SERP مخفف کلمه Search Engine Results Page است و به معنی صفحه نتایج موتور جستجو می باشد. SERP نسبت به سالهای گذشته تغییرات زیادی کرده و امکانات زیادی به آن اضافه شده است.
از جمله امکانات SERP عبارت است از:
ریچ اسنیپت که یک لایه بصری به نتایج جستجو اضافه می کند. (مانند ستاره هایی که در امتیازدهی به محصولات نمایش داده می شود)
- نتایج پولی که با استفاده گوگل ادوردز به نمایش در می آید.
- نتایج عمومی که در کنار نتایج ارگانیک نمایش داده می شوند. (نمایش تصاویر، نمایش خبرهای جدید)
- گراف دانش که در قالب یک پنل یا جعبه نمایش داده می شود. (مانند وضعیت آب و هوا، اطلاعات اشخاص معروف)
در سال های ابتدایی کار گوگل، تمام نتایج جستجو در SERP مانند یکدیگر بودند و سال های سال، این نوع نمایش دستخوش تغییر نشده بود.
با این حال در سال 2001 و با معرفی ادوردز، گوگل تغییرات زیادی در SERP ایجاد کرده و امکانات جدیدی به آن اضافه کرده است.
مهمترین امکانات SERP چیست؟
در ادامه این مطلب به معرفی انواع امکانات SERP می پردازیم و داده های غیر ارگانیکی که گوگل به صفحه نتایج جستجو اضافه می کند را دسته بندی می کنیم. این داده ها عبارتند از:
ادروردز پایین صفحه (Adwords Bottom)
تبلیغات گوگل به شکل های مختلفی نمایش داده می شود، اما عام ترین آنها نمایش تبلیغات در بالا یا پایین نتایج جستجوست که به همراه کلمه Ad به نمایش در می آیند.
تبلیغات گوگل بر اساس ارتباط با کلمه مورد جستجو، میزان هزینه برای تبلیغات و فاکتورهای دیگری نمایش داده می شوند.
ادوردز بالای صفحه (Adwords Top)
این نوع تبلیغ گوگل در بالای نتایج جستجو به نمایش در می آید. تبلیغات گوگل در بالای صفحه، نتایج جستجوی طبیعی را پایینتر برده و بر روی CTR می تواند تاثیر بگذارد.
تبلیغات گوگل بر اساس ارتباط با کلمه مورد جستجو، مقدار هزینه کاربر برای تبلیغات و پارامترهای دیگری نمایش داده می شوند.
Featured Snippet
هنگامی که گوگل می خواهد به پرسشی پاسخ دهد که در گراف دانش آن موجود نیست، ممکن است از اطلاعات یک سایت معتبر استفاده کرده و بر اساس ایندکس خود، قسمت پاسخ به آن سوال را در بالای صفحه قرار دهد. این نوع نمایش اطلاعات، حالت خاصی دارد و اطلاعات آن برگرفته از صفحه منبع است. Featured Snippet نسبت به نتایج طبیعی گوگل، CTR بالاتری دارد.
Featured Snippet ها دارای ویژگی های زیر هستند:
- نتایج گرفته شده از مورد صفحه اول گوگل را برجسته تر می کند.
- محتوا را از صفحه ای که به سوال کاربر پاسخ داده استخراج کرده و برجسته تر می کند.
این حالت شانس زیادی برای دیده شدن به سایت هایی می دهد که در رتبه یک تا پنج گوگل قرار گرفته اند. متاسفانه هنوز نمونه فارسی از این مورد مشاهده نشده است.
بسته تصاویر (Image Pack)
بسته های تصاویر، نمایش افقی از تعدادی تصویر هستند که با کلیک بر روی آنها به جستجوی تصویر گوگل هدایت می شوید. آنها به صورت طبیعی و معمولا قسمت های بالای صفحه نتایج جستجو ظاهر می شوند.
بسته تصاویر در SERP برای جستجوی کلماتی که گوگل احساس کند محتوای تصویری در آن حالت برای کاربر ارزشمند خواهد بود، به نمایش در می آید.
برای نمایش تصاویر سایت خود در صفحه نتایج جستجوی تصاویر گوگل، اقدامات زیر را رعایت کنید:
- نام فایل مناسب
- متن جایگزین مرتبط در تگ Alt
- یو آر ال های قابل درک
- بهینه سازی حجم تصاویر
- بهینه سازی عنوان صفحه
مطالب جامع (In-Depth Article)
برای عبارات مورد جستجویی که طیف معنایی وسیعی دارند، گوگل ممکن است مطالب جامع را در یک بلاک مجزا از نتایج طبیعی قرار دهد. آنها قوانین رتبه گیری متفاوتی نسبت به نتایج طبیعی دارند و معمولا توسط ناشرین بزرگ ارائه شده اند.
مطالبع جامع اغلب متعلق به ناشرین بسیار بزرگ است و آنها معمولا تگ های زیر را در صفحات خود دارند:
- محتواهای بلند (2000 تا 5000 کلمه)
- محتواهای همراه با اسکیما
- مارک آپ Authorship
- مطالب با کیفیت و خاص
کارت دانش (Knowledge Card)
کارت های دانش که جزیی از گراف دانش محسوب می شوند، معمولا اطلاعاتی را که توسط کاربران تهیه شده (مانند اطلاعات ویکیپدیا) را در یک بلاک ارائه می کند. این بلاک اغلب در بالای نتایج جستجو نمایش داده می شود.
درک این مسئله به ما کمک می کند تا متوجه شویم چه نوع داده هایی تحت تاثیر گراف دانش هستند و می توانیم کلمات کلیدی خود را اولویت بندی کرده و نوع نگرش گوگل را نسبت به دنیای اطرافمان بسنجیم.
پنل دانش (Knowledge Panel)
پنل دانش یا به عبارتی همان گراف دانش، اطلاعاتی را که از منابع تهیه شده توسط کابران مانند ویکی پدیا ایجاد می گردد را در نتایج جستجو به نمایش می گذارد. این پنل اغلب در بالای نتایج جستجو و در سمت راست صفحه نمایش داده می گردد.
به خاطر اینکه داده های این پنل از سایت های ویکی جمع آوری می شود، بنابراین نمایش اطلاعات اکثر سایت ها در این پنل امری بعید به نظر میرسد.
بسته مکانی (Local Pack)
گوگل برای کلماتی که احساس می کند نمایش اطلاعات مکانی مفید خواهد بود، مکان هایی را در بالای نتایج گوگل معرفی می کند که بسته مکانی نام دارد. این بسته های مکانی اغلب شامل سه تا از مکان هاییست که با کلمه جستجو شده در ارتباطند. این ویژگی SERP مخصوصا در موبایل به وفور به نمایش گذاشته می شود.
سئو محلی ابزاریست که برای قرار گرفتن سایت ما در بسته محلی به کمک زیادی می کند. این نوع سئو در سال های اخیر بسیار ارتقا یافته و گوگل نیز اهمیت زیادی به آن می دهد.
بسته تیزر محلی (Local Teaser Pack)
این پک شبیه پک محلی بوده و در آن سه مکان در نقشه گوگل به نمایش گذاشته می شود. در این پک اطلاعاتی مانند نقد ها، ساعات کاری و تصاویر آپلود شده برای آن محل به نمایش گذاشته می گردد.
جعبه خبر (News Box)
موضوعات خبری روز بعضا بلاکی را برای خود اختصاص می دهند. این خبرها معمولا از Google News گرفته می شدند اما از سال 2014 به به بعد رنج وسیعتری از سایت ها در این بلاک مشاهده شده اند. این قابلیت در زبان فارسی نیز بعضا مشاهده شده است.
سوالات مرتبط (Related Questions)
پنل سوالات مرتبط سوالات مشابهی را که معتقد است شاید سوال شما نیز باشد، به همراه پاسخ آن نمایش می دهد. هر سوال به سوالات متعدد دیگری نیز تقسیم می شود و زیر هم لیست می گردند. سوالات مرتبط در کنار نتایج طبیعی جستجو در SERP قرار می گیرند و بسته به مکان شما ممکن است تغییراتی در آن صورت گیرد.
پنل سوالات مرتبط دارای دو نکته است:
- سوالت مرتبط حاوی کلمات کلیدی هستند که مورد جستجو قرار گرفته اند
- سایت هایی که در Featured Snippet قوی هستند در این مورد نیز موفق خواهند بود
بررسی ها (Reviews)
ستاره های مرتبط با امتیاز دهی به کالا ها و مطالب بعضا در کنار مطلب نمایش داده می شوند. نتایج همراه با ستاره های امتیازی، معمولا CTR بیشتری دارند. برای اینکه این ستاره ها توسط گوگل در نتایج جستجو نمایش داده شود، می بایست از مارک آپ مورد نظر آن در صفحه استفاده کنید.
نتایج فروشگاهی (Shopping Results)
نتایج فروشگاهی که محصولات فروشگاه ها را به ازای پرداخت پول نمایش می دهند جز امکانات SERP است. نمای محصولات به همراه عکس و قیمتشان می باشد.
سایت لینک ها (Site Links)
وقتی کاربری نام یک برند را جستجو می کند، گوگل ممکن است لینک های گسترده تری از آن را به نمایش بگذارد که حداکثر تعداد آنها 10 مورد می باشد. سایت لینک ها به واسطه دو عامل زیر برای سایت شما مفید است:
- گرفتن CTR بیشتر از SERP
- هدایت کاربران به صفحه مورد نظرشان به شکل مستقیم
دو عامل بر انتخاب موارد سایت لینک موثرند:
- نوع کلمه مورد جستجو – سایت لینک ها اغلب با جستجوی نام برند ها نمایش داده می شوند.
- ترافیک سایت – سایت لینک ها اغلب برای سایت های پر ترافیک و دارای صفحات زیاد نمایش داده می شوند.
توییت (Tweet)
در سال 2015 گوگل شروع به نمایش توییت ها در کنار نتایج جستجو و به صورت مستقیم در SERP کرد. بر خلاف نتایج گوگل پلاس، توییت های نمایش داده شده شخصی سازی نمی شوند. نتایج توییتر، از نوع طبیعی نیستند، اما آنها میزان نمایش برند را افزایش می دهند.
ویدئو (Video)
نتایج ویدئویی که معمولا شامل ویدئوهای یوتیوب می شود به شکل یک نمایه در SERP ظاهر می گردند. قابل ذکر است که نتایج ویدئویی در جستجوی کلمات کلیدی مشخصی نمایش داده می گردند.
ممنون از اینکه همیشه زود به زود آپدیت می کنین سایتو. آیا Related Questions به زبان فارسی هم وجود داره؟
پاسخ به حامد: خواهش میکنم. هدف ما اطلاع رسانی مداوم به کاربران در مورد سئو و بهینه سازی هستش.
بعید میدونم تا حال کسی Related Questions رو برای زبان فارسی مشاهده کرده باشه.