تفاوت کارشناس سئو، استراتژیست، مدیر، مشاور و تحلیلگر سئو در چیست؟
راستش را بخواهید، تفاوتها آنقدرها هم زیاد نیست! گاهی این عناوین دهنپرکن فقط ساخته و پرداختهی کارشناسهای استخدام هستند تا یک موقعیت شغلی را جذابتر نشان دهند. اما به طور کلی، یک سری تفاوتهای کلیدی وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم:
کارشناس اجرایی سئو (SEO Executive)
این موقعیت، یک نقش برای افراد تازهکار یا مبتدی در دنیای سئو است. کارشناس اجرایی سئو تخصص خیلی ویژهای در یک حوزهی خاص ندارد و احتمالاً همه کار میکند؛ از سئوی داخلی (On-site) گرفته تا سئوی خارجی (Off-site). در یک آژانس سئو، این جایگاه شغلی معمولاً پایینترین پله در نردبان شغلی محسوب میشود.
استراتژیست سئو (SEO Strategist)
یک سئوکار که تخصص اصلیاش تدوین استراتژیهای کلان است. او افرادی را که کارهای اجرایی مثل تولید محتوا یا کدنویسی را انجام میدهند، راهنمایی و هدایت میکند. مثلاً یک استراتژیست ممکن است کلیات اجرای یک کمپین لینکسازی را مشخص کند یا برای حل یک مشکل فنی در یک سایت بزرگ، راهکار کلی ارائه دهد؛ اما همه اینها در سطح کلان است. حوزه اختیارات او شامل جزئیات دقیقی مثل انتخاب عنوان یک صفحه خاص یا تعیین تگ کنونیکال نمیشود. البته بیشتر سئوکارها تا حدی در کارشان استراتژی دارند، اما این موقعیت شغلی، فقط و فقط به استراتژی اختصاص دارد.
متخصص سئو (SEO Specialist)
این یک عنوان کلی برای کسی است که در سئو تخصص دارد. عناوینی مثل مدیر سئو یا کارشناس ارشد سئو (SEO Expert) هم گاهی به همین معنی به کار میروند. متخصص سئو معمولاً در یک حوزهی خاص از سئو متمرکز نیست، اما وقتی کسی خودش را «متخصص» معرفی میکند (یا در آگهی استخدامی به دنبال متخصص سئو هستند)، انتظار میرود چند سالی سابقهی کار مفید داشته باشد.
این عنوان اغلب توسط فریلنسرها یا کسانی در لینکدین استفاده میشود که خودشان را مدیر یا کارشناس اجرایی نمیدانند (چون شاید سطح تجربهشان بالاتر از این عناوین باشد). با این کار، از بار معنایی سنگین و ارشد بودن عنوان «مشاور» (که انتظارات خاصی ایجاد میکند و این تصور را به وجود میآورد که فرد فقط دستور میدهد و خودش کار اجرایی نمیکند) هم دوری میکنند.
مدیر سئو (SEO Manager)
معمولاً در ساختار سازمانی یک آژانس، جایگاه مدیر سئو بالاتر از کارشناس اجرایی سئو است. این افراد بیشتر با استراتژی سروکار دارند (البته نه به اندازه یک استراتژیست) و در بسیاری از موارد، مدیریت اکانت مشتریان را هم بر عهده دارند.
نقش مدیر سئو میتواند خیلی متفاوت باشد؛ در بعضی آژانسها، مدیر سئو شخصی است که مستقیماً با مشتری در ارتباط است و به کارشناسهای اجرایی میگوید که برای هر مشتری چه کارهایی باید انجام دهند. در برخی دیگر، مدیر سئو همزمان مسئولیت مدیریت اکانت، اجرای کارهای سئو و تدوین استراتژی را بر عهده دارد. در هر صورت، عنوان «مدیر» نشاندهندهی تجربهی بیشتر در سئو نسبت به یک کارشناس اجرایی است.
مدیران سئو میتوانند به صورت «اینهاوس» (درون سازمانی) هم فعالیت کنند. در این حالت، وظایفشان میتواند از «تنها فرد مسئول سئو در شرکت» بودن تا مدیریت یک تیم از نویسندگان محتوا یا کارشناسان سئو متغیر باشد.
مشاور سئو (SEO Consultant)
مثل هر نقش مشاورهای دیگری، مشاور سئو باید تجربهی خیلی خوبی (مثلاً بالای ۵ سال) داشته باشد. او باید بتواند وارد یک کسبوکار شود و دقیقاً به آنها بگوید برای بهبود سئوی خود چه کارهایی باید انجام دهند. این نقش اغلب به صورت فریلنسری است. مشاوران سئو همچنین میتوانند مدیریت یک پروژه سئو را در شرکتی که به آن مشاوره میدهند بر عهده بگیرند تا مطمئن شوند توصیههایشان به درستی اجرا میشود.
گاهی در آگهیهای شغلی به دنبال «مشاور سئو» برای یک موقعیت شغلی «اینهاوس» و ارشد هستند. در این حالت، وظایف روزانه میتواند خیلی متنوع باشد؛ از برونسپاری کار به فریلنسرها و تولیدکنندگان محتوا گرفته تا مدیریت یک تیم داخلی. کلمه «مشاور» اغلب به عنوان مترادفی برای «باتجربه» به کار میرود و خیلی بهتر از کلمهی کلیشهای و نخنمای «گورو» (Guru) است. البته گاهی هم کارشناسهای استخدام از عنوان «مشاور» استفاده میکنند تا یک موقعیت شغلی را ارشدتر جلوه دهند، حتی اگر وظایف روزانهاش تفاوتی با یک مدیر سئو نداشته باشد.
تحلیلگر سئو (SEO Analyst)
این عنوان یکی از دو حالت زیر را دارد:
یا یک اصطلاح است که کارشناسهای استخدام برای یک موقعیت کارشناس اجرایی یا مدیر سئو به کار میبرند تا آن را «علمیتر» و خاصتر جلوه دهند؛ یا اینکه واقعاً یک نقش مستقل و تخصصی است که با تحلیل دادههای مرتبط با سئو سروکار دارد.
این موقعیت شغلی نیازمند تخصص در آمار، آنالیتیکس، اکسل پیشرفته و حتی بعضی زبانهای برنامهنویسی است و در کنار همه اینها، دانش عمومی خوبی هم از سئو میخواهد. در یک آژانس، این نقش معمولاً یک موقعیت پشتیبان برای مدیر سئو است و وظیفهاش این است که با استفاده از تمام دادههای موجود از وبسایت مشتری، راهکارهای عملیاتی پیشنهاد دهد. معمولاً این نقش مستقیماً با مشتری در ارتباط نیست. در شرکتهای «اینهاوس» هم این نقش مشابه است، با این تفاوت که شما احتمالاً فقط روی یک وبسایت کار میکنید و به مدیر بازاریابی، مدیر ارشد بازاریابی یا مدیر سئو گزارش میدهید.
پاسخی بگذارید