تاثیر IP اختصاصی در سئو

یکی از سوالات رایج وبمسترها و صاحبین سایت ها تاثیر IP اختصاصی بر سئو و کسب و کارشان است. در واقع سوال اینجاست که از چه نوع آی پی باید استفاده کرد. به عبارت دیگر آیا IP بر سئو و رتبه سایت در گوگل تاثیر گذار است؟ با ما همراه باشید تا در ادامه به بحث در این باره بپردازیم.

در دنیای وب هاستینگ ما معمولا با اصطلاحاتی از قبیل IP اختصاصی، IP اشتراکی و IP پروکسی برخورد میکنیم. همه این گزینه ها به یکدیگر شبیه هستند و در نهایت مرورگر کاربر را به سروری که وب سایت در آن میزبانی شده است راهنمایی می کنند. اگر کارکرد همه آنها یکیست، پس چرا به سه دسته تقسیم شده اند؟ مزایا و معایب هر کدام چیست و ایا انتخاب هر یک از آنها بر  عملکرد وب سایت شما تاثیر گذار است؟ اگر قصد کسب اطلاعات بیشتر در زمینه سئو را دارید، مطلب سئو چیست ما را از دست ندهید. در این مطلب به بررسی این موضوع، تعریف IP، نحوه عملکرد آن و در نهایت تاثیر IP بر وب سایت ها پرداخته ایم.

آدرس IP چیست؟

قبل از صحبت در مورد هر چیزی بهتر است ابتدا به تعریف IP بپردازیم. تقریبا همه ما آدرس IP را حتی ندانسته دیده ایم. IP مخفف Internet Protocol بوده و نام دامنه با استفاده از سیستم DNS به IP ترجمه می شود. DNS مانند دفترچه ایست که نام تمام دامنه ها به همراه آدرس IP شان در آن درج شده است.

دفترچه تلفنی را در ذهن خود متصور شوید که شامل شماره تلفن کلیه افراد سیاره زمین باشد. سیستم DNS به طور مشابهی به افراد اجازه میدهد که برای آدرس IP وب سایت خود یک نام قابل یادآوری انتخاب کنند. به جای حفظ کردن یک سری عدد کافیست کاربران، نام وب سایت را در مرورگر تایپ و بعد از تبدیل آن نام به IP توسط DNS، سریعا وب سایت شما به نمایش درخواهد آمد. در صورتی که DNS وجود نداشته باشد، به جای تایپ google.com چیزی شبیه به 125.241.68.201 را مجبور بودیم در ذهن مان حفظ کنیم!

در حالت کلی دو نوع آدرس IP وجود دارد:

  • IPv4: 125.241.68.201
  • IPv6: 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334

اما شاید برایتان سوال پیش آمده باشد که چرا دو نوع IP وجود دارد. در ابتدا صرفا ما IPv4 داشتیم، اما با گسترش روز افزون و سریع اینترنت تعداد IP های موجود رو به کاهش گذاشت. با کمی محاسبه در می یابیم که ظرفیت IPv4 تعداد 4.294.967.296 است. اینجاد بود که IPv6 با ظرفیت بسیار بالایی به وجود آمد. برای پی بردن به تعداد IP هایی که با IPv6 میتوان ایجاد کرد کافیست پس از 34، 38 صفر قرار دهید!

آشنایی با IP برای این مطلب در همین جا کافیست. حال به سوال اصلی این مطلب برمیگردیم: آیا IP اختصاصی برای سئو ارزشمند است؟

برای پاسخ دادن به این سوال در ادامه به بررسی انواع IPی که توسط شرکت های هاستینگ ارائه می شود پرداخته ایم.

IP اختصاصی (Dedicated IP)

یکی سرور هاستینگ ممکن است شامل آدرس های IP متنوعی با اهداف مختلف باشد: میزبانی وب، خدمات ایمیل، خدمات محافظت از بدافزار، وب پروکسی، CDN و غیره. وقتی یک آدرس IP صرفا به دامین شما متصل می شود، این IP تحت عنوان اختصاصی به شما ارائه خواهد شد.

معمولا زمانی به شما IP اختصاصی داده خواهد شد که از خدمات اختصاصی شرکت ها مانند سرورهای اختصاصی استفاده کنید. برخی از شرکت ها به شما امکان میدهند تا برای سرویس هاست اشتراکی خود یک IP اختصاصی خریداری کنید.

IP اشتراکی

این نوع IP پرکاربردترین نوع آن در بین کاربران است. عملکرد IP اشتراکی همانند اختصاصیست فقط با این تفاوت که تنها کاربران آن شما نیستید و به شما به صورت اشتراکی با دیگر وب سایت یا سرویس ها در حال استفاده از آن هستید. استفاده اشتراکی از IP زمانی به وجود آمد که پای هاستینگ مجازی به هاستینگ باز شد و از آن پس بود که کاربران به کمک تکنولوژی میتوانستند به صورت مقرون به صرفه ای از خدمات هاستینگ استفاده کنند.

با شنیدن عبارت IP اشتراکی حالت تدافعی به خود نگیرید. این نوع IP آنگونه که در برخی مقالات بد معرفی شده است، نیست. در بخش مقایسه IP ها اطلاعات بیشتری را در اختیار شما خواهیم گذاشت.

IP پروکسی

یک آدرس IP پروکسی در بسیاری از مواقع یک IP اشتراکیست که توسط سرویس های CDN مانند Cloudflare استفاده می شود تا خدمات متنوع از جمله امنیت، سرعت و بهینه سازی را در اختیار کاربرانشان قرار دهند برای استفاده از این نوع IP به طور معمول بایستی نیم سرورشان را بر روی نام دامنه خود ست کنید. در موارد خاصی ممکن است شما با این IP ها به مشکل بخورید. چرا که برخی فایروال ها ممکن است آنها را بلاک کنند.

آیا IP وب سایت بر روی سئو تاثیر گذار است؟ مقایسه IP اختصاصی و اشتراکی

خب، شما به بحث برانگیزترین قسمت این مطلب یعنی مقایسه IP اختصاصی و اشتراکی در بحث سئو رسیده اید. با کمی جستجو در وب احتمالا به این گفته میرسید که IP اختصاصی موجب ارتقا رتبه و افزایش سرعت وب سایت می گردد. امام این موضوع تا چه حد درست است؟ در ادامه به مقایسه این دو نوع IP در زمینه های مختلف پرداخته ایم.

سئو

شواهد قطعی مبنی بر برتری IP اختصاصی بر IP اشتراکی از طرف موتورهای جستجو وجود ندارد. حتی یکی از کارمندان سابق دپارتمان Webmaster Trends Analytics گوگل تایید کرده است که IP اختصاصی تاثیری بر روی رتبه سایت در نتایج جستجو ندارد:

میزبانی از چندین سایت بر روی یک IP امری معمول است. در واقع اینترنت به همین شکل کار می کند. بسیاری از سرویس های CDN از یک IP برای ارائه خدمات به سایت های مختلف استفاده می کنند و این موضوع کاملا قابل قبول است. نقل از “جان مولر”

وقت آنست که نگرانی از این بابت را کنار گذاشته و زمان خود را به افزایش کیفیت محتوا اختصاص دهید. در واقع پاسخ کوتاه به پرسش آیا IP بر روی سئو و رتبه سایت تاثیرگذارد، “نه” است.

سرعت وب هاستینگ

حال به سراغ موضوع بعدی یعنی تاثیر IP اختصاصی بر سرعت وب سایت می پردازیم. این ادعا در حالت کلی درست نیست. سرعت وب سایت معیار پیچیده ایست و وابسته به عوامل بسیار زیادی می باشد. این درست نیست که سرعت وب سایت را صرفا به یک معیار وابسته کنیم. روش های متنوع و زیادی وجود دارند که میتوانید با به کار بردن آنها وب سایت خود را جدا از نوع IP از نظر سرعت ارتقا دهید. در مطلب روش های افزایش سرعت سایت روش های زیادی را شرح داده ایم.

در بحث سرعت و IP نکته مهم اینست که اگر وب سایت شما از IP اشتراکی استفاده میکند، باید از شرکت هاستینگی خدمات بگیرید که خدمات با کیفیتی را ارائه میدهد. سرویس های اشتراکی ارزان قیمت معمولا کیفیت خوبی ندارند. اگر از وردپرس استفاده میکنید، پیشنهاد میکنیم مطلب روش های افزایش سرعت سایت در وردپرس را مطالعه کنید.

ایمیل

شاید تا اینجای مطلب از این نکته تعجب کرده باشید که با اینکه ظاهرا تفاوت خاصی بین عملکرد IP اشتراکی و اختصاصی وجود ندارد، چرا اینقدر بحث های زیادی حول آنها وجود دارد. استفاده از IP اختصاصی در سرورهای اختصاصی و VPS ها معمول است. در این نوع سرویس ها امکان مدیریت کامل بر روی ترافیک های ورودی و خروجی بر بستر IP وجود دارد. مدیریت یک IP اشتراکی برای سرویس ایمیل بیشتر به یک کابوس شبانه شباهت دارد. صدها یا شاید هم هزاران کاربر در حال ارسال ایمیل بر روی یک سرویس هستند. اگر یکی از آنها اقدام به اسپم کردن کند، همه سرویس هایی که از آن IP استفاده  میکنند را تحت تاثیر قرار میدهد.

اینجاست که استفاده از IP اختصاصی کارایی بالایی دارد. اگر شما کسب و کار معتبری دارید که به ایمیل وابسته است، استفاده از IP اختصاصی احتمال رسیدن ایمیل به دست کاربر را افزایش میدهد. البته برخی از سرویس های اشتراکی مجهز به سیستم فیلترینگ ایمیل های اسپم هستند و نگرانی از این بابت را کاهش میدهند.

SSL

تقریبا یک دهه قبل برای استفاده از SSL نیاز به IP اختصاصی بر روی سرویس وب سایت شما بود. در آن زمان مثل الان استفاده از گواهینامه امنیتی SSL خیلی فراگیر و ضروری نبود و صرفا برخی از فروشگاه های اینترنتی آن هم در صفحه پرداخت خود از SSL استفاده می کردند.

امروزه به کمک سیستم SNI می توانید چند گواهینامه امنیتی SSL را بر روی یک آدرس IP نصب نمایید. پیشنهاد میکنیم مطلب تاثیر SSL در سئو را حتما مطالعه کنید.

نکات پایانی در مورد تاثیر IP بر سئو و رتبه بندی گوگل

در این مطلب به بررسی افسانه تاثیر IP اختصاصی در سئو پرداخته و آن را از جهات بسیاری رمزگشایی کردیم. در این قسمت به طور خلاصه نکات گفته شده را با هم مرور خواهیم کرد:

  • IP اختصاصی و اشتراکی در عمل یک کار مشترک انجام میدهند و تنها تفاوت در این است که در IP اختصاصی تنها شما هستید که از کارکرد آن استفاده می کنید در حالی که در IPهای اشتراکی چندین سرویس به طور همزمان از آن استفاده می کنند.
  • استفاده از IP اختصاصی تاثیری بر روی سئو و رتبه سایت ندارد.
  • IP اختصاصی موجب افزایش سرعت وب سایت شما نمی شود. مقوله سرعت به پارامترهای زیادی از جمله بهینه بودن کدها و کانفیگ سرور وابسته است.
  • استفاده از IP اختصاصی در هنگامی که نیاز به مدیریت و کنترل کامل ایمیل های ارسالی داریم کارامد است.
  • استفاده از IP اختصاصی به بهانه نصب SSL دیگر ضرورتی ندارد، چرا که به کمک SNI میتوان چندین گواهینامه امنیتی SSL را بر روی یک IP نصب و از آن استفاده کرد.

اطلاعاتی که در این پست به شما ارائه کردیم به شما نشان داد که نباید IP اختصاصی را بر خود تحمیل کنید. آنچه که عملا در سئو مهم است، کیفیت محتوا، سرعت وب سایت و کیفیت حضور شما در فضای آنلاین است. در مطلب افزایش رتبه سایت در گوگل، 101 روش برتر برای رسیدن به این مهم را بررسی کرده ایم.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *