امروزه، بیشتر مشاغل به ارائه خدمات از طریق اینترنت روی آوردهاند تا علاوه بر جذب مشتری و فروش بیشتر، برند خود را در سطح کشور و حتی جهان معرفی کنند.
برای مشاغل مختلف، که به هر نحوی در حال ارائهی خدمات به مشتری هستند، حضور در مکان مناسب بسیار حائز اهمیت است؛ یعنی باید برای مشتریان خود، قابل مشاهده باشند. در دنیای واقعی، داشتن مکان مناسب به املاک و مستغلات (خیابان، کوچه، محله، ساختمان) اشاره دارد، اما در دنیای اینترنت، این موتورهای جستجو هستند که بهعنوان دریچهای برای دیده شدن و دسترسی گسترده به تجارت شما عمل میکنند.
جایگاه وبسایت در موتورهای جستجو اهمیت زیادی دارد، بهطوری که اعتبار بسیاری از شرکتها، بهدلیل اینکه در صفحه اول نتایج موتورهای جستجو نشان داده نمیشوند، به خطر میافتد.
عوامل مختلفی وجود دارد که الگوریتمهای موتور جستجو از آنها برای رتبهبندی وبسایتها استفاده میکنند. در سال 2018، گوگل اعلام کرد که سرعت وبسایت یک عامل بسیار مهم و تأثیرگذار در رتبهبندی وبسایت است؛ این معیار تاکنون اهمیت خود را برای ارتقاء جایگاه رتبهبندی در گوگل حفظ کرده است.
حال با توجه به اینکه وبسایتها برای ارائه تجربه کاربری جذابتر، از فایلهای سنگین جاوااسکریپت، فیلم، عکس، و غیره روی سرور میزبانی خود استفاده میکنند، این عامل مهم، یعنی سرعت وبسایت، کاملا تحت تأثیر قرار میگیرد. در نتیجه، کاربر به جای لذت بردن از وبسایت شما، باید مدت زمانی (هرچند کوتاه) منتظر بماند و این انتظار برای هیچکس خوشایند نیست.
از طرفی، هرچه سرور میزبان وبسایت از کاربر فاصله داشته باشد، مدت زمان بیشتری برای بارگیری محتوا طول میکشد. برای همین منظور، CDNها بهعنوان یک راهکار عالی به وجود آمدهاند.
CDN چه تأثیری روی سئو (SEO) دارد؟
CDN شبکهای از سرورهای توزیع شده در نقاط جغرافیایی مختلف است، که محتوای وبسایت را cache میکند، و بدین ترتیب نسخهای از وبسایت را در چندین مرکز داده در سراسر جهان ذخیره میکند. وقتی کاربر صفحهای از وبسایت را درخواست کند، این درخواست به نزدیکترین سرور CDN ارسال شده و محتوای موردنظر از طریق نزدیکترین نقاط حضور (PoPs) CDN به کاربر تحویل میشود.
CDN بهطور چشمگیری زمان درخواست محتوا تا تحویل آن را کاهش میدهد، بنابراین صفحهی وب با سرعت بیشتری به کاربر تحویل داده میشود. همچنین، از آنجایی که زمان بارگیری تصاویر معمولا بیشتر طول میکشد، میتوان با ذخیرهسازی تصاویر در CDN سرعت وبسایت را بهینه کرد.
بهطور کلی میتوان مزایای استفاده از CDN برای بهبود سئو وبسایت را به شرح زیر بیان کرد:
بهبود TTFB
Time to First Byte (TTFB) به زمان بین اولین درخواست کاربر از سرور وب (Web Server) و دریافت پاسخ به آن درخواست گفته میشود.
این دوره زمانی در 3 مرحله اتفاق میافتد و عملکرد در این مراحل، نقش فعالی در مدت زمان TTFB خواهد داشت.
مرحله 1: ارسال اولین درخواست به آدرس وبسایت
عوامل مهم در این مرحله:
- زمان پاسخ DNS
- فاصله سرورهای وبسایت با کاربر
- پایداری شبکه
مرحله 2: رسیدگی به درخواست توسط سرور وب
عوامل مهم در این مرحله:
- زمان پاسخگویی سختافزار فیزیکی
- میزان کار موجود در عملکرد سرور
- هرگونه تأخیر مربوط به شبکه در مرکز داده
مرحله 3: ارسال اولین پاسخ به کاربر
عوامل مهم در این مرحله:
- سرعت اینترنت کاربران
- پایداری اتصال
اگر شما از یک CDN قوی استفاده کنید، میتوانید شرایط زیر را برای وبسایت خود تضمین کنید:
- CDN با استفاده از فناوری Anycast DNS از نزدیکترین سرور DNS استفاده میکند و سرعت وبسایت شما را بالا میبرد.
- هر درخواست کاربر برای مشاهده محتوای وبسایت، به نزدیکترین سرور هدایت میشود.
- با انتقال دادههای استاتیک بهCDN ، سرورهای مبدأ فقط برای میزبانی محتوای جدید مورد استفاده قرار میگیرند.
- وبسایت شما از منابع سختافزاری سرور مبدأ برای محتوای ذخیرهشده در CDN یا درخواستهای تکراری استفاده نمیکند؛ درنتیجه، منابع سختافزاری بیشتری در دسترس است.
گواهینامه SSL
اگر وبسایت اصلی شما گواهینامه SSL ندارد، میتوانید با استفاده از CDN محتوای وبسایت خود را از طریق HTTPS ارائه دهید. البته نمیتوانید اینکار را برعکس انجام دهید، زیرا با هشدار “محتوای مختلط” روبرو خواهید شد. سرور وب و CDN هر کدام به استفاده از گواهینامه SSL مخصوص خود نیاز دارند، که کاملا فرایندهای جداگانهای هستند.
ارائهدهندگان CDN امکان فعالسازی پروتکل HTTPS را بهصورت رایگان فراهم میکند. این امر مستقیما روی سرعت بارگذاری صفحات وب تأثیر مثبتی میگذارد. علاوهبراین، اگر خودتان گواهی SSL خریداری کردهاید، میتوانید آن را برای فعالسازی پروتکل HTTPS در CDN بارگذاری کنید.
بهینهسازی تصاویر
روش دیگر CDNها برای بهبود سئو، بهینهسازی تصاویر است.
قدرت پردازش اکثر تلفنهای همراه بسیار کمتر از کامپیوترهای دسکتاپ است، به همین دلیل تولیدکنندگان محتوا ممکن است برای بهبود زمان بارگذاری وبسایت، ترجیحا از تصاویر با کیفیت بالا استفاده نکنند. اما CDN از روشهایی مانند فشردهسازی تصویر در حین انتقال تصاویر و تغییر اندازهی آنها برای نمایش درست در دستگاه مناسب (موبایل یا دسکتاپ) استفاده میکند. این نوع بهینهسازی میتواند وبسایت شما را از نظر رتبهبندی در گوگل، نسبت به رقبای خود برتری دهد.
اجرای سریع مطالب
اکثر CDNها علاوه بر تصاویر، محتوای استاتیک دیگری، مانند فایلهای HTML، اسکریپتهای CSS و فایلهای JavaScript را در خود ذخیره میکنند.
مرورگر وب ابتدا فایل HTML را تجزیه میکند، در آن بهدنبال تگهای ‘rel’ میگردد و آنها را به ترتیب موجود اجرا میکند. وقتی به یک فایل JavaScript برخورد کند، قبل از جلو رفتن، باید اسکریپت را بهطور کامل اجرا کند. فایلهای CSS نیز همینطور است. حالا موردی را در نظر بگیرید که در آن باید یک فایل JavaScript بزرگ را واکشی (Fetch) کند. واضح است که بازیابی آن از سرور مدتی طول میکشد و در نتیجه کاربران باید مدت زمان زیادی را برای لود شدن صفحهی وب، منتظر بمانند.
اما، CDN میتواند چنین اسکریپتی را cache کند، آن را فشرده کند و با دانستن اینکه حجم آن بزرگ است، به مرورگر نیز دستور دهد که آن را cache کند. تعداد ثانیههایی که برای بارگذاری این فایل صرفهجویی میشود، باعث میشود موتور جستجو جایگاه وبسایت شما را ارتقاء دهد.
جمع بندی
CDNها راهحلهای مقرون به صرفه ای برای بهینهسازی و بهبود عملکرد وبسایت و تحویل محتوا را ارائه میدهند و ضمن برآورده ساختن تمامی مزایای گفته شده در بالا، شما را برای داشتن یک کسبوکار آنلاین موفق آماده میسازند.
با استفاده از سرویس های CDN، میتوانید وبسایت خود را سریعتر در اختیار مخاطبان خود قرار دهید و شاهد پیشرفت و ارتقاء جایگاه وبسایت خود در موتورهای جستجو باشید.
همانطور که در این مقاله اشاره کردیم، استفاده از خدمات CDN میتواند بهطور چشمگیری به وضعیت بهبود سئو و ارتقاء جایگاه وبسایت شما در موتورهای جستجو کمک کند.