حذف شدن صفحات سایت از ایندکس گوگل می تواند مانند یک کابوس شبانه باشد. امروز همه چیز خوب است، اما فردای آن روز تمام ترافیک طبیعی سایت از بین رفته است. اما چرا بعضا چنین اتفاقاتی می افتد؟ برای حل چنین مشکلی چه کارهایی می توان انجام داد؟
اولین کار درست اینست که یک نفس عمیق کشیده و به هیچ وجه ترسی به خود راه ندهید. وب سایت شما احتمالا می تواند دوباره به ایندکس گوگل بازگردد، اگر چه دستیابی به رتبه های قبلی کمی زمان بر باشد. فرایند رفع مشکل را با پاسخ این پرسش آغاز کنید که چرا وب سایت شما از جایگاه خود خارج شده است.
چرا گوگل صفحات سایت شما را از ایندکس خود حذف کرده است؟
یک وب سایت در حالت کلی به واسطه دو عامل زیر احتمال دارد که از ایندکس گوگل خارج شده باشد:
- گوگل وب سایت شما را جریمه کرده است.
- شخصی احیانا اشتباهی را در نوشتن کدهای سایت مرتکب شده و موجب حذف صفحات از ایندکس گوگل (Deindex) شده است.
اگر جریمه دستی از طرف گوگل برای شما اعمال شده باشد، آن را در قسمت Manual Actions در کنسول جستجوی گوگل خواهید یافت. شایع ترین علت برای چنین اتفاقی، نقض قوانین گوگل از طرف شماست. اگر هنوز با این مجموعه قوانین آشنا نیستید، زمان خوبیست که نسبت به آگاه شدن از آنها اقدام کنید. شما لزوما می بایست از ابتدا تا انتهای این مجموعه قوانین را رعایت کنید، چرا که احترام به این قوانین کلید اصلی حضور سایت شما در نتایج گوگل است.
در این مطلب به توضیح برخی از شایع ترین عوامل حذف صفحات سایت از نتایج گوگل می پردازیم و در ادامه راهکار خارج شدن از مشکل به وجود آمده را نیز برای هر یک توضیح خواهیم داد.
1. لینک های غیر طبیعی به سایت شما
این مسئله می تواند وابسته به چندین عامل باشد:
- پست های مهمان ضعیف
- کسب بک لینک های زیاد در یک بازه زمانی کوتاه
- کامنت گذاری اسپم در وبلاگ ها
- تبادل لینک زیاد و یا لینک سازی در مزارع لینک
راهکار:
اگر پیغامی را از طرف گوگل مبنی بر وجود چنین بک لینک های غیر طبیعی دریافت نمودید، اولین کار بررسی بک لینک های وب سایت است. در طول این فرایند نیاز است که لینک های طبیعی و مرتبط با سایتتان را از لینک های غیر طبیعی تشخیص دهید.
در هنگام این آنالیز می بایست لیستی از لینک های غیر طبیعی را برای از بین بردن تاثیر آن (Disavow) تهیه کنید. بعد از ثبت این لیست به گوگل می بایست درخواستی به تیم پشتیبانی گوگل داده تا نسبت به رفع جریمه اقدام کنند. در این درخواست می بایست کارهای انجام شده را به دقت توضیح داده و اقداماتی که برای رفع جریمه گوگل صورت گرفته را شرح دهید.
2. مشکلات ناشی از محتوا: محتوای تکراری، بی کیفیت، کپی شده یا تولید شده با روش های اتوماتیک
محتوایی که از سایت های دیگر کپی شده یا دارای کیفیت بسیار پایینی باشد، جز موارد نقض قوانین گوگل به شمار می روند. همچنین گرامر ضعیف و وجود غلط های املایی بسیار در محتوا نیز می توند بر روی رتبه سایت تاثیر منفی زیادی بگذارد.
راهکار:
اگر در صفحات از این گونه محتوای ضعیف استفاده کرده باشید، مطمئنا می دانید که کدام صفحات دارای چنین ویژگی هستند. از سوی دیگر یافتن صفحات با محتوای تکراری یا بی کیفیت می تواند کمی دشوار باشد. برای پیدا کردن سریع صفحات مشکل دار می توانید از ابزارهای پایشگر استفاده نمایید.
بعد از یافتن تمام این صفحات نیاز است که وقت صرف کرده و محتوای این گونه صفحات را با محتوای اورجینال جایگزین کنید. همچنین پاک کردن بعضی از این صفحات تکراری یا بی کیفیت دیگر راهکار حل این مشکل است. در نهایت نیز درخواستی مبنی بر رفع پنالتی به تیم گوگل ارسال نمایید.
3. مخفی کاری (Cloaking)
اگر دو نسخه کاملا متفاوت از صفحات سایت را به موتورهای جستجو و کاربران نمایش می دهید، جز افرادی هستید که مرتکب مخفی کاری شده اند. گوگل با این اقدام بسیار مخالف بوده ودر صورت مشاهده وب سایت های خاطی را جریمه می کند.
راهکار:
در بعضی از مواقع این مشکل بدون اینکه از آن خبر داشته باشید می افتد. به عنوان مثال اگر وب سایت شما دارای قسمتی از محتواست که آنها را صرفا برای اعضای آن به نمایش می گذارد، ممکن است وب سایت شما ناخواسته جز وبسایت های مخفی کار قرار بگیرد. در این مورد خاص می بایست وب سایت خود را با استفاده از JSON-LD طوری ساختار بندی کرده تا به محتوای مخفی شده اشاره کرده باشید. گوگل در این مورد توضیحات دقیق تری را ارائه نموده است.
یکی دیگر از عوامل ناخواسته در ایجاد مخفی کاری، هک شدن وب سایت است. هکرها معمولا از Cloacking استفاده کرده تا کاربران سایت را به وب سایت های اسپم بکشانند. یا اینکه بالعکس محتوایی به موتور های جستجو نمایش می دهند که دارای بک لینک هایی به سمت سایت های مورد نظرشان است.
این مشکل معمولا با اجرای یک اسکن در وب سایت قابل شناسایی و حل است. سرویس هایی مانند Sucuri وجود دارند که به بررسی و حل مشکلات این چنینی در سایت می پردازند. بعد از رفع این مشکلات، درخواستی مبنی بر رفع جریمه به گوگل ارسال کرده و در طی آن به تشریح تمام اقدامات انجام شده بپردازید.
4. داده های ساختار یافته اسپم
همانند موارد قبل، راهنمایی نیز از طرف گوگل برای انتشار داده های ساختار یافته منتشر شده است. تخطی از قوانین گوگل در این مورد می تواند موجب جریمه شدن سایت و حذف صفحات آن از ایندکس گوگل گردد.
راهکار:
اگر پیغامی را ازطرف گوگل دریافت نمودید، ابتدا می بایست بر اساس مشکلات رایج داده های ساختار یافته و همینطور پیغام گوگل در کنسول جستجو، می بایست به مشکل به وجود آمده پی ببرید. یکی دیگر از راه های یافتن مشکلات معمول، استفاده از ابزار Structured Data Testing Tool و مشاهده خطاهای موجود است.
بعد از حل مشکلات مربوط به این بخش می بایست درخواستی برای خارج شدن از این حالت به تیم پشتیبانی گوگل ارسال کنید.
5. استفاده از هاست رایگان
هیچگاه از خدمات هاست رایگان استفاده ننمایید. چیزی با عنوان هاست رایگان وجود ندارد. هاست هایی که به رایگان به شما عرضه می شوند، پر از تبلیغات اسپم بوده و خدمات بی کیفیتی را ارائه می دهند.
گوگل در حالت کلی با هاست های رایگان مخالف است و با آنها برخورد نیز می کند. اگر می خواهید در آینده دچار جریمه گوگل نگردید، از چنین هاست هایی دوری کنید.
دیگر علت هایی که ممک است موجب حذف صفحات وب سایت از ایندکس گوگل شود
اگر هیچ یک از عوامل بالا، علت خارج شدن صفحات سایت از ایندکس نباشد، احتمالا با بدشانسی رو به رو شده اید. در این مواقع از سوالات زیر را از خود بپرسید:
آیا خود درخواست حذف صفحات گوگل از ایندکس گوگل را احیانا ارسال نکردید؟
اگر به صورت تصادفی از متا تگ noindex در صفحات سایت استفاده کنید، گوگل آنها را از ایندکس خود حذف خواهد کرد. شما می توانید با چک کردن بخش <head> هر صفحه به این مشکل پی ببرید. اگر از متا تگ نو ایندکس استفاده کرده باید، کد مربوطه به شکل زیر خواهد بود:
نکته مهم برای وب سایت های وردپرسی
تنظیمات سایت را برای اطمینان از دسترسی گوگل به صفحات سایت چک کنید. بر روی Settings در سایدبار کلیک کرده و به بخش Reading بروید. در این قسمت گزینه ای با عنوان Search Engine Visibility را مشاهده خواهید کرد. دقت داشته باشید که این قسمت نبایست تیک خورده باشد.
همچنین دقت داشته باشید که تنظیمات وردپرس به موتورهای جستجو اجاره پایش و ایندکس صفحات را دهد.
آیا دامنه سایت منقضی شده است؟
اگر دامنه سایت منقضی شده و شما نسبت به تمدید آن اقدام نکنید، گوگل ناچارا اقدام به پاک کردن سایت شما از ایندکس خود می کند.
راهکار:
در تقویم خود تاریخی را برای هشدار به خود ایجاد کرده تا به موقع نسبت به تمدید دامنه اقدام کنید. همچنین بسیاری از سرویس های خرید دامنه به شما قبل از تاریخ سر رسید تمدید دامنه به شما پیغامی خواهند داد. بررسی کنید که این قابلیت در پنل دامنه شما فعال باشد.
آیا سرور سایت دچار قطعی شده است؟
اگر سایت شما به مدت طولانی در دسترس نباشد، ممکن است گوگل اقدام به پاک کردن صفحات از ایندکس خود کند.
راهکار:
از نرم افزار های مانیتور سایت برای بررسی فعال بودن سرور استفاده کرده تا در هنگام قطعی آن، به شما هشداری داده شود.
آیا گوگل اخیرا الگوریتم های خود را تغییر داده است؟
اگر گوگل اخیرا آپدیت جدیدی را منتشر کرده است، ممکن است سایت شما تحت تاثیر این بروزرسانی قرار گرفته شده باشد. توضیحاتی که از طرف گوگل به همراه بروزرسانی های اخیر منتشر شده است را مطالعه کرده تا احیانا وب سایت شما همه قوانین مرتبط را رعایت کرده باشد.
راهکار:
یکی از بهترین راه ها برای شناسایی چنین مشکلاتی مراجعه به اسناد منتشر شده به همراه بروز رسانی هاست. همچنین ابزار Panguin Tool نیز به رایگان در اختیار شما قرار داشته و کمک حال خوبی برای رفع این مشکل می تواند باشد.
قدم های بعدی بعد از حل مشکلات فوق
ثبت درخواست (در صورتی که جریمه از نوع دستی باشد). اگر سایت شما به واسطه عدم رعایت قوانین از ایندکس گوگل پاک شده است، نیاز است که بعد از رفع مشکلات درخواستی مبنی بر ایندکس مجدد صفحات نوشته و آن را ثبت کنید. نسبت به رفع کامل مشکل اطمینان حاصل کرده و مراحل حل آن را نیز به دقت توضیح دهید.
نقشه های سایت را در کنسول جستجوی گوگل ثبت کنید. اگر سایت شما به دلایل دیگری مانند قطعی سرور از ایندکس گوگل پاک شده است، نقشه سایت بروز شده را مجددا در کنسول جستجوی گوگل ثبت کرده تا فرایند ایندکس سایت سریعتر آغاز گردد.
به دنبال روش های جایگزین ترافیک در زمان کاهش ترافیک از سمت گوگل باشید. شبکه های اجتماعی در هنگام کاهش ترافیک طبیعی سایت، می توانند جایگزین خوبی برای ایجاد ترافیک محسوب گردند. همچنین اگر شبکه اجتماعی قوی و پرمخاطبی را برای خود دست و پا کنید، وب سایت شما بعد از بازگشت مجدد ایندکس گوگل، رتبه حتی بهتری نیز کسب خواهد کرد.
جمع بندی
حذف صفحات سایت از گوگل خبر بدی برای شماست، اما دنیا به آخر نرسیده است. اگر سریعا دست به کار شوید، رتبه سایت شما مجددا باز خواهد گشت. با شناسایی عوامل ایجاد مشکل آغاز کرده و بعد از رفع مشکلات سایت و در حالی که همزمان در حال تقویت سئو سایت خود نیز هستید، درخواست ایندکس مجدد را به گوگل بدهید.
در صورتی که با چنین مشکلی مواجه شده و قادر به رفع آن نیستید می توانید از خدمات سئو رادزاد بهره ببرید. ارتباط با ما کار سختی نیست و تنها کافیست با تلفن ما تماس بگیرید.
چرا از آمار سرچ کنسول یک صفحه یهو حذف میشه؟!
بروز چنین مشکلاتی در گوگل سرچ کنسول امری بی سابقه نیست. در خبرها سرچ کنید که آیا در تاریخ مورد نظرتون، کاربران دیگری هم به این مشکل برخوردند یا خیر. در حالت کلی این مشکلات موقتی هستند و جای نگرانی وجود نداره.
با درود به همه دست اندرکاران این سایت خوب، من مدتی است میبینم کنسول گوگل بعضی بک لینکهای من را حذف میکند، مثلا از سایت reddit یا مدیوم ۷۰ تا ۹۰ بک لینک داشتم، الان بدون حذف مطالب من از اون سایتهاريا، متأسفانه بک لینکهای من به ۱۰ یا ۸ تا رسیده یا از یوتیوب لینک داشتم الان کلا حذف شده یا قبلا هم بود بعد حذف شد و مجدد ایندکس شد و الان دوباره حذف شده. چرا اینطور میشه ممنونم.
سلام، دقت داشته باشید که سرچ کنسول گوگل در بخش گزارش بک لینک، ابزار به روزی نیست و صرفا به زعم گوگل مهمترین بک لینک های سایت شما رو گزارش می کنه. بنابراین اگر بک لینکی در سرچ کنسول گزارش نشده، اما در واقع وجود داره، جای نگرانی نیست.
بعضی از صفحات سایتمو زیاد و پشت سر هم تو یکی دو روز ویرایش و ذخیره کردم. گوگل این صفحات رو کلا حذف کرده و ایندکس نمیشه! چیکار بکنم؟
سلام، ابتدا مشکلات فنی که شاید مانع از ایندکس شدن سایت شده باشن و بررسی کنید. به عنوان مثال شاید دسترسی گوگل به سایتتون از سمت سرور محدود شده باشه. اگر موردی وجود نداشت و بروزرسانی ها هم از دید شما مثبت تلقی میشه، کمی صبر کنید. در صورتی که پس از یک هفته مشکل همچنان وجود داشت، از یک متخصص سئو کمک بگیرید تا به صورت عمیق تری مشکل بررسی بشه.