کدام برای کسب و کارمان گزینه بهتریست؟ سئو (SEO) یا تبلیغات کلیکی (PPC)؟
منابع مان را روی کدام گزینه خرج کنیم؟ حقیقت اینست که هیچ کدام به تنهایی گزینه صحیحی برای این سوال نیست. شما برای کسب موفقیت نیازمند به هر دو هستید.
با اینکه تمرکز هر دو کانال بازاریابی روی افزایش ترافیک وب سایت است، اما تفاوت های کلیدی بین این دو وجود دارد.
اگر مطمئن نیستید از کجا شروع کنید، این مطلب شما را راهنمایی می کند تا در مورد تفاوتهای بین SEO و PPC، مزایا و معایب هر کدام، و نحوه استفاده از هر دو کانال با هم به عنوان بخشی از یک استراتژی صحیح بازاریابی دیجیتال، آگاهی کسب کنید.
تفاوت سئو و PPC چیست؟
قبل از اینکه وارد بحث مزایا و معایب سئو و PPC شویم، لازم است که ابتدا هر کدام را تعریف کنیم.
تعریف سئو
سئو یا بهینه سازی برای موتورهای جستجو به وب سایت شما کمک میکند تا در نتایج ارگانیک جستجو، رتبه بالاتری کسب کنید. هر چقدر رتبه وب سایت شما بالاتر باشد، ترافیک بیشتری کسب خواهید کرد.
منظور از نتایج ارگانیک، آنهایی هستند که خیلی معمولی (و بدون تگ Ad یا Sponsored) در نتایج جستجو نمایش داده می شوند. نتایج ارگانیک می تواند شامل یک یا ترکیب چند آیتم زیر باشد:
- لیست سایت ها
- نقشه
- Knowledge panel یا Knowledge graph
- فیچر اسنیپت (Featured Snippet)
- تصاویر
- ویدئوها
- باکس People Also Ask
در تصویر زیر یک نمونه مدرن لیست نتایج جستجو را می توانید ببینید. دقت کنید که نتیجه اول جستجو مربوط به پستیست که در سال 2014 منتشر شده است.
تعریف PPC
PPC یا pay-per-click با نمایش تبلیغ در جایگاه های به خصوص، بر روی کاربرانی متمرکز است که کلمات کلیدی خاصی را جستجو کرده و در عین حال از ویژگی های کاربری خاصی برخورداند.
همانند نتایج جستجوی ارگانیک، نتایج تبلیغاتی هم به صورت سنتی شامل تیتر و توضیح می شوند. امروزه تبلیغات PPC در نتایج جستجو شامل عناصر دیگری هم هستند که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- سایت لینک ها (Sitelinks)
- تصاویر
- امتیاز ستاره ای
- لوکیشن کسب و کار
- شماره تماس
- و …
تصویر زیر نمونه ای از نتیجه تبلیغاتی را نشان می دهد:
مقایسه سئو و PPC
یک صفحه نتیجه امروزی معمولا شامل ترکیبی از نتایج ارگانیک و تبلیغ (PPC) است.
جدا از بحث هزینه های مرتبط با سئو و PPC، تفاوت های کلیدی نیز بین این دو وجود دارد.
سئو | PPC |
هزینه های غیر مستقیم دارد | هزینه مستقیم به ازای هر کلیک دارد |
پتانسیل جذب ترافیکی نامحدود دارد | پتانسیل جذب ترافیک، محدود به میزان هزینه است |
برای مشاهده نتایج نیاز به زمان دارد | تقریبا فورا میتوان نتیجه را دید |
اغلب از سوی کاربران معتبر تر تلقی می شود | از نظر کاربران اعتبار کمتری دارد |
رقابت برای کسب نتیجه در برخی کسب و کارهای دشوار است | می توان مستقیما با رقبای بزرگتر رقابت کرد |
هدف گیری بر روی کلمات کلیدی است | اهداف متنوع برای هدف گیری وجود دارد |
تاثیر طولانی مدت تری دارد | با اتمام کمپین، تاثیر آن نیز پایان می یابد |
مزایا و معایب سئو
سرمایه گذاری بر روی سئو با مزایای فراوانی همراه است، اما معایبی نیز دارد.
برخی از مزایای سئو را باهم مرور میکنیم:
- سئو در بلند مدت کم هزینه تر است. به صورت تکنیکی ترافیک به دست آمده از سئو رایگان است، چرا که شما بر خلاف PPC به ازای هر کلیک پولی پرداخت نمی کنید. اما سئو شامل هزینه های غیر مستقیمی مانند استخدام یک سئوکار یا آژانس سئو، ابزارهای سئو و دیگر آیتم ها می شود. با سرمایه گذاری بر روی منابع با کیفیت، صرف هزینه در این بخش کاملا منطقیست.
- سئو می تواند ترافیک پایدار و مستمری در طول زمان تولید کند. فعالیت و تلاش در زمینه سئو می تواند به افزایش ترافیک وب سایت منتهی شود، حتی اگر بودجه شما در PPC محدود بوده و یا حتی قطع شود. با داشتن یک استراتژی سئو بهینه می توان در طول زمان وابستگی به تبلیغات را کاهش و بازدهی بازاریابی را افزایش داد.
- سئو می تواند موجب افزایش اعتبار و اعتماد کاربران به برند شما گردد. گاهی اوقات تبلیغات، بازخورد خوبی از کاربران دریافت نکرده و کاربران معمولا هم به نتایج ارگانیک اعتماد بیشتری می کنند. هر چه رتبه بهتری در نتایج جستجو کسب کنید، میزان اعتماد کاربران به شما بیشتر خواهد شد.
حتی اگر بتوانید پاداش زیادی را از طریق سئو دریافت کنید، اما سئو هم مانند هر روشی بدون ایراد هم نیست:
- نیاز به صبر بیشتری برای دیدن نتایج دارد.
- رقابت بیشتری در آن وجود دارد.
- برای حفظ نتایج نیاز به تلاش مداوم دارد.
- بروزرسانی در الگوریتم های موتورهای جستجو بر رتبه وب سایت تاثیر گذار است.
- تولید محتوای با کیفیت مخصوصا برای کسب و کارهای کوچک تر می تواند دشوار باشد.
- در برخی مواقع نتایج ارگانیک می توانند تحت تاثیر نتایج تبلیغاتی قرار بگیرند.
با تعریف اهداف کلیدی و پروتکل های اندازه گیری از همان ابتدا می توان تشخیص داد که فعالیت های انجام شده در سئو چقدر مثمر ثمر بوده و کدام یک با نتیجه بهتری رو به رو بوده است.
مزایا و معایب PPC
قبل از تصمیم گیری برای سرمایه گذاری در PPC، مزایا و معایب آن را بسنجید.
برخی از مزایای PPC عبارتند از:
- PPC از نظر هدف گذاری قدرتمند بوده و به شما امکان می دهد تا بر روی مخاطبین مناسبی هدف گذاری کنید. در بحث PPC اهداف متنوعی اعم از کلمه کلیدی، دموگرافیک، سبک زندگی و لوکیشن وجود دارد. با محدود کردن گزینه ها می توان ترافیک هدفمند تری برای وب سایت ایجاد و در نتیجه کاربران بیشتری را به مشتری تبدیل کرد.
- نتایج PPC به صورت آنی قابل مشاهده است. راه اندازی اولین کمپین شما شاید چند دقیقه بیشتر طول نکشد. برخلاف ترافیک ارگانیک که ممکن است دست یابی به آن ماه ها به طول بینجامد، ترافیک حاصل از PPC فورا به دست می آید. تبلیغ PPC روشی عالی برای کسب ترافیک در مدت زمان کوتاه است.
- تست و آزمایش PPC آسان است. نتایج حاصل از PPC نه تنها سریع به دست می آیند، بلکه در بهینه سازی و تست ها هم سریعتر می توان عمل کرد. تست A/B را می توان با ترافیک به دست آمده از PPC مانند گوگل ادز خیلی سریعتر انجام داد. هرچه سرعت کسب دیتا بیشتر باشد، سرعت آنالیز، تست و بهینه سازی نتایج هم بیشتر خواهد بود.
اما مانند همه کانال های بازاریابی، PPC هم دارای ایراداتی است:
- به شدت پر هزینه می تواند باشد.
- اعتبار تبلیغات نسبت به نتایج ارگانیک کمتر است.
- به محض تمام شدن بودجه، کسب ترافیک پایان می یابد.
- بازدهی تبلیغات معمولا بسیار کمتر است.
- هدف گذاری کلمات کلیدی در سال های اخیر با کاهش رو به رو بوده است.
اکنون دید بهتری نسبت به مزایا و معایب سئو و PPC پیدا کرده اید. حال وقت آنست که به پاسخ مهمترین سوال این مطلب بپردازیم: سئو یا PPC؟
از سئو استفاده کنم یا تبلیغ PPC؟
این موضوع با نظرات متفاوتی در بحث ها رو به رو بوده است. پاسخ کوتاه به این سوال اینست: بستگی دارد.
در یک حالت ایده آل، هم سئو و هم PPC در اولویت هستند. اما ما در وضعیت ایده الی نیستیم و از بین این دو مجبور به انتخابیم. اگر مجبور به انتخاب یکی از این دو گزینه هستید، باید شرایطی را برایتان تصویر بکشیم که استفاده از یک کانال منطقی تر باشد.
#1: بودجه شما محدود است
اگر شما بودجه محدودی دارید یا حتی بدتر، بودجه ای برای بازاریابی در اختیار ندارید، سئو قطعا گزینه به صرفه تر در دراز مدت است.
تمرکز بر روی تولید محتوای با کیفیت و افزایش آگاهی کاربران از وجود برندتان با استفاده از تکنیک های سئو می تواند ترافیک بیشتری در دراز مدت برای وب سایت ایجاد کند. در این شرایط می توانید بودجه لازم را صرف یافتن و استخدام یک سئوکار یا یک آژانس سئو معتبر کنید تا در این مسیر به شما کمک کند.
#2: محصول منحصر به فرد دارید
برای کسب ترافیک ارگانیک نیاز به کسب رتبه در جستجوی کلمات کلیدیست که کاربران در حال حاضر هم آن را سرچ می کنند.
به یاد داشته باشید: جستجو باعث ایجاد نیاز نمی شود، بلکه آن را می قاپد!
اگر محصول یا سرویس شما جز محصولات منحصر به فرد باشد، کسب ترافیک ارگانیک سخت تر و زمان بر تر است. در این سناریو سرمایه گذاری بر روی PPC می تواند با سرعت بیشتری ترافیک ایجاد کرده و آن حرکت مورد نیاز را تولید کند.
#3: در حال آماده سازی برای انتشار محصول یا یک جشنواره فروش هستید
مشابه مثال قبلی، ممکن است برند جدیدی از یک محصول را منتشر کرده اید، برندی که تا کنون وجود نداشته و کسی نام آن را نشنیده است. اگر کاربران ندانند که این محصول یا برند چیست، نمی دانند که چه عبارتی یا چگونه آن را سرچ کنند.
شاید هم در حال اطلاع رسانی برای یک جشنواره فروش بزرگ در وب سایت هستید که در چند روز آینده به اتمام می رسد.
استفاده از PPC در انتشار محصولات جدید یا تبلیغ یک جشنواره فروش، بهترین گزینه در این نوع سناریوها است.
#4: صاحب یک کسب و کار محلی هستید
اگر کسب و کار محلی دارید، سرمایه گذاری در لوکال سئو در دراز مدت به نفعتان تمام خواهد شد.
با دنبال کردن استراتژی های لوکال سئو و دیده شدن در جستجوهای محلی می توانید موفقیت کسب و کارتان را تضمین کرده و مشتریان محلی برای خود ایجاد کنید.
با ثبت پروفایل خود در Google Business Profile و دیده شدن در نتایج محلی گوگل می تواند ترافیک ارگانیک خوبی کسب کرده و وابستگی خود به تبلیغات Local PPC را کاهش دهید.
#5: محصول پر رقابتی دارید
این یک موقعیت پیچیده است و می تواند یک سناریوی پر چالش باشد.
اگر محصول پر رقابتی دارید کسب ترافیک ارگانیک نیاز به زمان، تلاش و صبر بیشتری دارد. اما آیا این چالش ها به معنای عدم فعالیت در سئو است؟ قطعا خیر.
سرمایه گذاری در سئو در موضوعات پر رقابت قطعا ارزش تلاش کردن را دارد. با این حال PPC هم میتواند به شما امکان دهد که به صورت مستقیم در کلمات کلیدی پر رقابت تر با کمپانی های بزرگتر رقابت کنید.
اما دقت داشته باشید که هزینه کسب نتیجه در کلمات کلیدی پر رقابت بیشتر است. اگر بودجه ای برای سرمایه گذاری در کلمات کلیدی پر رقابت کنار گذاشته اید، PPC می تواند مادامی که در تلاش برای رسیدن به اهداف بلند مدت خود در سئو هستید، موجب افزایش ترافیک و فروش شما گردد.
استفاده همزمان از سئو و PPC
شاید پاسخ بهتر به سوال پر بحث این مطلب این باشد: استفاده از هر دو (سئو و PPC) بهترین گزینه است.
یکی از باورهای رایج غلط اینست که SEO و PPC با یکدیگر در رقابت هستند. برندهای موفق از مزایای سئو و PPC بهره میبرند، چرا که این دو مکمل یکدیگر هستند، نه اینکه رقیب هم باشند.
حال نگاهی می اندازیم به روش هایی که سئو و تبلیغ PPC با یکدیگر کار می کنند:
#1: پیوند دادن سرچ کنسول به گوگل ادز برای اشتراک گذاری داده ها
چیزهای زیادی می توان از پیوند دادن سرچ کنسول به گوگل ادز آموخت.
با کنار هم گذاشتن گزارشات نتایج ارگانیک و تبلیغاتی در گوگل ادز می توان به اطلاعاتی رسید که هم برای سئو و هم برای PPC مفید خواهد بود.
به عنوان مثال می توانید ببینید که صفحات سایت شما چقدر و در سرچ چه عباراتی در نتایج جستجو دیده می شوند. با مشاهده گزارش های ارگانیک و تبلیغاتی می توانید درک بهتری از چگونه استفاده همزمان سئو و PPC داشته باشید و تلاش های خود را اولویت بندی کنید.
اگر رتبه های ارگانیک در تلاش برای رقابت با برندهای بزرگ هستند، می توانید با استفاده از PPC، از جستجوی چنین عباراتی ترافیک بگیرید. همچنین اگر وب سایت شما رتبه خوبی در کلمات کلیدی منحصر به فرد و کم رقابت دارد، می توانید آنها را از اولویت تبلیغ PPC خارج کنید.
#2: محتوای ارگانیک را از طریق PPC، تبلیغ کنید
اگر ساعت ها وقت برای ساخت محتوای وب سایت کنید، اما هیچ کسی آن را نبیند، تلاش شما بی نتیجه خواهد بود.
ارتقا رتبه محتواهایی همچون بلاگ، ویدئو یا وایت پیپر ها از طریق PPC، می تواند شما را سریعتر به مخاطبین هدف محتوا برساند. شاید محتوای با کیفیت شما در طولانی مدت رتبه خوبی کسب کند، اما زمان می برد. با استفاده از PPC یا تبلیغ در شبکه های اجتماعی می توانید باعث دیده شده آن محتوا شوید.
#3: استفاده از PPC برای تست A/B صفحات فرود
یکی از مهمترین مزایای PPC، تست و یادگیری سریعتر است. اما این یادگیری ها فقط برای تبلیغات PPC اعمال نمی شود. آنها باید به طور کلی اعمال شوند.
به عنوان مثال اگر در حال تست یک صفحه فرود هستید، آن صفحه باید به صورت عملی و واقعی مورد تست قرار گیرد تا نقاط قوت آن مشخص شود.
این مثال، نمونه واضح دیگری از نحوه سودآوری در سرمایه گذاری روی PPC است، در واقع این مثال نشان میدهد که PPC تنها برای کسب ترافیک و فروش از تبلیغات نیست.
جمع بندی
به جای اینکه دنبال پاسخ به سوال “سئو یا PPC؟” باشید، بر روی موضوع مهم تر “سئو و PPC” تمرکز کنید.
دو کانال سئو و PPC بهتر است با یکدیگر مورد استفاده قرار گیرند تا از پتانسیل های هر دو در افزایش فروش سایت استفاده کنید. اما شرایطی هم وجود دارد که باید یکی را در اولویت قرار دهید.
اینکه در هر شرایطی کدام در اولویت است، کاملا بستگی به نوع شرایط دارد. در این مطلب به برخی از فاکتورهای تاثیر گذار اشاره کردیم. با استفاده ترکیبی از سئو و PPC می توانید برنامه ریزی های خوب و پر بازدهی در دیجیتال مارکتینگ داشته باشید.