شاید تاکنون نام گوگل داپلکس به گوشتان خورده باشد. همان دستیار مجازی که می تواند به آرایشگر شما تماس گرفته و قراری را برای شما هماهنگ کند! به نظر تکنولوژی بسیاری جالبی می باشد، اما در واقع گوگل داپلکس چیست؟ آیا بر روی سئو تاثیر گذار است؟
در این پست به بررسی و توضیح گوگل داپلکس پرداخته و به بیان یک سری از مشکلات آن در مسائل مرتبط با محدوده کار ربات ها می پردازیم. در نهایت نیز به بیان عواقب تکنولوژی گوگل داپلکس خواهیم پرداخت.
گوگل داپلکس چیست؟
گوگل داپلکس یک تکنولوژی جدید آزمایشیست که گوگل در کنفرانس سالانه خود یعنی Google I/O به معرفی آن پرداخت. این تکنولوژی به گوگل اجازه می دهد تا به تقلید از گفت و گوهای انسانی بپردازد. گوگل در این قسمت خیلی خلاصه بیان کرد که این هوش مصنوعی تنها در موارد خاصی قادر به یادگیری است.
گوگل در ویدئویی به نمایش رباتی پرداخت که توانست با یک آرایشگر تماس گرفته و با داشتن گفتگویی واقعی، قرار ملاقاتی را برای اصلاح سر با او بگذارد. اگر هنوز این ویدئو را ندیده اید، آن را می توانید از اینجا مشاهده کنید.
آیا گوگل داپلکس تکنولوژی خوبی است؟
جان هنسی در کنفرانس Google I/O اینطور درباره گوگل داپلاکس سخن گفت: در حیطه گذاشتن قرارهای ملاقات، گوگل داپلکس قادر به قبولی در تست تورین است. تست تورین، تستیست که به تمایز انسان از ربات می پردازد. این گفته بدین معنیست که گوگل داپلکس قابل تمایز از انسان نیست.
جانس هنسی رییس هیت مدیره دیگر شرکت گوگل یعنی Alphabet است. او در زمینه علوم کامپیوتری فرد بسیار شناخته شده و تواناییست. حال که چنین شخصی آن هم درباره پروژه ای از شرکت خود چنین صحبت هایی را بیان می کند، نیاز است که حتما به این موضوع عمیقا فکر کنیم.
جانس هنسی مشخصا فقط از قبولی گوگل داپلکس صرفا در گذاشتن قرارها صحبت کرد و حرفی از سایر حوزه ها نزد.
اصول اخلاقی در هوش مصنوعی
وقتی شما صاحب هوش مصنوعی هستید که قادر به ارتباط با افراد است (مانند گوگل داپلکس)، نیاز است که درباره اصول اخلاقی نیز صحبت شود. خوشبختانه افرادی در سال های قبل درباره این مسائل فکر کرده اند. اولین قوانین تدوین شده مربوط به سال 1342 است که توسط آیزاک آسیموف نوشته شد. سه قانون معروف آن به صورت خلاصه عبارتند از:
- یک ربات نباید قادر به آسیب رساندن به انسان ها باشد.
- یک ربات می بایست از دستورات انسان ها تبعیت کند، مگر اینکه آن دستورات مغایر با بند اول باشند.
- یک ربات می بایست از خود مراقبت کند، تا آنجا که تداخلی با بند اول و دوم نداشته باشد.
این قوانین اغلب به درد فیلم های علمی تخیلی خورده و به زودی نیز وارد واقعیت نمی شوند. اما از آن موقع تا به حال از این مجموعه به عنوان قوانین سه گانه رباتیک یاد می شود. یکی از قوانین دیگر و مشهور در این زمینه با نام قانون چهارم رباتیک که توسط لیوبن دیلوف منتشر شد، به شرح زیر است: یک ربات می بایست شخصیت خود را به عنوان یه ربات در همه سناریوها معرفی کند.
حال که به ویدئوی مورد نظر بر میگردیم. در هیچ جایی از این ویدئو مشاهده نشده که دستیار مجازی اعلام کند که او یک ربات است. در واقع رفتار آن به نحویست که آن را مانند انسان جلوه می دهد. از دید بسیاری از کارشناسان این رویه اشتباه است و البته گوگل نیز بعد از شنیدن این انتقادات اعلام کرده که دست به تغییر آن خواهد زد.
گوگل در طی فعالیت خود نشان داده که هیچ گاه قصد و نیت خود را به صورت واضحی بیان نمی کند. به عنوان مثال گوگل اعلام می کند که تبلیغات گوگل از نتایج طبیعی جستجو تفکیک شده هستند. با این حال بسیاری از افراد خارج از حوزه تکنولوژی هنوز نمی دانند که تبلیغات گوگل با نتایج طبیعی متفاوت است. با همه این تفاسیر می بایست منتظر بوده و ببینیم که گوگل چه رویه ای را درباره گوگل داپلکس در پیش خواهد گرفت.
پیامدهای امنیتی گوگل داپلکس
این نوع از تکنولوژی در صورتی که در دستان افراد خطرناک قرار بگیرد، می تواند فاجعه هایی را به همراه داشته باشد. آیا می دانستید که شبیه سازی صدای انسان تنها با یک صدای یک دقیقه ای ضبط شده از او امکان پذیر است؟ همچنین سیستم هایی که امنیت آن ها به واسطه صدای افراد می باشد را نیز به این مسئله اضافه کنید. بی تردید ترس هایی در زمینه مسائل امنیتی هنوز وجود دارد.
گوگل داپلکس در چه کارهایی مورد استفاده قرار خواهد گرفت؟
مثالی که گوگل ارائه داده نشان می دهد که این تکنولوژی می تواند در ایجاد تماس و گذاشتن قرارهای کاری مورد استفاده افراد قرار گیرد. این مثال ها نشان می دهد که این تکنولوژی می تواند به عنوان دستیار هوشمند افراد مورد استفاده قرار گیرد.
اما اگر یک هوش مصنوعی بتواند در صحبت با مشتریان اینقدر دقیق عمل کند، کسب و کارها مطمئنا علاقه مند به استفاده از آن در پاسخ به مشتریان خواهند بود. چنین هوش مصنوعی می تواند به عنوان منشی یا در مراکز پاسخگویی مورد استفاده قرار گیرد.
آینده گوگل داپلکس
مشخص کردن زمانی برای ارائه گوگل داپلکس در رنج گسترده، کار بسیار سختیست. مطمئنا این تکنولوژی تا یکی دو سال آینده به بازار راه پیدا نخواهد کرد. اما مطمئنا زودتر از زمانی که افراد خارج از حوزه تکنولوژی به آن فکر می کنند، در دسترس عموم قرار خواهد گرفت. اگر گوگل داپلکس بتواند برای رزرو رستوران آموزش داده شود، مطمئنا می تواند برای تهیه کارت های اعتباری جدید و همینطور خرید اپلیکیشن ها نیز مورد استفاده قرار گیرد. از آنجا که گوگل داپلکس یک هوش مصنوعی به شمار می رود، مطمئنا خطای آن در چک کردن کارت های اعتباری نسبت به انسان ها کمتر خواهد بود.
با نگاهی به خدمات حال حاضر می فهمیم که این تکنولوژی می تواند کارهای زیادی را برای انسان ها انجام دهد. اما اگر گوگل داپلکس بخواهد در طرف دیگر ماجرا با یک سیستم هوش مصنوعی دیگر صحبت کند چه اتفاقی خواهد افتاد؟ آیا از یک زبان خاص برای این کار استفاده می کنند یا زبان انسانی به زبان بین کامپیوتر ها تبدیل خواهد شد؟
گوگل داپلکس چگونه بر روی سئو تاثیر گذار خواهد بود؟
گوگل داپلکس احتمالا مستقیما بر روی نتایج جستجو تاثیر گذار نخواهد بود. اما با توجه به آسان شدن ارتباط انسان با موبایل خود، این انتظار می رود که کاربران از طریق صحبت کردن بتوانند به جستجو در وب بپردازند. مطمئنا جستجوها محاوره ای تر و همینطور پیچیده تر خواهد شد؟
هنگامی که عبارت مورد جستجو پیچیده تر شوند، مطمئنا اهمیت محتوای صفحات بیش از گذشته خواهد شد. اینجاست که اگر میخواهید در این بازی پیروز شوید، می بایست دست به تولید محتوای بسیار با کیفیتی بزنید.
دیگر جنبه تاثیر هوش مصنوعی بر سئو، تکیه بر مسائل فنی دارد. برای اینکه هوش مصنوعی موثرتر باشد، مطمئنا راحت تر است که بر روی داده های ساختار یافته تکیه کند. اگر از یک سیستم ساختار یافته صحیح در سایت استفاده می کنید، مشکلی نخواهد بود و گوگل به آسانی می تواند از اطلاعات آن استفاده کند. بنابراین نیازی به طراحی یک سیستم جدید نخواهد بود.
حال می بایست به انتظار بنشینیم تا ببینیم که گوگل داپلکس کی و چگونه به سیستم های حال حاضر وارد شده و آن ها را دستخوش تغییر می کند.