سئو و ایجکس | آیا گوگل سایت های ایجکسی را ایندکس می کند؟

بعد از گذشت چند سال از سال 2009 که گوگل سیستم پایش سایت های ایجکس را راه اندازی کرد، سرانجام در سال 2015 اعلام کرد که از این پس ایجکس را به توسعه دهندگان وب پیشنهاد نمی کند.

بعد از آن بود که توسعه دهندگان وب به بررسی این موضوع پرداختند که آیا گوگل محتوای سایت های ایجکس را پایش می کند یا نه.

ایجکس چیست؟

ایجکس شیوه ای برای نمایش محتوای جدید به کاربران است، بدون آنکه به صفحه جدیدی بروند یا آن را رفرش کنند. این سیستم به جاوا اسکریپت وابسته است. محتوای ارائه شده می تواند هم به شکل یک پاراگراف ساده از متن بوده و یا به شکل پیچیده تری مانند کدهای HTML باشد.

به شکل سنتی توسعه دهندگان وب از ایجکس و با استفاده از فریمورک های شناخته شده ایی مانند React و AngularJS برای ساخته اپلیکیشن های تک صفحه ای یا اصطلاحا SPA استفاده می کنند. با استفاده از ایجکس توسعه دهندگان وب می توانند تجربه ایی همانند یکی اپلیکیشن دسکتاپی را در یک صفحه مرورگر به کاربران القا کنند. برای نمونه هایی از این اپلیکیشن های در اینترنت، می توان به سایت های Gmail، Twitter و Evernote اشاره کرد.

در حالت کلی محتوای HTML در این SPA ها از ابتدا بر روی مرورگر شما بارگذاری نمی شود. توسعه دهندگان از طریق ایجکس با وب سرور ارتباط برقرار می کنند. آنها بر اساس اطلاعات مورد نیاز و از طریق جاوا اسکریپت، کدهای HTML درخواست شده را تولید و رندر می کنند تا در دسترس کاربران قرار گیرد.

به این حالت رندر در سمت کلاینت گفته می شود که از این طریق مرورگر و اپلیکیشن آن کار ساخت صفحه جدید را انجام می دهند.

ارتباط بین سئو و ایجکس

تا آنجایی که قرار باشد با استفاده از ایجکس، سایتهای مبتنی بر اپلیکیشنی ایجاد کرد که قرار نیست توسط گوگل ایندکس شوند و صرفا برای راحتی کاربر ایجاد شده اند، مشکلی وجود ندارد.

مشکل از جایی آغاز می گردد که این گونه سایت ها برای استفاده معمول طراحی شده و انتظار دارند محتوایشان مانند دیگر سایت ها توسط گوگل ایندکس شده و در نتایج جستجو قرار گیرند.

گوگل در بعضی مواقع قادر به پایش بخشی از محتوایی که از طریق جاوا اسکریپت ارائه می شود است.در حقیقت کاملا اثبات شده که ربات های گوگل قادر به پایش و تشخیص داده های متا، لینک ها و محتوایی که از طریق جاوا اسکریپت تولید می شود هستند.

اما متاسفانه سایت هایی که به صورت خالص از فریمورک های SPA ساخته شده اند، به سختی قابل درک و ایندکس شدن توسط گوگل هستند.

راه حل ابتدایی گوگل

در سال 2009 گوگل راه حلی برای مشکل سئو سایت های مبتنی بر ایجکس ارائه داد که در طی آن موتورهای جستجو بتواندد یک نسخه از قبل رندر شده صفحه را به جای یک فریمورک خالی از داده دریافت کنند.

در حقیقت به جای اینکه گوگل یک فایل جاوا اسکریپت را مشاهده کند، یک صفحه HTML به آن داده می شود که گوگل قادر به شناسایی و درک این گونه صفحات است. سیستم هایی که در تهیه نسخه رندر شده سایت به توسعه دهندگان کمک می کنند شامل Prerender.Io و Brombone می شوند.

از زمانی که گوگل این راه حل را ارائه داده است، در وبسیات های مختلفی از این سیستم استفاده شده تا به گوگل اجازه پایش و ایندکس صفحات خود را بدهند.

گوگل راه حل خود را لغو می کند

گوگل در 15 اکتبر 2015 اعلام کرد که راه حل ارائه شده در سال 2009 را لغو کرده است و دیگر آن را پیشنهاد نمی کند. آن راه حل در حال حاضر به فراموشی سپرده شده و معلوم نیست که گوگل دوباره از آن استفاده کند یا نه.

در حالی که هم اکنون گوگل از راه حل قبلی خود هنوز پشتیبانی می کند، اما به توسعه دهندگان و طراحان وب استفاده از ایجکس را برای سایت های جدید پیشنهاد نمی دهد. این حالت ما را به سوال زیر منتهی می کند:

آیا گوگل هم اکنون قادر به پایش سایت های ایجکس است؟

پاسخ به این سوال “نه” می باشد.

تحقیقات نشان می دهد که وب سایت هایی که از فریمورک SPA یا دیگر فریمورک های مبتنی بر ایجکس برای رندر صفحات خود استفاده می کنند، تعداد صفحات ایندکس شده بسیار کمی در کش گوگل دارند. هر چه وبسیات بزرگتر باشد، تعداد صفحات از دست رفته آنها بیشتر است.

برای این گونه سایت ها، نسخه از قبل رندر شده صفحات بهترین و موثرترین راه برای ارائه محتوا به گوگل است. در حالت کلی محتوایی که در بارگزاری اولیه سایت در مرورگر نمایش داده می شود همانیست که گوگل مشاهده کرده و آن را ایندکس می کند. محتوای دینامیکی که بعدا به واسط عملکرد کاربر در مرورگر نمایش داده شده، توسط گوگل دیده نمی شود.

توصیه جدید گوگل در استفاده از ایجکس

در همان اطلاعیه گوگل در سال 2015 آمده است که گوگل در حال کلی قادر به رندر و درک سایت شما همانند یک مرورگر مدرن است. اما عدم قطعیت موجود در این بیانیه بسیاری از صاحبین سایت ها را نگران کرده است.

در حقیقت گوگل طراحان سایت را ترغیب به استفاده از روش های معمولی کرده تا گوگل نیز همانند کاربران بتواند به راحتی محتوای هر صفحه را مشاهده کند.

چه کارهایی با استفاده از این اطلاعات می توان کرد؟

تاکتیک هایی وجود دارد که توسعه دهندگان و سئوکار ها می توانند با استفاده از آن، از ایندکس شدن سایت مبتنی بر ایجکس خود مطمئن شوند. این تاکتیک ها عبارتند از:

نسخه از قبل رندر شده سایت

با اینکه گوگل پیشنهاد کرده که از این سیستم دیگر استفاده نشود اما همچنان آن را پشتیبانی می کند. نسخه از قبل رندر شده همچنان کار می کند اما تهیه هر کدام از رندرها ممکن است دشوار باشد. برای این کار می توانید از شرکت ها و سایت های که این گونه خدمات را انجام می دهند کمک بگیرید.

استفاده از روش های ترکیبی

صفحات سایت را با استفاده از کدهای ساده HTML بنویسید، به طوری که کاملا قابل دیدن و استفاده باشد. سپس در بعضی از قسمت های آن از جاوا اسکریپت استفاده کنید. این همان راهیست که گوگل پیشنهاد می کند.

در حالت کلی اگر میخواهید در موضوعات پر رقابت شرکت کنید و سایت معتبری داشته باشید از ایجکس دوری کنید. ایجکس از دید ما صرفا برای ایجاد اپلیکیشن هایی که در اکانت های کاربران قابل استفاده است، بسیار کارامد می باشد. اما در حالت عمومی به هیچ وجه پیشنهاد نمی گردد.

2 دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *