تصور کنید که روز اول هفته است و در ابتدا نگاهی به آمار سایت در گوگل آنالیتیکس می کنید. ناگهان مشاهده می کنید که ترافیک سایت به شدت افت کرده است و این چیزی نیست که انتظار آن را داشتید. منظور ما از کاهش ترافیک، افت شدید آن به صورت غیر طبیعیست.
احتمالا در این لحظه دچار استرس شده و قصد انجام اقداماتی را می کنید. در ابتدا یک نفس عمیق کشیده و موارد قابل بررسی را یادداشت کنید. در این مطلب سعی داریم که به شما کمک کنیم تا عامل کاهش شدید و ناگهانی ترافیک سایت را بیابید.
نگاهی به افت ترافیک در گوگل آنالیتیکس بیندازید
در ابتدا میزان بد بودن افت ترافیک را چک کنید. بعضی مواقع به علت انتخاب اشتباه بازه زمانی افت ترافیک شدید به نظر بیاید. به عنوان مثال شاید مقایسه شما نسبت به امروز بوده، در حال که امروز هنوز به پایان نرسیده است و یا اینکه گزارش ساعتی را انتخاب کرده اید.
ممکن است انتهای بازه زمانی شما با تعطیلات چند روزه برخورد کرده بوده و در نتیجه افت ترافیک در این گونه مواقع طبیعی به نظر می رسد.
منظور ما از این مثال ها اینست که ممکن است شما بسته به انتخاب بازه زمانی، نمودار رو به پایینی را مشاهده کنید. هیچ سایتی نیز میزان ترافیک ثابتی نداشته و این پارامتر مدام بالا و پایین می رود. گستره بزرگتری را انتخاب کرده تا درک بهتری از نمایه کل نمودار داشته باشید.
یکی از مسائل تاثیر گذار بر روی ظاهر نمودار ترافیکی، تعطیلات آخر سال است. در انتهای سال معمولا ترافیک اغلب سایت ها در حد زیادی افزایش یافته و بعد از شروع تعطیلات کمتر از حالت نرمال می گردد. در نتیجه نمودار ترافیک سایت کاهش شدید را تجربه می کند.
این مسائل نیاز به بررسی و کاوش دارند، اما به اندازه افت ناگهانی و شدید ترافیک، استرس زا نیستند.
با مسئول آی تی صحبت کنید
در صورتی که میزان افت ترافیک شدید باشد، اولین چیزی که به ذهن میرسد وجود مشکلات فنی در سایت است. فردی از بخش آی تی سایت می تواند وجود این گونه مشکلات را بررسی کند. ممکن است سایت تاخیر زیادی داشته یا اینکه به خاطر تغییر قالب دچار افت ترافیک شده است. هر گونه تغییر در سطح وسیعی در سایت می تواند بر روی ترافیک آن اثر زیادی داشته باشد. کد گوگل آنالیتیکس را نیز بررسی کنید تا با کد درج شده در وبسایت یکسان باشد.
از ابزارهایی مانند Google Tag Assistant، Ghostery یا Google Analytics Debugger در مرورگر کروم استفاده کنید تا از عدم وجود مشکل در این ناحیه مطمئن شوید. کنسول جستجوی گوگل را نیز بررسی کرده تا احیانا خطاهای زیادی در قسمت پایش سایت ایجاد نشده باشد. همینطور تغییر در تعداد صفحات ایندکس شده را نیز چک کنید.
بر روی منابع ترافیک سایت تمرکز کنید
تا اینجا تمام مسائل احتمالی بالا را چک کرده اما مشکلی نیافتید. در این صورت نوبت آن است که به مرحله بعد برویم. منابع ورودی ترافیک را چک کرده تا ببینید کدام یک از آنها کاهش زیادی داشته است. تب acquisition در گوگل انالیتیکس دید بهتری از این مسئله به شما می دهد.
در ابتدا نگاهی به قسمت کانال ها و هر ورودی مربوط به آن بیندازید. برای هر کانال نیز می توان شش ورودی را انتخاب کرد.
با این کار می توانید نمودار ترکیبی از چندین ورودی داشته باشید تا میزان کاهش ترافیک از هر یکی از آنها را با یکدیگر مقایسه کنید. این گونه می توان کانالی را که موجب کاهش ترافیک شده است را شناسایی کرد.
در صورتی که کاهش ترافیک از سمت موتورهای جستجو باشد، ممکن است با مشکل سئو مواجه و یا دچار جریمه گوگل شده باشید. در این صورت به کنسول جستجوی گوگل رفته تا وجود پیغامی مبنی بر جریمه شدن را بررسی کنید. اگر کاهش ترافیک از طرف شبکه های اجتماعی باشد، فعال بودن در آنها را چک کنید. اگر کاهش ترافیک از سمت ورود مستقیم کاربران باشد، این مسئله اشاره به پیدایش رقیبی جدی در کسب و کارتان یا عدم عملکرد صحیح بعضی از صفحاتتنان دارد.
تب audience را آنالیز کنید
اگر بررسی منابع ترافیک، پاسخ مشخصی به شما نداد، وقت آنست که نگاهی به تب audience بیندازید.
کاربران جدید در مقایسه با کاربران بازگشتی
به قسمت Behavior گوگل آنالیتیکس رفته و بر روی New vs. returning کلیک کنید. در صورتی که کاهش شدیدی در کاربران جدید داشته باشید، نمایش سایت خود در نتایج جستجو را چک کنید. بر روی سئو و شبکه های اجتماعی هزینه کرده و بیشتر بر روی محتوای جدید کار کنید.
اگر کاهش از سمت کاربران بازگشتی باشد، نگاهی به ساختار سایت و کاربر پسند بودن آن کنید. آیا تجربه کاربری سایت شما در حد خوبیست؟ آیا وب سایت شما انتظارات کاربران را براورده می کند؟ آیا سرعت بارگذاری سایت بالاست؟
عوامل منطقه ای
عواملی که کنترلی بر آن ندارید را نیز از یاد نبرید. به عنوان مثال، تعطیلات فصلی، طوفان ها، قطع برق و همینطور شرایط سیاسی از این گونه مسائل هستند. با مشاهده قسمت country در گوگل آنالیتیکس، این موارد را می توانید چک کنید. بررسی کنید که آیا کاهش ترافیک از کشور به خصوصی ایجاد شده است؟ سپس می توانید به بررسی اخبار پرداخته تا از عامل آن مطلع شوید. این مسئله را می توانید در سطح استان یا شهر نیز بررسی کنید.
جمع بندی
اگر کاهش ترافیک شدید و ناگهانی را در گوگل آنالیتیکس مشاهده کردید، مطابق دستورالعمل این مطلب، مرحله به مرحله پیش بروید تا عامل آن را پیدا کنید. اگر علت این مشکل از بابت مسائل فنی وب سایت نباشد، می بایست به بررسی منابع ترافیک رفته و از دید کاربران به این موضوع نگاه کنید. پیدا کردن علت کاهش ترافیک از سمت کاربران به راحتی نیست و نیاز به آنالیز های زیادی در سطح وب سایت و بازاریابی اینترنتی دارد.
ممنون عالی بود
با سلام و خسته نباشید من یک مدت پیش سایتم کاملا سالم و بهترین سئو و امکاناتو داشت، اما یهو نمودار گوگل آنالیتکس رو به پایین رفت. مثلا 48702 بود شد 47722 و همینطور از اون روز تا حالا داره میاد پایین. نمیدونم چیکار کنم کمکم کنید.
آیا کاهش ترافیک سایت شما که در گوگل آنالیتیکس گزارش شده مرتبط با ورودی های گوگل شماست؟ اگر پاسخ به این سوال بله است، بایستی به بررسی کامل سئو داخلی و همینطور گزارشات گوگل سرچ کنسول بپردازید تا مشکل را بیابید.
سایت ما جدیدا بروزرسانی شده تمام مطالب عکس ها و طراحی سایت که حدود دو ماه پیش انجام شد. نتایج گوگل فوق العاده بود و کلیک در گوگل وبمستر در عرض دو هفته دوبرابر شد. اما یک هفته است که همینجوری داره پایین میاد هم رتبه و هم تعداد کلیک. بدون اینکه ما دستکاری کرده باشیم. بدون اینکه ما دستکاری کرده باشیم. میخواستم ببینم چه دلیلی دارد و راه کار شما چیست؟
اسکرین شاتی از سرچ کنسول آپلود شد.
میزان کاهش اونقدرها نیست که نگران کننده باشه، اما در عین حال فضاهایی برای سئو و بهینه سازی بهتر سایت هم وجود داره. طبق چیزی که من میبینم دلیل یگانه ای نداره. راهکارها شامل ارتقا جنبه های تکنیکال و محتوای سایت هست.