تگ Canonical چیست و چه کاربردهایی دارد؟

تگ کانونیکال (Canonical tag) روشی برای اعلام به موتورهای جستجوست مبنی بر اینکه یک یو آر ال، کپی از یک صفحه اصلی دیگر است. با استفاده از تگ Canonical می توان از بروز مشکلاتی مانند محتوای تکراری که در بین تعدادی یو آر ال پیش می آید، خودداری کرد. به صورت عملی تر، یک تگ Canonical، مشخص کننده نسخه ای از یو آر الی است که ما می خواهیم در موتورهای جستجو نمایش داده شود.

تگ canonical چیست

چرا استفاده از تگ Canonical مهم است؟

همانطور که در مطلب محتوای تکراری بیان کردیم، وقتی موتورهای جستجو تعداد زیادی یو آر ال با محتوای یکسان را مشاهده می کنند، نتیجه خوبی در سئو سایت نخواهیم گرفت. اول از همه وقتی ربات های جستجو در بین مطالب تکراری بسیار پایش می کنند، احتمالا حتی تعدادی از مطالب اختصاصی شما را نیز از دست خواهند داد. ثانیا حجم زیادی از محتوای تکراری موجب کاهش رتبه سایت می گردد. در نهایت نیز اگر موتورهای جستجو بخواهند یو آر الی از بین صفحات تکراری را در نتایج جستجو نشان دهند، احتمالا نسخه اشتباه را بر می گزینند. در حالت کلی canonicalization یا همان استفاده از تگ Canonical موجب مدیریت صحیح محتوای تکراری در سایت می گردد.

مشکلات یو آر ال ها

شاید شما تصور کنید که چرا کسی بخواهد یک صفحه تکراری ایجاد کند و با خط زدن این فرضیه اهمیتی به استفاده از تگ Canonical ندهید. مشکل از اینجا ناشی می شود که ما انسان ها صفحات را به عنوان یک مفهوم در ذهن خود ذخیره می کنیم، اما موتورهای جستجو هر یو آر ال را معادل یک صفحه جدید می دانند.

به عنوان مثال، ربات های جستجو احتمالا از طریق آدرس های نمونه زیر به سایت شما دسترسی پیدا می کنند:

http://www.example.com
https://www.example.com
http://example.com
http://example.com/index.php
http://example.com/index.php?refer=twitter

از دید انسان ها تمام این آدرس ها یک صفحه یکسان هستند، اما از دید موتورهای جستجو هر یک از این آدرس ها یک صفحه مجزا محسوب می گردند. تنها در همین مثال و برای صفحه اول یک سایت، می توان پنج آدرس مختلف ذکر کرد. در دنیای واقعی این تنها نمونه کوچکی از این تغییرات در یو آر ال ها است.

سیستم های مدیریت محتوای مدرن و بسیاری از وبسایت های مبتنی بر کدهای دینامیک، این مشکل را تشدید نیز می کنند. بسیاری از سایت ها، تگ ها زیادی را به صورت اتوماتیک به یو آر ال ها اضافه می کنند و در نتیجه آدرسهای زیادی برای یک محتوا ایجاد می شود. پارامترهای جستجو، دسته بندی ها و واحد های پولی نیز از دیگر عوامل تغییر یو آر ال ها هستند. با این توصیف، متوجه می شوید که مشکل محتوای تکراری چقدر در وبسایت ها جدیست.

راهکارهای استفاده از تگ Canonical

مشکل محتوای تکراری می تواند بسیار بغرنج باشد، اما موارد مهمی وجود دارد که در استفاده از تگ Canonical می بایست در نظر بگیرید:

1. تگ های Canonical می توانند به سمت خودشان ارجاع داده شوند

مشکلی در استفاده از تگ Canonical در ارجاع به آدرس جاری وجود ندارد. به عبارت دیگر اگر یک صفحه اصلی و دو صفحه تکراری داشته باشیم علاوه بر ارجاع تگ Canonical در دو صفحه تکراری به صفحه اصلی، می توان صفحه اصلی را نیز به خودش ارجاع داد.

تگ canonical ارجاع داده به خودش

2. تگ Canonical را حتما در صفحه اصلی قرار دهید

با توجه به اینکه مشکل صفحات تکراری برای صفحه اصلی سایت بسیار شایع است و کاربران با شکل های متنوعی به صفحه اصلی شما لینک می دهند، پیشنهاد می شود که حتما تگ Canonical را در صفحه اصلی قرار دهید تا دچار مشکلات پیش بینی نشده نگردید.

3. تگ های Canonical را به صورت دستی بررسی کنید

بعضی مواقع مشاهده می شود که کدهای اشتباه و ماژول های مشکل دار مخصوصا در فروشگاه سازهای مبتنی بر سیستم های مدیریت محتوا، یو آر ال های مرجع متفاوتی برای هر یک از صفحات تکراری یکسان در نظر می گیرند که این با اصل کار این تگ در تضاد است. به همین دیلی هر چند وقت یک بار نگاهی به کدهای صفحات بیندازید تا از نبود این مشکل اطمینان حاصل کنید.

4. از سیگنال های تو در تو بپرهیزید

موتورهای جستجو تگ های Canonical که به شکل نا متعارفی استفاده شده اند را در نظر نمی گیرند. به عبارت دیگر از ارجاع صفحه A به صفحه B و سپس ارجاع صفحه B به صفحه A با استفاده از تگ Canonical بپرهیزید. همین طور مواردی مانند ارجاع صفحه A به B و سپس ریدایرکت 301 صفحه B به A نیز کار صحیحی نیست. همچنین استفده از تگ Canonical به صورت زنجیره های طولانی (A-–>B, B-–>C, C–->D) نیز درست نمی باشد. سیگنال درست به موتورهای جستجو دهید، وگرنه موتورهای جستجو تصمیمات نا خوشایندی برای وبسیاتتان می گیرند.

5. در استفاده از تگ Canonical در صفحات تقریبا مشابه احتیاط کنید

وقتی صحبت از canonicalization می شود، غالب افراد به صفحات کاملا یکسان فکر می کنند. استفاد از تگ Canonical در صفحات تقریبا مشابه امکان پذیر است، اما بایست با احتیاط صورت گیرد. در حالت کلی نظرات زیادی در این باره وجود دارد اما استفاده در صفحات خیلی مشابه مشکلی ندارد. به عنوان مثال در صفحات مربوط به یک محصول که یو آر ال ها صرفا به خاطر پارامترهایی مانند مکان کاربر یا رنگ محصول متفاوت هستند، استفاده از تگ Canonical موردی ندارد. در صورتی که تفاوت در محتوای دو صفحه زیاد باشد، ممکن است این تگ توسط موتورهای جستجو نادیده گرفته شود.

6. استاده از تگ Canonical در بین چند دامنه

اگر شما صاحب چندین وبسیات هستید، می توانید از تگ Canonical بین دامین ها استفاده کنید. فرض می کنیم که شما محتوایی را برای یکی از سایت ها منتشر کرده و آن را در دیگر وبسایت ها نیز با تگ Canonical پست می کنید. استفاده از تگ Canonical در سایر وبسیات ها باعث انتقال اعتبار آن مطلب به همان صفحه اول می شود. دقت کنید که این نوع استفاده از تگ Canonical موجب جلوگیری از گرفتن رتبه برای این صفحه در موتورهای جستجو می گردد. بنابراین اگر این مورد با قوانین کاری شما مشکلی ندارد از آن استفاده کنید.

7. مقایسه تگ Canonical و ریدایرکت 301

یکی از سوالات رایج در استفاده از تک Canonical اینست که آیا این تگ همانند ریدایرکت 301، اعتبار صفحه را به صورت کامل منتقل می کند یانه؟ در بسیاری از موارد اینطور به نظر می رسد که اعتبار صفحه در تگ Canonical منتقل می شود اما جواب بله به این سوال همواره با کمی شک و شبهه همراه است. در نظر داشته باشید که این دو تکنیک دو نتیجه متفاوت را برای کاربران و موتورهای جستجو به همراه دارند.

اگر صفحه A را یه صفحه B ریدایرکت 301 کنید، کاربران به صورت اتوماتیک به صفحه B منتقل می شوند و صفحه A را مشاهده نمی کنند. در صورتی که اگر صفحه A را با استفاده از تگ Canonical به صفحه B ارجاع دهید، موتورهای جستجو می دانند که صفحه B، صفحه اصلیست، اما کاربران همچنان می توانند صفحه A و B را مشاهده کنند. برای تصمیم گیری در انتخاب یکی از این دو راه حل، شرایط کار و محدودیت ها را در نظر بگیرید.

25 دیدگاه

  1. سلام و عرض ادب
    من یک سایت دارم که الان براش طراحی جدیدی طراحی کردم، ولی طراحی قبل رو به فولدر old انتقال دادم. اما در گزارش های گاهی میبینم هنوز خیلی ها به صفحه طراحی قبل در فولدر old مراجعه کردن. میخواستم بدونم چطور و در کدوم صفحه باید از تگ کانونیکال براش استفاده کنم.
    سپاس

  2. پاسخ به کاوسی: اگر احیانا یو آر ال های هر دو نسخه متفاوت از یکدیگر هستند، پیشنهاد میکنم حتما نسخه قبلی را به نسخه جدید ریدایرکت 301 کنید تا مشکل محتوای تکراری و جریمه شدن برای سایتتان پیش نیاید. در مورد سوالتان درباره نحوه استفاده از تگ کانونیکال بایست عرض کنیم که میبایست در نسخه قدیمی، تگ کانونیکال را قرار داده و در آن به نسخه جدید لینک دهید. همچنین می توانید در نسخه جدید نیز تگ کانونیکال را قرار داده و به آدرس خودش لینک دهید.

    • در حالت کلی اگر صفحات کاملا تکراری هستند و صرفا به خاطر ساختار اشتباه سایت ایجاد شده اند (مانند صفحات پیوستی که در وردپرس بعضا ایجاد می شوند)، آنها را ریدایرکت کنید. اگر صفحات تکراری دارای کارکرد مشخصی هستند و قادر به ریدایرکت آنها نیستید، (مانند صفحات مربوط فیلتر کالاها در فروشگاه های اینترنتی) از rel=canonical استفاده کنید.

  3. با سلام و خسته نباشید.
    بنده سایتی دارم که 36 لینک کانونیکال تگ داره در سرچ کنسول گوگل نشون داده. چطور میتونم مشکل رو رفع کنم؟

  4. سلام وقت بخیر
    بنده یه مشکلی دارم و اینه که: من یه دسته بندی دارم در سایتم به اسم دریل شارژی و نیاز دارم که این دسته بندی در نتایج جستجوی گوگل قرار بگیره و براش بک لینک حتی تهیه کردم، محتوای خوب داخلش گذاشتم ولی گوگل یکی از محصولات داخل این دسته بندی رو در نتایج جستجوی گوگل قرار میده برای مثال دریل شارژی رونیکس مدل … / حالا میخواستم بدونم راهکار عملی برای حل این مشکل چیه؟ ممنون

    • این مسئله از شایع ترین مشکلاتیست که فروشگاه های اینترنتی باهاش درگیر هستند. مهمترین دلیل این امر اینه که گوگل به هر دلیلی صفحه محصول شما رو پاسخ بهتری برای کاربران می دونه. اما راهکارهایی هست که میشه به خواستتون برسید. لازمش اینه در دسته بندی شما، به اندازه کافی محصولات متنوعی از دریل های شارژی وجود داشته باشه. با ایجاد ساختار لینک داخلی مناسب و همینطور تولید محتوا در بخش بلاگ و دادن لینک های داخلی بیشتر به دسته بندی میتونید گوگل رو به سمت خواستتون سوق بدید. بک لینک ها هم میتنند در این راستا کمک کننده باشند. اما در حالت کلی هیچکدام از این روش ها تضمین کننده نیستند.

  5. الان به نظر شما باید استفاده کنیم تو سایتمون یا ریدارکت کردنم جواب میده مطالب مشابه رو ریدایرکت بزنیم؟

    • بستگی به سناریو موجود داره. در حالت کلی استفاده از تگ کانونیکال، ریدایرکت و متا تگ noindex سه راهکار کلی برای عدم بروز Duplicate Content هست که بسته به شرایط موجود میتونید از یکی از اونها استفاده کنید.

  6. سلام وقت بخیر
    ما از cms وردپرس و افزونه Yoast SEO استفاده میکنیم مقالاتی داریم که تعداد کامنت خیلی زیادی دارند و سرعت لود صفحه خیلی بد شده.
    آیا مقالاتی که تعداد زیادی نظر و دیدگاه دارند (مثلا چند هزار کامنت) بهتره دیدگاه ها رو صفحه بندی کنیم و در هر صفحه از دیدگاه ها از rel canonical (کانونیکال که اشاره به url اصلی صفحه داره) استفاده کنیم؟

    با صفحه بندی نظرات در وردپرس، برای هر صفحه از نظرات یک url جدید تولید میشه. ایا این روش از نظر سئو درسته و محتوای تکراری محسوب نمیشه؟ یا درست نیست و تاثیر منفی روی سئوی صفحه داره؟
    اگر راه حل بهتری نسبت به صفحه بندی نظرات در وردپرس دارید ممنون میشم بفرمایید (راه حلی که مشکل سئو و افت رتبه در گوگل ایجاد نکنه) چون واقعا سرعت لود صفحه خیلی کند شده.

  7. سلام ممنون از مقاله خوبتون
    ما یک مشکلی داریم در مورد این محتوای تکراری اینه که بعد از نصب افزونه amp تمامی نسخه های تولید شده در این افزونه به عنوان محتوای تکراری شناخته می شوند .
    آیا راه حلی هست برای این موضوع و اینکه اصلا افزونه amp به درد فروشگاه اینترنتی میخوره یا نه؟ ممنون میشم راهنمایی کنید

    • سلام. قوانین پیاده سازی AMP بسیار سخت گیرانه هستند و عینا مطابق دستورالعمل گوگل بایستی اجرا شوند. وجود تگ Canonical صحیح میتواند تضمینی بر عدم وجود خطای Duplicate Content باشد. با اینکه AMP برای سایت های خبری و بلاگ ها توسعه داده شده است و معمولا این سایت ها از آن استفاده می کنند، اما فروشگاه های اینترنتی هم می توانند به خوبی از مزایای آن بهره مند شوند تا کاربرانشان سرعت بارگذاری بالایی را تجربه کنند.

  8. سلام.
    لطفا موارد زیر را بخوانید و راهکار بگید. ممنون.
    1. در سایت ما بدلیل عدم رعایت کلمات کلیدی کنیبالیزیشن بسیاری رخ داده. در سرچ کنسول که میرویم روی یه کلمه کلیدی میبینم چند صفحه متفاوت برای اون کوئری شناسایی کرده که اکثرآ هم صفحه با رتبه ی بهتر صفحه هدف ما نیست. لینک سازی داخلی هم تا حدودی ایجاد شده. کنونیکال کنم؟
    2. قبلا روی صفحه ی اصلی بدون هیچ پسوندی بک لینک گرفته شده و پیج آتوریتی 20 دارد ولی بعدا آن صفحه به url با پسوند /fa تغییر داده شده و ریدایرکت می شود به /fa (نمیدانم ریدایرکت 301 است یا خیر) صفحه ی /fa دارای پیج آتوریتی 12 است. برای انتقال اعتبار صفحه و اعتبار بک لینک ها چه کنم؟ کنونیکال بدم اوکی میشه؟ از کجا بفهمم ریدایرکته چی بوده؟ اگر یک صفحه را هم ریدایرکت 301 کنیم هم کنونیکال بدیم بهتر انتقال اعتبار میده یا نه؟

    • سلام، استفاده از ریدایرکت و تگ کنونیکال جز تصمیمات حساس محسوب میشن و بدون بررسی سایتتون نظری نمیتونم داشته باشم. متاسفانه اشاره به این سایتتون هم نداشتین. متاسفم.

  9. سلام، به نظر شما تگ کانونیکال روش مطمئنی برای جلوگیری از محتوای تکراری در بین آدرس های مشابه هست؟ سئو سایت اینطوری حفظ میشه؟

    • بله، بهتره که از متا تگ کانونیکال در صفحات با محتوای تکراری استفاده کنید. این متا تگ موتورهای جستجو را راهنمایی می کند تا آدرس های تکراری را شناسایی کنند.

    • 25 الی 30 درصد وب را محتوای تکراری تشکیل میدهد. بنابریان گوگل به خاطر وجود محتوای تکراری دست به جریمه سایتی نمیزند. محتوای تکراری غالبا به خاطر وجود پارامترهای یو ار ال ایجاد می شوند. چندین روش برای جلوگیری از محتوای تکراری وجود دارد که یکی از آسانترینشان، استفاده از تگ کنونیکال هست.

    • بله، اگر محتوای اصلی در وب سایت شما واقع است، می توانید با اضافه کردن تگ کانونیکال به سایر صفحات تکراری، این مسئله را به گوگل اطلاع دهید. پیاده سازی این متا تگ از بروز مشکل محتوای تکراری جلوگیری می کند.

  10. سلام بسیار ممنون در صفحه لیست محصولات، وقتی با فیلتر و کوئری مثلا گوشی های از گران به ارزان دسته بندی میشن ، چرا اینجا باید از کنونیکال استفاده کنیم؟ منظورم اینه چرا گوگل ، آدرس صفحات کوئری که به انتهای آدرس محصول اصلی اضافه میشن رو به عنوان صفحات تکراری میبینه؟ اینا که در هر صفحه محصولات متفاوتی دارن

    • اگر صفحات دارای کوئری رو با استفاده از متا دیتاها کنترل نکنید در نهایت احتمالا تکراری دیده نمیشن و احتمالش هست اون صفحات هم به صورت مجزا ایندکس بشن. اما گوگل برخی از این کوئری ها رو میشناسه و طبق شناخت خودش بر اساس نوع کوئری، اون ها رو مثلا از نوع sort طبقه بندی می کنه. ازونجا که بعد از اضافه شدن کوئری عموما عنوان صفحه همونه و محتوای جدیدی ایجاد نمیشه، این گونه صفحات ممکنه تکراری شناخته بشن. از باز کردن بیشتر این موضوع معذورم، چون توضیحش در قالب یه کامنت نمیگنجه.

  11. سلام
    من ۱۲ تا ار صفحاتم پیغام
    :Page indexing
    Alternate page with proper canonical tag
    رو نشون میده
    آیا در وردپرس خودم میتونم حل کنم مشکل رو؟
    اکثرا صفحات مقالات هستن و خود صفحه‌ی اصلی سایت

    • این پیام از نوع warning هستش و گوگل پیشنهاد میکنه URL های قید شده در این گزارش رو بررسی کنید تا یه وقت اشتباها شما به صفحه دیگری کانونیکال نداده باشید. در خیلی از مواقع نیازی به انجام کار خاصی در مواجه با URL های این بخش نیست، اگر کانونیکال ها درست باشند.

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *