آموزش کدنویسی سئو | معرفی کدهای سئو

بسیاری از وبمسترها تصور میکنند که سئو اقداماتیست که بعد از ساخت وب سایت پیاده سازی می شود. اقداماتی که شامل سئو داخلی برای بهینه سازی صفحات سایت و سئو خارجی که شامل ساخت بک لینک از منابع معتبر بوده و برای افزایش اعتبار دامنه انجام می گردد.

با این حال، نادیده گرفتن اثر کدنویسی سایت بر روی بهینه سازی آن مانند ساختن یک ساختمان بدون توجه به پی آن می باشد. ما در این مطلب به آموزش کدنویسی سئو سایت پرداخته و روشهای موثر بر آن را بیان می کنیم. اجرای این روش ها کمک زیادی به سایتتان می کند تا از مزایای سئو بهره مند شود.

1. کدهای سایت را قابل دسترس برای موتورهای جستجو کنید

در نظر داشته باشید که ربات های جستجو در هنگام پایش و ایندکس سایت شما محدودیت هایی دارند. از آنجا که این ربات ها صرفا می توانند اجزای متنی سایت را یه صورت صد در صد بخوانند، بنابراین استفاده از فایل های تصویری، صوتی، ویدئویی و مخصوصا اسکریپت ها می تواند مانع از پایش کامل سایت توسط آنها شود.

برای درک بهتر نحوه پایش سایت خود از دید موتورهای جستجو می توانید از ابزار شبیه ساز وبسایت Webconfs استفاده کنید. اگر متوجه غیبت قسمتی از کدها یا اطلاعات متنی سایت شدید، علت آن را به دقت بررسی و رفع کنید تا موتورهای جستجو بتوانند به راحتی به پایش اطلاعات سایتتان بپردازند.

2. با کدنویسی صحیح، یو آر ال های مورد علاقه موتورهای جستجو (SEF URL) تولید کنید

ساخت یو آر ال های SEF، هم از دید سئو و هم از دید تجربه کاربری بسیار مفید و موثر است. روشی که می بایست برای ویرایش کدهای سایت به کار برده تا به این هدف دست یابید، کاملا به پلتفرم و سیستم مدیریت محتوای شما وابسته است. اگر شما از وردپرس، جوملا یا هر سیستم مدیریت محتوای دیگری بهره می برید، مطمئنا پلاگین ها یا تنظیمات داخلی در این پلتفرم ها وجود دارند که تغییرات لازم را میتوان با استفاده از آنها انجام داد. در سایر موارد، مخصوصا در پلتفرم های فروشگاهی متن باز، احتمالا می بایست ساختار پرمالینک وب سایت را از طریق فایل .htaccess آدرس دهی کنید.

3. کدهای سایت را در جهت ارتقا سرعت سایت عاری از موارد اضافه کنید

با اینکه کدنویسی سایت شما شاید از همان ابتدای کار عاری از هر مورد اضافه ای باشد، اما در طول زمان و نصب پلاگین های مختلف ممکن است خطاهای زیادی در آن ایجاد شده که منجر به کاهش سرعت سایت گردد. به همین دلیل چک کردن دوره ای کدهای سایت با هدف پیدا کردن مشکلات زیر می تواند ایده بسیار خوبی باشد:

  • پیدا کردن فضاهای خالی زیاد، با اینکه مشکلی در خوانایی کدهای سایت وجود ندارد
  • یافتن لینک های شکسته و برچسب های بدون محتوا
  • استفاده از ابزارهای چک کننده لینک ها برای حذف لینک های نامعتبر

4. همراه با اسکریپت های داخلی سایت از جایگزین های متنی آنها نیز استفاده کنید

همانطور که در نکته شماره یک بیان شد، موتورهای جستجو قادر به فهم اطلاعات تصاویر، ویدئوها و اسکریپت ها نیستند. چون این گونه فایل ها نقش پر رنگی در بهینه سازی تجربه کاربری دارند، حذف کلی آنها نیز به هیچ وجه گزینه خوبی نیست.

بهترین گزینه برای پایش اطلاعات این فایلها، ارائه نسخه های جایگزین متنی آنها برای موتورهای جستجوست. این نسخه های متنی، قابل پایش و ایندکس شدن برای ربات های جستجو هستند. به عنوان مثال در هنگام به کار بردن فایل های فلش می توانید از کتابخانه های SWFObject2 استفاده کنید که به صورت اتوماتیک می توانند محتوای متنی را در اختیار موتورهای جستجو قرار دهند. همچنین برای تصاویر نیز می توانید با استفاده از تگ Alt، متن جایگزینی از عکس را به موتورهای جستجو ارائه دهید.

5. از تگ های noindex به شکل صحیح استفاده کنید

با اینکه هیچ روش 100% موثری برای کنترل رفتار موتورهای جستجو وجود ندارد، اما اضافه کردن تگ noindex به یک سری از صفحات، از دید سئو می تواند مفید و موثر قرار گیرد. این تگ را می بایست به قسمت head صفحاتی که علاقه مند به ایندکس شدن آنها در موتورهای جستجو نیستید اضافه کنید. از جمله این صفحات می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • صفحات پرداخت صورت حساب
  • صفحات کنترل پنل کاربران
  • صفحات آرشیوی
  • صفحات تماس

6. برای جلوگیری از مشکل محتوای تکراری از “rel=canonical” بهره ببرید

اگر از سیستم های مدیریت محوا مانند وردپرس، مجنتو یا جوملا برای ساخت وب سایت استفاده می کنید، به احتمال زیاد با مشکل محتوای تکراری رو به رو می شوید، چرا که این پلتفرم ها به گونه ای کار می کنند که اغلب چندین یو آر ال برای یک صفحه می سازند. هنگامی که صفحه ای را منتشر می کنید، به احتمال فراوان چندین مدل از یو آر ال های زیر نیز در سایت شما ایجاد می گردد:

Yoursite.com/post-name.html
Yoursite.com/category1/post-name.html
Yoursite.com/category2/post-name.html
Yoursite.com/archive/date/post-name.html

در صورتی که یو آر ال هدف خود را به موتورهای جستجو معرفی نکرده و سایر یو آر ال های مشابه را به آن ریدایرکت نکنید، به احتمال فراروان با مشکل محتوای تکراری مواجه خواهید شد.

بهترین راه برای مدیریت این مسئله، استفاده از تگ “rel=canonical” می باشد. این ویژگی را می توانید به قسمت head صفحات تکراری اضافه کرده و موتورهای جستجو را از صفحه هدف خود آگاه کنید. لازم به ذکر است که تا آنجا که می توانید از تولید این گونه یو آر ال های اضافه جلوگیری کنید تا نیاز به استفاده از این تگ نباشد.

7. با استفاده از ریدایرکت 301، اعتبار صفحات پاک شده را منتقل کنید

وقتی صحبت از ریدایرکت 301 می شود، معمولا دو نوع وضعیت وجود دارد. اول اینکه می توان از این کد برای ریدایرکت آدرس بدون www و با www به یکدیگر بهره برد و موتورهای جستجو را به ایندکس یک نسخه از صفحات وادار کرد.

نوع دوم در مواردی اتفاق میفتد که تغییراتی را در یو آر ال صفحه ایجاد کرده اید. با استفاده از ریدایرکت 301 نسخه قبلی به نسخه جدید آن، می توان ربات های موتورهای جستجو و همینطور کاربران را به آدرس جدید منتقل کرد. با این کار اعتبار صفحه قبلی نیز به صفحه جدید منتقل می شود.

8. با استفاده از microdata به ساخت ریچ اسنیپت بپردازید

یکی از ابزارهای جدید سئو در دسترس کدنویس ها میکرودیتا است. میکرودیتا زبان جدیدیست که به کدنویس ها اجازه می دهد تا سطح وضوح داده ها را در کدهای HTML وب سایت افزایش دهند. این داده ها نه تنها موجب ایندکس و رتبه بهتر وب سایت می گردد، بلکه نمایش بهتری از سایت شما را به واسطه ریچ اسنیپت در نتایج جستجو ارائه می دهد.

نمایش بهتر سایت در نتایج جستجو موجب افزایش نرخ کلیک شده و بدین جهت که نرخ کلیک به عنوان یکی از فاکتورهای رتبه بندی سایت ها محسوب می شود، از این رو موجب افزایش رتبه سایت نیز می گردد. افزایش رتبه سایت نیز موجب افزایش ترافیک سایت و درامد حاصله از آن می شود.

برای مطالعه بیشتر در این زمینه مطلب داده های ساختار یافته را مطالعه کنید.

9. فایل های جاوا اسکریپت را در جهت افزایش سرعت سایت، ادغام کنید

در سال های گذشته سرعت سایت به یکی از معیار های مهم رتبه بندی سایت ها تبدیل شده است، چرا که گوگل به سایت های سریع علاقه مندتر است.

اگر وبسایت خود را به گونه ای طراحی کرده اید که بارگذاری کامل آن وابسته به بارگذاری چندین فایل جاوا اسکریپت می باشد، ناخواسته موجب کاهش کارایی سایت شده اید. با کم کردن تعداد این اسکریپت ها و ادغام آنها با یکدیگر حجم کلی بارگذاریشان را کاهش داده و میزان تاخیر در درخواست بارگذاری هر یک را کاهش می دهید. در نتیجه شاهد افزایش سرعت سایت، بهبود سئو و کدنویسی آن خواهیم بود.

10. از CDN برای کاهش منابع مورد نیاز استفاده کنید

اگر در نهایت تمام این تغییرات را انجام داده اما تاثیر شگرفی در سرعت بارگذاری سایت مشاهده نکردید، از یک شبکه توزیع محتوا (CDN) بهره برده تا منابع مورد نیاز برای اجرای سایت را کاهش دهید.

از جمله CDN های معروف دنیا می توان به Amazon S3 و RackSpace اشاره کرد. شما می توانید اطلاعاتی همچون عکس ها، ویدئوها و فایل های صوتی را در این شبکه ها ذخیره کنید. اگر احساس می کنید که این فایل ها موجب کاهش سرعت سایت شده و فشار زیادی روی منابع آن می اورند، CDN ها بهترین گزینه در این شرایط محسوب می گردند. این سرویس ها معمولا مقرون به صرفه بوده و تفاوت زیادی را در کارایی سایت و سئو آن ایجاد می کنند.

11. از عدم وجود کدهای سمت سرور در سمت کلاینت مطمئن گردید

در هنگام چک کردن کدهای سایت از عدم وجود کدهای سمت سرور مطمئن شوید. این کدها به زبان هایی مکانند PHP، C# و VB.net هستند و نبایست در کدهای سمت مرورگر نمایش داده شوند. نمایش این کدها ممکن است به دلایل زیر صورت گیرد:

  • کدهای مربوطه در سمت سرور پردازش نشده و وجود یک خطا موجب نمایش آنها در سمت کلاینت شده است.
  • هکرها یا رقبای شما در حال کسب اطلاعات از وب سایت شما هستند.

جدای از هر دلیلی که این مسئله ممکن است داشته باشد، این کدها در سمت کلاینت وجود داشته و در نتیجه موتورهای جستجو قادر به مشاهده و پایش آنها هستند. از وجود کدهای سروری در سمت سرور مطمئن شده و در صورت مشاهده، از طراحین سایت و متخصصین کدنویسی مشاوره بگیرید.

12. با دستکاری CSS ها، محتوای مخفی شده ایجاد نکنید

در بررسی بسیاری از سایت ها مشاهده میشود که قسمتی از محتوا از دید کاربران مخفی شده، اما در کدهای سایت وجود دارند. این کار ممکن است به صورت سهوی یا از روی عمد انجام شده باشد. در هر صورت وجود چنین مسئله ای موجب مشکلاتی در سئو سایت می شود و برخلاف اصول کدنویسی سئو است.

این کار معمولا به واسطه همرنگ گردن فونت با پس زمینه یا مخفی کردن محتوا با کدهای HTML انجام می شود. در هر صورت هیچ یک از این روش ها پیشنهاد نمی گردد. برای یافتن چنین مشکلاتی، وب سایت را بدون اجرای CSS ها مشاهده کنید. اگر با محتوایی رو به رو شدید که در مرورگر شما نمایش داده نمی شود، به دنبال مشکل رفته و آن را رفع کنید.

منابع:
10 Ways Coding Can Help Your SEO
8 Examples of Why Your Source Code Matters

یک دیدگاه

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *