 2001 در نظر گرفته می شود. هدف گوگل ارائه نتایج بهتر و مرتبط تر به کاربران مخصوصا کاربران دستگاه های موبایل بود.

در اولویت قرار دادن دستگاه های موبایل

از حدود سال 2005، یک سوال در صنعت سئو پرسیده می شد: آیا امسال «سال موبایل» است؟

خوب، معلوم شد که در سال 2005 نبوده است.

یا 2006.

سال 2007 هم نبود.

یا 2008. یا 2009.

نه حتی در سال 2010، زمانی که گوگل خود را به شرکتی با اولویت های موبایلی تبدیل کرد.

سپس سال های 2011، 2012، 2013 و 2014 آمدند و رفتند.

در مورد تلفن همراه صحبت ها و تبلیغات زیادی می شد، زیرا این صنعت در تمام این مدت دیوانه وار رشد می کرد.

همانطور که کاربران بیشتری از تلفن های هوشمند استفاده میکردند کردند، به طور همزمان آنها به طور فزاینده ای به دنبال جستجوی کسب و کار ها و سایر اطلاعات در هنگام حرکت بودند.

سرانجام، در سال 2015، سال موبایل اتفاق افتاد! نقطه ای که در آن جستجوهای در دستگاه های موبایل برای اولین بار در گوگل از جستجو در دستگاه های دسکتاپ پیشی گرفتند. در حالی که این موضوع از نظر عددی درست است، باید دقت داشت که هدف جستجو نیز در دستگاه های موبایل کاملاً متفاوت بوده و نرخ تبدیل در دستگاه های تلفن همراه نسبت به دسکتاپ بسیار پایین تر است.

همچنین 2015 سالی بود که comScore گزارش داد که کاربران اینترنت تلفن همراه از کاربران دسکتاپ پیشی گرفتند.

در سال 2015 بود که گوگل الگوریتم قابل پیش بینی و مرتبط با دستگاه های موبایل منتشر کرد که با هدف افزایش رتبه برای وب سایت هایی طراحی شده بود که نمایش و کارایی بهتری در دستگاه های موبایل داشتند.

گوگل در تلاش برای افزایش سرعت بارگذاری صفحات در دستگاه های موبایل، AMP را در سال 2016 معرفی کرد. هدف از ارائه AMP، بارگذاری بسیار سریع صفحات در دستگاه های موبایل بود. هنوز هم بسیاری از پرتال های خبری از AMP استفاده می کنند.

شاید این موضوع شما را متعجب نکند، اما در سال 2017 بود که گوگل بالاخره اعلام کرد که سرعت بارگذاری سایت یکی از فاکتورهای مستقیم رتبه بندی است.

در همین ماه ها گوگل اظهار نمود که وب سایت های دارای Pop-up های آزاردهنده را با افت رتبه جریمه می کند.

در جولای سال 2019، mobile-first indexing برای همه وب سایت های جدید فعال شد و در مارس 2021 کلیه وب سایت ها بر اساس نسخه موبایلشان رتبه بندی می شوند.

یادگیری ماشینی و هوش مصنوعی

قبلاً به این موضوع اشاره کردیم که گوگل که در اصل بر پایه کسب اطلاعات مورد نیاز ساخته شده بود، تبدیل به شرکتی شد که دستگاه های موبایل را در اولویت خود قرار داد.

خوب، این رویه در سال 2017 تغییر کرد زیرا Sundar Pichai، مدیر عامل گوگل، شرکت گوگل را به عنوان اولین شرکت بر پایه یادگیری ماشینی معرفی کرد. امروزه موتور جستجوی گوگل بر مبنای اطلاع رسانی و کمک به کاربران طراحی شده است، نه اینکه صرفا لیستی از لینک ها را به جستجو کنندگان ارائه دهد.

به همین دلیل است که گوگل یادگیری ماشینی را در همه محصولات خود از جمله موتور جستجو، جی میل، Adwords، دستیار گوگل و غیره تعبیه کرده است.

از نقطه نظر جستجو، ما قبلاً تأثیر یادگیری ماشینی را با RankBrain تجربه کرده‌ایم.

RankBrain که در اکتبر 2015 معرفی شد، ابتدا برای تفسیر 15 درصد جستجوهایی استفاده شد که گوگل قبلاً هرگز آن ها را ندیده بود. گوگل از آن زمان، استفاده از RankBrain را گسترش داده و تقریبا در هر جستجویی از آن استفاده می کند.

در حالی که RankBrain بر رتبه‌بندی سایت ها تأثیر می‌گذارد، اما به صورت سنتی یک فاکتور رتبه‌بندی نیست. در واقع برای بهینه سازی سایت خود برای RankBrain عملا شما کار خاصی برای انجام دادن ندارید.

به زودی شاهد چیزهای بیشتری در دنیای جستجوی هوشمند خواهیم بود.

  • جستجوی صوتی در حال افزایش است.
  • جستجوی تصویری به طرز فوق العاده ای بهبود پیدا کرده است.
  • کاربران (و همینطور برندها) به طور فزاینده ای از چت بات ها و دستیارهای شخصی (مانند سیری اپل، الکسای آمازون و کورتانای مایکروسافت) استفاده می کنند.

این پیشرفت‌ها در فناوری به این معنی است که اتفاقات هیجان‌انگیزتری برای افراد فعال در سئو در پیش است.

بروزسانی هسته گوگل

گوگل هر روز الگوریتم خود را به روز می کند. اما در طول سال، گوگل همزمان با ایجاد تغییراتی در الگوریتم خود، به‌روزرسانی‌های هسته را منتشر می‌کند. همچنین به روزرسانی های الگوریتم هسته در ابعاد گسترده نیز وجود دارد.

هدف این به‌روزرسانی‌های هسته ایجاد تجربه جستجوی بهتر برای کاربران با ارائه نتایج جستجوی مرتبط‌تر و قابل اعتمادتر است.

این به‌روزرسانی‌های هسته گوگل صفحه یا سایت خاصی را هدف قرار نمی‌دهند، بلکه هدفشان بهبود نحوه ردیابی محتوا توسط سیستم است.

در اینجا نحوه توصیف گوگل از این به‌روزرسانی‌های هسته آمده است:

“یک روش برای درک نحوه عملکرد یک به‌روزرسانی هسته این است که تصور کنید فهرستی از 100 فیلم برتر در سال 2015 را تهیه و لیست کرده‌اید. چند سال بعد و در سال 2019، فهرست را تازه‌سازی می‌کنید. این فهرست به طور طبیعی تغییر خواهد کرد. تعدادی فیلم جدید و شگفت‌انگیز که قبلاً در این لیست وجود نداشته‌اند، اکنون کاندیدای ورود به آن خواهند بود. همچنین ممکن است برخی از فیلم‌های لیست را دوباره ارزیابی کنید و متوجه شوید که آن‌ها نسبت به قبل سزاوار جایگاه بالاتری در فهرست هستند.”

در مارس 2018، گوگل تأیید کرد که یک به‌روزرسانی الگوریتم هسته‌ای گسترده برای پاداش دادن به صفحاتی که قبلا دست کم گرفته شده بودند، منتشر شده است.

کمی بیش از یک ماه بعد، گوگل به‌روزرسانی الگوریتم هسته‌ای گسترده دیگری را با هدف درک بهتر ارتباط محتوا با عبارت های جستجو شده منتشر کرد.

سپس، به‌روزرسانی هسته گسترده دیگری در ماه آگوست منتشر شد (این بروزرسانی گاهی اوقات به اشتباه به‌روزرسانی «Medic» نامیده می‌شود) که سایت‌های با محتوای بی کیفیت را هدف قرار داد.

در مارس 2019، به عنوان یک ضمیمه برای به‌روزرسانی هسته آگوست 2018، گوگل تأیید کرد که یک به‌روزرسانی اصلی (با نام مستعار Florida 2) منتشر کرده که قرار است یک به‌روزرسانی بزرگ باشد.

اما درست پس از انتشار آن، جامعه سئو بر اساس نتایج جدید احساس می کرد که این بروزرسانی بیشتر به صورت عقبگرد به الگوریتم های قبلی نمود پیدا کرده است.

در ژوئن 2019 یک به‌روزرسانی هسته گسترده دیگر منتشر شد که ضعف‌های E-A-T در وب‌سایت‌ها را آشکار کرد و هدف آن تمرکز بر اعتبار و قابل اعتماد بودن لینک های ورودی (بک لینک ها) بود.

هرازگاهی، گوگل به‌روزرسانی هسته‌ گسترده‌ای را منتشر می‌کند که بر کلیه نتایج جستجو در سراسر جهان تأثیر می‌گذارد.

به عنوان مثال، یک به‌روزرسانی هسته گسترده در سپتامبر 2019 منتشر شد که هدف آن تقویت سایت‌هایی با عملکرد بهتر بود. به‌روزرسانی هسته گسترده دیگری در ژانویه 2020 که وب سایت های در دسته YMYL را هدف قرار داد.

تفاوت کلیدی در به‌روزرسانی‌های هسته گسترده در مقابل به‌روزرسانی‌های هسته در این است که شما در بررسی تاثیر بروزرسانی های هسته گسترده باید سایت خود را به طور کلی تجزیه و تحلیل کنید، نه اینکه روی یک صفحه خاص زوم کنید.

اخیراً، گوگل در ماه می 2020 به‌روزرسانی اصلی را منتشر کرد که صفحات فرود با محتوای کم مایه را هدف قرار می‌دهد و در عین حال نتایج جستجوی محلی را تقویت می‌کند.

بروزرسانی BERT

BERT بزرگترین به روز رسانی الگوریتم گوگل از زمان RankBrain است.

BERT مخفف عبارت Bidirectional Encoder Representations from Transformers است که در پردازش زبان طبیعی به کار گرفته میشود.

اساساً BERT به گوگل کمک می کند تا زمینه های مفهومی جستجو را بهتر درک کند.

به عنوان مثال، کلمه “Bat” می تواند به معنای یک حیوان بالدار شبانه باشد که اغلب با بتمن مرتبط است. همینطور این کلمه در بازی بیسبال نیز به کار میرود.

با BERT، گوگل می‌تواند منظور از جستجوی یک عبارت را درک کرده تا نتایج جستجوی بهتری ارائه کند. چیزی که BERT را حتی بهتر هم می کند این است که گوگل اکنون می تواند از کلماتی که در اطراف کلمات کلیدی شما در متن محتوا وجود دارند در جهت درک بهتر محتوای شما استفاده کند.

گوگل اکنون می تواند یک مدلسازی زمینه ای پیرامون سایر کلمات در جمله ایجاد کند. این یک عامل مهم در فهم ارتباطات انسانی توسط مدل های پردازش زبان طبیعی است.

همانطور که Danny Sullivan از گوگل گفته است:

“هیچ چیزی برای بهینه سازی برای بروزرسانی BERT وجود ندارد. عملا نیازی نیست که شما در آموخته های خود برای سئو تجدید نظر کنید. اصول اولیه ما در جهت ارائه پاداش به محتواهای با کیفیت، بدون تغییر باقی می ماند.

اگر همچنان علاقه مند به کسب اطلاعات بیشتر در مورد BERT هستید، Dawn Anderson هر آنچه را که باید در مورد BERT بدانید را در اینجا توضیح می دهد.

Featured Snippet

احتمالاً قبلاً Featured Snippet ها را دیده‌اید، اما متوجه نشده‌اید که آنها چه هستند.

Featured Snippet متن کوتاه، لیست گلوله ای، اعداد یا جدول‌هایی هستند که در بالای نتایج جستجوی گوگل ظاهر می‌شوند.

هدف یک Featured Snippet پاسخگویی مستقیم به سوال کاربر در همان صفحه نتایج جستجو بدون نیاز به کلیک کردن روی یک وب سایت است.

Featured Snippet چیز جدیدی نیست. آنها از سال 2014 به بعد دیده شدند.

Featured Snippet باعث ایجاد جایگاه ویژه ای به نام «جایگاه صفر» شده است. به این معنی که وب سایت شما در نتیجه جستجو بالاتر از سایر موارد نشان داده می شود.

در ژانویه 2020، گوگل این ویژگی را به‌روزرسانی کرد تا وب سایت ظاهر شده در Featured Snippet را از سایر نتایج حذف کند، بنابراین شما یا فقط در Featured Snippet یا فقط در نتیجه ارگانیک قرار می‌گیرید، نه در هر دو.

در ژوئن 2020، گوگل به‌روزرسانی دیگری را در این زمینه منتشر کرد که کاربر با کلیک بر روی Featured Snippet مستقیماً به متنی در صفحه برده می شود که مربوط به عبارت جستجو شده آنها است.

کاربران اکنون متن فوق الذکر را با رنگ متمایز و برجسته ای می بینند.

همانطور که جستجوی صوتی به اصلاح خود ادامه می دهد، محتوای Featured Snippet فرصت بزرگی برای افزایش دیده شدن از نتایج جستجو فراهم می کند.

جمع بندی

موتورهای جستجو و سئو از دهه 90 میلادی مسیر طولانی را پیموده اند. ما در این پست فقط به چند مورد از اتفاقات این مسیر اشاره کرده ایم.

تاریخچه سئو پر از اتفاقات هیجان انگیز است. تولد موتورهای جستجوی جدید، مرگ موتورهای جستجوی قدیمی، ویژگی های جدید نتایج جستجو، الگوریتم های جدید، آزمایش ها و به روزرسانی های مداوم تنها بخشی از این اتفاقات هستند. به علاوه ظهور بلاگ های جدید، کنفرانس ها، ابزارهای سئو و معرفی شدن کارشناسان جدید بخش های دیگری از این تاریخچه را تشکیل میدهند.

در حالی که موتورهای جستجو و سئو در طول این سالیان پیشرفت زیادی کرده اند، یک چیز همچنان صادق است: تا زمانی که موتورهای جستجو وجود داشته باشند، سئو امری حیاتی خواهد بود.

سئو تازه شروع شده است!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *