سیستم مدیریت محتوای هدلس (Headless CMS) چیست؟

آیا همیشه در جستجوی جدیدترین ابزارها برای تقویت حضور خود در فضای دیجیتال هستید؟ آیا برایتان این پرسش ایجاد شده که یک Headless CMS یا هدلس سی ام اس دقیقا چیست و چگونه می‌تواند برای کسب و کار یا وب‌سایت شما مفید باشد؟

کسب‌وکارهای آنلاین، هنگام ساخت یک وب‌سایت و انتشار محتوا، گزینه‌های کمی ندارند. وب‌سایت سازهایی مانند Squarespace و Shopify، سیستم‌های مدیریت محتوا (CMS) مانند WordPress و CMS Hub و دیگر منابع، برای ساختن وب سایت از ابتدا وجود دارند.

اما کسب‌وکاری که می‌خواهد محتوای خود را فراتر از وب‌سایت خود منتشر کند چطور؟ در این پست، مفهوم هدلس سی ام اس را معرفی خواهیم کرد، جایگزینی برای CMS های سنتی که همه ما آنها را می شناسیم. چیزهایی را که آنها را متفاوت می کند شرح می دهیم، نحوه تنظیم آنها را توضیح می دهیم و توصیه هایی برای انتخاب یک نرم افزار Headless CMS ارائه می دهیم که می توانید امتحانشان کنید.

CMS سنتی چیست؟

وقتی در مورد سیستم های مدیریت محتوا صحبت می کنیم، معمولاً به CMS های سنتی مانند وردپرس اشاره می کنیم. یک CMS سنتی (همچنین به عنوان Coupled CMS نیز شناخته می‌شود) یک ابزار نرم‌افزاری متشکل از دو ساب سیستم است: یکی برای ذخیره‌سازی و مدیریت محتوا (به نام سیستم Back-end) و دیگری برای ارائه این محتوا به کاربران (به نام سیستم Front-end).

CMS های سنتی همه ابزارهایی را که صاحبان وب سایت برای مدیریت و انتشار محتوای دیجیتال نیاز دارند به آنها ارائه می دهند. از جمله این امکانات می توان به ابزارهای بک اند برای سازماندهی دارایی های دیجیتال در وب سرور و ابزارهای نمایش محتوا در فرانت اند و مدیریت ارائه آن در یک صفحه مانند ویرایشگرهای WYSIWYG اشاره کرد.

CMS های سنتی به طور خاص معمولا برای مدیریت محتوای وب سایت ساخته می شوند. از جمله این CMS ها می توان به وردپرس، جوملا و دروپال اشاره کرد. به طور کلی، این CMS ها دارای این عناصر هستند:

  • پایگاه داده هایی برای ذخیره محتوا
  • روشی برای ایجاد، مشاهده و ویرایش محتوا
  • ابزارهای رابط برای تبدیل محتوا به صفحه

غالب CMS ها از نوع CMS های سنتی هستند، اما این تنها معماری موجود نیست. CMS های Headless هم وارد بازی شده اند.

Headless CMS چیست؟

Headless CMS یک سیستم مدیریت محتوا است که به طور انحصاری مدیریت محتوای back-end را انجام می دهد. برخلاف یک CMS سنتی، یک Headless CMS نحوه ارائه این محتوا به کاربران را دیکته نمی کند.

به جای یک سیستم front-end، یک Headless CMS، منابع ذخیره شده خود را از طریق یک رابط برنامه نویسی اپلیکیشن (API) به اشتراک می گذارد. API اساساً مجموعه‌ای از پروتکل‌ها است که هر ابزار نرم‌افزاری می‌تواند از آن برای بازیابی محتوا از داخل CMS استفاده کند. Headless CMS  ها اغلب از REST API در بلاک های خود استفاده می کنند.

پس از اینکه تولید کنندگان محتوا، آن را به Headless CMS اضافه کردند، یک ابزار انتشار خارجی می‌تواند از API برای دسترسی به محتوا و ارائه آن در هر کانالی، خواه یک وب‌سایت، خواه یک اپلیکیشن استفاده کند.

در تصویر زیر به صورت بصری تفاوت‌های بین معماری CMS سنتی و Headless را میتوانید ببینید:

اما چرا این نام انتخاب شده است؟ اگر فرانت اند را به عنوان “Head” و محتوای ذخیره شده را به عنوان “Body” تصور کنیم، فرانت “Headless” بخش Head را جدا می کند و فقط Body را باقی می گذارد. همانطور که در ادامه خواهیم دید، استفاده از این روش بسیار مفید است.

چرا از Headless CMS استفاده کنیم؟

در ابتدا، ایده یک Headless CMS ممکن است متناقض به نظر برسد. چرا باید ابزارهایی که انتشار محتوا در وب سایت را آسان می کند حذف کنیم؟

اما موضوع همین است، اینترنت امروزی چیزی بیشتر از چند وب سایت ها و صفحه است و کسب و کارها نیز از مزایای آن بهره می برند. اپلیکیشن‌های موبایل، تبلیغات، دستیارهای دیجیتال، ابزارهای پوشیدنی مانند ساعت‌های هوشمند، یخچال‌ها و هر دستگاه دیگری که به اینترنت متصل است، همگی قادر به ارائه محتوا هستند. با یک CMS سنتی مبتنی بر وب سایت، توزیع چند کاناله در بهترین حالت کاری پر زحمت و در بدترین حالت غیرممکن است.

در واقع، یک Headless CMS، ابزاری برای نمایش خود محتوا نیست. با این حال، مزیت معماری هدلس این است که به توسعه‌دهندگان این امکان را می‌دهد تا به‌جای تطبیق دادن یک CMS سنتی با نیازهای خود، راه‌حل‌های سفارشی خود در فرانت‌اند را برای نمایش محتوا اعمال کنند. تا زمانی که سیستم تحویل فرانت اند نحوه استفاده از API سی ام اس را بداند، می‌تواند محتوا را از CMS گرفته و در صورت لزوم آن را قالب‌بندی کند. به عبارت دیگر، توسعه‌دهندگان می‌توانند به هر تعداد که می‌خواهند «Head» (کانال‌های نمایش) را به «Body» (CMS) متصل کنند. این یک ویژگی قدرتمند می‌تواند باشد.

برای مثال یک سازمان خبری را در نظر بگیرید. جدای از انتشار خبر در وب سایت خود، این سازمان ممکن است بخواهد اطلاعات را با یک اپلکیشن موبایلی، الکسا، یک پلتفرم تبلیغات آنلاین و یا بنرهای دیجیتال به اشتراک بگذارد. به جای استفاده از یک CMS متفاوت برای هر کانال توزیع خبر و ذخیره محتوا در چندین مکان، این سایت خبری می تواند محتوا را در یک Headless CMS ذخیره کرده و از نرم افزارهای فرانت اند خارجی برای ارائه محتوا در هر پلتفرم استفاده کند.

همچنین یک Headless CMS مدیریت حجم زیادی از دارایی های دیجیتال را آسان تر می کند. در این سیستم می توان محتوا را کاملاً مستقل از نوع ارائه آن ایجاد کرد و این مسئله به ویراستاران کمک می کند تا بدون نیاز به افزودن هیچ کدی در فرانت اند (مانند HTML) روی نمایش دارایی های دیجیتالی خود مدیریت قدرتمندی داشته باشند.

به همین ترتیب، توسعه دهندگان فرانت اند دیگر نگران ویژگی های سیستم مدیریت محتوا نیستند. آنها فقط باید داده های مناسب را از طریق API دریافت کنند، سپس از نرم افزارهای دیگر استفاده کرده تا آن ها را به درستی توسط آن کانال ارائه کنند.

CMS جدا شده (Decoupled) چیست؟

سیستم‌های مدیریت محتوای Headless و سنتی اغلب با یک نوع معماری دیگر به نام CMS جدا شده (Decoupled) مقایسه می‌شوند.

یک CMS جدا شده شبیه به یک CMS هدلس است که بک‌اند را از قسمت فرانت اند جدا می‌کند و محتوا را از طریق یک API در دسترس قرار می‌دهد. با این حال، یک CMS جدا شده همراه با ابزارهایی مانند Code Templates برای نمایش محتوا در فرانت اند نیز است.

CMS جدا شده، ساخت فرانت اند (مانند یک وب سایت) را با محتوای شما امکان پذیر می کند، اما همین محتوا را برای کانال های دیگر نیز قابل دسترسی می کند. بنابراین، CMS های جدا شده چیزی بینابین معماری سنتی و یک معماری CMS هدلس است.

مقایسه CMS سنتی با CMS هدلس: کدام بهترین است؟

هر یک از CMS هایی که در مورد آنها بحث کردیم، هدف متفاوتی را دنبال می‌کنند و باید به این نکته هم توجه داشت که هیچ رویکردی در یک کسب‌وکار، بی‌نقص نیست. مناسب بودن CMS انتخابی شما به تجربه فنی و منابعتان، استراتژی محتوا، بودجه و جدول زمانی شما بستگی دارد.

برای اینکه شما را در مسیر درستی قرار دهیم، خلاصه ای از نکاتی که برای انتخاب نوع CMS باید مورد توجه قرار گیرند را مورد بررسی قرار میدهیم.

از یک CMS سنتی استفاده کنید اگر:

  • یک وب سایت تجاری، یک وبلاگ، یا یک وب سایت شخصی یا نمونه کار می خواهید و باید آن را در اسرع وقت راه اندازی کنید.
  • می خواهید به راحتی و به سرعت بتوانید محتوای وب سایت خود را تغییر دهید.
  • مسئول یک وب سایت هستید، اما در کدنویسی مهارت نداشته و تیم توسعه دهنده ای هم ندارید که به شما کمک کند.
  • محتوای شما عمدتاً به متن، تصاویر و Embeds محدود می‌شود.

یک CMS هدلس را در نظر بگیرید اگر:

  • بخشی از یک شرکت بزرگتر هستید که محتوای دیجیتالی زیادی دارد و این محتواها باید از یک مکان مدیریت شده و در چندین کانال توزیع شوند.
  • برای نمایش محتوای خام خود در فرانت اند های مختلف به ابزاری بسیار انعطاف پذیر نیاز دارید.
  • زمان کافی برای پیدا کردن یا ساختن ابزارهای مناسب برای انتشار محتوا دارید.
  • یک تیم توسعه دهنده دارید که می تواند API هدلس را به ابزارهای انتشار وصل کند.

یک CMS جدا شده را در نظر بگیرید اگر:

  • به چیزی بین CMS سنتی و هدلس نیاز دارید: یک API منعطف برای دسترسی به محتوا از هر نوع کلاینتی، به علاوه برخی ابزارهای فرانت اند برای کمک به توسعه دهندگان و غیر توسعه دهندگان برای نمایش این محتوا.
  • زمان و منابع کافی Develope برای مدیریت بخش فرانت اند و بهترین استفاده از تنظیمات API را دارید.

اگر استراتژی هدلس برای توزیع محتوای شما به نظر مناسب می رسد، لیست ارائه دهندگان CMS هدلس توصیه شده ما را در ادامه ببینید.

بهترین سی ام اس های Headless

1. Hubspot

سی ام اس Hubspot برای افراد و تیم‌های با هر اندازه تجربه ای طراحی شده است که نیاز به ایجاد و مدیریت محتوا دارند. این یک ابزار ساخت وب سایت همراه با عناصر طراحی Drag & Dropی است تا بتوانید صفحات را به سرعت و بدون داشتن دانش کدنویسی ایجاد کنید.

این نرم افزار مجموعه ای جامع از ابزارهای بازاریابی، تست A/B، شخصی سازی، تجزیه و تحلیل و غیره در اختیار دارد. این سیستم مدیریت محتوا با مجموعه ابزارهای بازاریابی خود، از جمله CRM، پاسخ‌دهی خودکار ایمیل، مدیریت رسانه‌های اجتماعی و غیره نیز ادغام می‌شود.

قیمت گذاری برای کاربرانی که نیاز به خدمات پایه دارند رایگان است، سپس از 18 دلار در ماه برای طرح Starter شروع می شود و این مبلغ با رسیدن به طرح Enterprise افزایش می یابد. لازم به ذکر است که Hubspot یک CMS کاملاً هدلس نیست، زیرا دارای یک پلتفرم سنتی است.

2. Sanity

Sanity یک CMS هدلس مبتنی بر ابر است که امکان همکاری همزمان بین اعضای تیم محتوای شما را فراهم می کند. در ویرایشگر Sanity Studio، سازندگان و بازاریابان می‌توانند نظرات خود را ارسال کرده و پیشنهادات خود را در هر قسمت از محتوا ارسال کنند، و همچنین تغییرات را در بخش گزارش محتوا پیگیری کنند.

توسعه دهندگان نیز می توانند از محیط قابل سفارشی سازی Sanity استفاده کنند. Sanity بر روی کتابخانه جاوا اسکریپتReact  ساخته شده است و برنامه نویسان می توانند Sanity Studio را مطابق با اولویت خود تنظیم کنند.

طرح های قیمت‌گذاری Sanity شامل یک نسخه رایگان اولیه، یک گزینه میان‌رده که از 199 دلار در ماه شروع می‌شود، و یک پلن سفارشی سازمانی است.

3. Contentful

Contentful یک CMS هدلس مبتنی بر ابر است که شرکت ها را هدف گرفته است و به عنوان یکی از بهترین CMS های SaaS در بازار در نظر گرفته می شود. این CMS توسط برند های معرفی مانند Audible، Lyft و Spotify استفاده می شود.

این ابزار با هدف ترکیب انعطاف‌پذیری مورد نیاز توسعه‌دهندگان با سیستم مدیریت محتوا و رابط کاربری مورد انتظار بازاریابان طراحی شده است. در سمت توسعه، API این CMS با هر نوع فناوری ادغام می شود، بنابراین تیم فناوری شما می تواند ابزارهای دلخواه خود را برای ارائه محتوا انتخاب کند. از طرف دیگر تولید کنندگان محتوا نیز از کار با ابزارهای ساده مدیریتی، امکان ادغام با پلتفرم‌های ذخیره‌سازی ابری مانند Dropbox و بهره مندی از یک ویرایشگر محتوای پر آپشن لذت خواهند برد.

Contentful در سه سطح قیمت گذاری شده است. طرح Community رایگان است و برای تیم های پنج نفره یا کمتر با دارایی های دیجیتال محدود در نظر گرفته شده است. طرح Team از 489 دلار در ماه شروع می شود و شما امکان دسترسی به کاربران ، پشتیبانی مشتری و دارایی های مدیریت شده بیشتری خواهید داشت. در نهایت، طرح Enterprise راهکار سفارشی Contentful و بدون محدودیت API یا کاربران است.

4. Butter CMS

Butter CMS هم یک CMS هدلس و هم یک وبلاگ ساز است که سایت های فروشگاهی، آژانس ها، تیم های نرم افزاری و وبلاگ ها را هدف قرار می دهد. این سیستم مدیریت محتوا دارای ویژگی‌های مدل‌سازی محتوا برای بازاریابان است. از جمله این ابزارها می توان به ابزارهای SEO، ویرایشگر WYSIWYG، ویرایشگر تصاویر و ابزار درج محتوای صوتی اشاره کرد.

همانطور که انتظار می رفت، API های متعدد Butter به توسعه دهندگان اجازه می دهد با هر نوع فناوری همگام شوند. Butter حتی از سی دی ان CloudFront پشتیبانی کرده و از آن برای تحویل سریعتر محتوای APIها استفاده می کند.

قیمت پلن ها از 49 دلار در ماه برای طرح Blog (که شامل امکان مهاجرت از وردپرس نیز می شود) شروع می شود. کسب و کارها نیز باید طرح Startup (124 دلار در ماه) و بالاتر را در نظر داشته باشند.

5. Strapi

Strapi یک CMS هدلس منبع باز پیشرو است و همه کدهای آن در GitHub در دسترس است. همچنین این پلتفرم Self-Hosted است، به این معنی که می توانید منابع آن را در هاست مورد نظر خود بارگذاری کرده و از آن استفاده کنید. این راهکار متفاوت از چیزهایی است که در ابزارهای قبلی دیدیم. راهکارهایی که تاکنون معرفی شدند، همگی از نوع ابری بودند. کسب‌وکارهایی که می‌خواهند محتوای خود را در سیستم‌های خود (نه در فضای ابری) نگه دارند، این ویژگی را به عنوان یک مزیت خواهند دید.

از آنجایی که Strapi منبع باز است، توسعه دهندگان می توانند هر جنبه ای از برنامه را در صورت نیاز سفارشی سازی کنند. با این حال، این موضوع به معنای فرآیند راه اندازی زمانبر تر برای پیشبرد امور است. قیمت آن از 29 دلار در ماه شروع می شود و یک طرح رایگان نیز وجود دارد.

6. Directus

Directus یکی دیگر از ابزارهای منبع باز برای مدیریت محتوا به صورت هدلس است که برای پروژه هایی که به یک راه حل نسبتا سبک و قابلیت سفارشی سازی بالا نیاز دارند، بهترین است. با CMS رایگان و متن باز Directus، می توانید یک API راه‌اندازی کنید و به راحتی محتوای ذخیره شده در پایگاه داده خود را با ابزارهای مدیریت فرانت اند فراخوانی کنید.

همچنین دو محصول مبتنی بر ابر پولی نیز وجود دارد، On-Demand Cloud (99 دلار در ماه برای هر پروژه) و Enterprise Cloud. این ابزارها ذخیره محتوا را مدیریت می کنند، بنابراین نیازی نیست خودتان یک پایگاه داده SQL ایجاد کنید. به علاوه، این دو محصول دارای ویرایشگر بصری محتوا، کنترلر های مدیریتی و CDN هستند.

روشی متفاوت برای توزیع محتوا

تا همین 15 سال پیش، کسب و کارها می توانستند محتوای خود را با یک وب سایت جذاب و به صورت آنلاین توزیع کنند. اما امروزه، نوار خواسته ها بسیار فراتر رفته است. توزیع و انتشار محتوا می‌تواند در وب‌سایت‌ها، اپلیکیشن‌ها، ابزارهای پوشیدنی و تقریباً هر فناوری دیگری که وجود دارد، باشد.

بنابراین، اگر در حال ساختن یا طراحی مجدد سایت خود هستید و احساس می‌کنید که با رویکرد CMSهای سنتی محدود شده‌اید، یک CMS هدلس یا یک CMS جدا شده را حتما در نظر بگیرید. مطمئناً در این گزینه ها کار بیشتری برای راه‌اندازی و هماهنگی وجود دارد، اما در نهایت کنترل بیشتری روی آن و نمایش آن در هر بستری خواهید داشت.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *