وردپرس زندگی را برای کسب و کارهای کوچک، وبلاگ نویس ها و سایت های خبری بزرگ آسان کرده است. بهترین راهکارها مانند ایجاد لینک های کانونیکال، به صورت اتوماتیک اعمال شده اند و همچنین در صورت نیاز افزونه هایی نیز برای اهداف مورد نظر شما وجود دارند.
با اینکه انتشار مطالب و طراحی سایت با وردپرس بسیار آسان است، اما احتمالا بعد از انجام این کارها با یک مشکل جدید مواجه خواهید شد: محتوای تکراری.
تکرار محتوا یکی از شایع ترین عوامل عدم کسب رتبه برای یک سایت وردپرسیست. اگرچه این مورد با آنچه که به صورت سنتی آن را محتوای تکراری (کپی کردن یک محتوا در صفحات متفاوت) می دانیم کمی متفاوت است، اما شباهت های بسیاری نیز با یکدیگر دارند و حتما می بایست رفع و رجوع گردد.
در ادامه این مطلب شما را با پنج عامل بسیار رایج در وردپرس آشنا می کنیم که موجب ایجاد مشکل محتوای تکراری در سایت می شوند، همچنین در ادامه، نحوه رفع هر کدام از این مشکلات را مطرح خواهیم کرد.
1. برچسب ها
برچسب ها بزرگترین مشکل در بسیاری از وب سایت های وردپرسیست. با برچسب زدن به یک محصول، در واقع یک صفحه جدید ایجاد می کنید که مجموعه ای از چند محتوای دیگر و به ظاهر مرتبط است.
این صفحه جدید دارای توضیح مختصر یا توضیحات کامل مطالب برچسب خورده است. اگر نام برچسب درست همانند یک صفحه دسته بندی یا یکی از صفحات اصلی شما باشد، با این کار رقیبی برای آن صفحه از سایت ایجاد کرده اید.
برچسب ها معمولا نسخه هایی بسیار شبیه به یکدیگر هستند و از این نظر احتمالا خودشان نیز در رقابت با یکدیگر قرار خواهند گرفت. در حضور چنین اتفاقی، وب سایت شما رتبه خوبی کسب نخواهد کرد و از ارزش آن کاسته خواهد شد.
اما خبر خوب آنست که یک راه حل بسیار سریع وجود دارد. شما می توانید با پاک کردن برچسب های اضافه از شر آن ها خلاص شده یا اینکه متا تگ robots با مقدار نوایندکس را به آن ها اضافه کنید.
متا تگ نوایندکس، فالو (noindex follow) به موتورهای جستجو اعلام می کند که این صفحه دارای محتوای ضعیفیست و تنها به پایش و ایندکس لینک های داخل آن اکتفا کند. حال موتورهای جستجو می دانند که این صفحه دارای ارزشی نیست و چگونه می توانند محتوای خوب (پست یا صفحه مرتبط) را بیابند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه خواندن مطلب تاثیر برچسب ها در سئو را پیشنهاد میکنیم.
2. دسته بندی ها
صفحات دسته بندی همانند برچسب ها دارای این ویژگی هستند که چندین مطلب را لیست می کنند. آنها دارای تگ H1 مشابه با صفحات زیرمجموعه خود هستند، اما پاسخ مناسبی به سوالات کاربران در این باره نمی دهند. بنابراین هنگامی که کاربران به جستجوی این عناوین می پردازند، پاسخ مناسبی برای نمایش در نتایج جستجو محسوب نمی شوند. به همین دلیل اغلب به عنوان صفحاتی با محتوایی ضعیف شمرده می شوند.
البته استثنایی برای این موضوع وجود دارد. اگر صفحات دسته بندی سایت به عنوان کانالی برای مخاطبی یک موضوع به شمار رود و کاربرانی نیز به دنبال چنین صفحاتی باشند، در نتیجه دسته بندی ها گزینه های خوبی برای این گونه کاربران به شمار می روند.
در این حالت شما متا تگ ایندکس و فالو را به صفحات دسته بندی اضافه می کنید، اما عنوان هایی برای آنها در نظر می گیرید که کاملا مستقل از دیگر صفحات سایت باشند. همچنین استفاده از مارک آپ های اسکیمای مرتبط نیز پیشنهاد می شود.
حال شما برای جستجوی انواع کلمات کلیدی مورد نظر کاربر، صفحاتی ایجاد کرده اید و در نتیجه توسط موتورهای جستجو از پاداشی نیز بهره مند می شوید. فقط مطمئن شوید که این صفحات در رقابت با سایر صفحات اصلی سایت قرار ندارند.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه مطالعه مطلب نوایندکس کردن دسته بندی ها و آرشیوها را پیشنهاد میکنیم.
3. صفحاتی که در رقابت با یکدیگر قرار گرفته اند
موضوع بعدی که در وب سایت های وردپرسی مشاهده می شود، عدم وجود محتوای مستقل است. یک وبسایت آشپزی را در نظر بگیرید. اسکیمای دستور پخت (recipe) و دیگر چیزها کمک می کنند تا انواع دستور پخت ها از یکدیگر مستقل گردند. اما اگر از این موضوع مطلع نباشید چطور؟
اگر شما در وب سایت آشپزی خود دارای 20 نوع دستور پخت برای کیک شکلاتی باشید، به احتمال زیاد برای هر یک از آنها از عنوان صفحه و مواد پخت یکسانی استفاده کرده اید. این موضع باعث می شد که صفحات این 20 دستور پخت در رقابت با یکدیگر برای حضور در نتایج جستجو قرار گیرند.
هر یک از این دستورهای پخت با هدف متفاوتی ایجاد شده اند، اما اگر کاری برای نشان دادن این تفاوت نکنید، هیچکدام از آنها رتبه خوبی کسب نمی کنند، چرا که در حال رقابت با یکدیگر هستند.
در این حالت می توانید یک دسته بندی یا زیر مجموعه ای برای کیک های شکلاتی ایجاد کنید. اگر با توجه به محدودیت ها، قادر به انجام چنین کاری نیستید، به بررسی مجدد آنها پرداخته و با استفاده از متغیرها (تند، خوشمزه، مخصوص مهمانی، مخصوص مجالس بزرگ) به تفکیک آنها از یکدیگر بپردازید.
سپس می توانید در ابتدای هر صفحه توضیحاتی به آن اضافه کنید، به گونه ای که بیانگر تفاوت هر یک از دستورهای پخت با سایر انواع مشابه باشد. در ادامه مثال دیگری برایتان می زنیم.
تصور کنید که وب سایت شما دارای هدیه هایی مخصوص مناسبت های خاص مانند روز مادر یا ولنتاین است. اگر هدیه های زیادی درباره هر مناسبت داشته باشید، این احتمال می رود که صفحات آنها در رقابت با یکدیگر قرار گیرند.
اگر سال مورد نظر را نیز به عنوان صفحه اضافه کنید، ممکن است بعد از گذشت یکی دو سال، کاربران با قدیمی پنداشتن آنها، از صفحات سایت شما رد شوند. بنابراین این راهکار نیز گزینه خوبی نیست. در چنین شرایطی می توانید دسته هایی برای هدایا در هر سال (مانند دسته هدیه روز مادر 1397) ایجاد کنید.
4. یو آر ال های جستجو
این مورد خیلی دیده نمی شود، اما ما سایت های وردپرسی را مشاهده کرده ایم که کادر جستجوی آنها تولید یو آر ال می کند. اگر فردی در سایت دیگر به یکی از صفحات جستجو لینک داده یا به هر دلیل گوگل قادر به پایش و پیدا کردن آنها گردد، احتمالا این صفحات در ایندکس گوگل قرار می گیرند.
اگرچه اضافه کرن متا تگ نوایندکس به این گونه صفحات، همانند کاری که برای برچسب ها کردیم می تواند تا حدی این مشکل را پوشش دهد، اما این راه حل کافی نیست.
برای رفع کامل این مشکل می بایست پارامتر یکسان در یو آر ال های این چنینی را یافته و با استفاده از فایل robots.txt، اجازه پایش بیشتر آنها را از گوگل سلب کنید. اگر این کار را به شیوه ای درست انجام دهید، به شکل تئوری این مشکل حل خواهد شد.
5. دیگر انواع
در سیستم هایی که به صورت اتوماتیک دست به انجام کارهایی می زنند، جای تعجب وجود ندارد که صفحاتی با محتوای تکراری ایجاد شوند. به دقت سایت خود را مورد آنالیز قرار داده و سعی در پیدا کردن چنین صفحاتی کنید.
صفحات مخصوص پرینت از جمله صفحات تکراری هستند که معمولا مشاهده شده و ایندکس می گردند. همچنین صفحات RSS ای که تنها شامل عنوان و توضیح کوتاهی از مطالب سایت هستند، از دیگر عوامل ایجاد محتوای تکراری محسوب می شوند. البته این مورد دوم خیلی کم مشاهده می گردد.
جمع بندی
در حالت کلی بسیاری از این مشکلات سئو وردپرس می توانند به راحتی شناسایی شده و با استفاده از استراتژی های گفته شده رفع گردند. با حذف محتوای تکراری از سایت می توانید رتبه سایت در نتایج جستجو و در نتیجه ترافیک آن را افزایش دهید. در این راستا پیشنهاد میکنیم که مطلب آموزش سئو وردپرس را مطالعه کنید.