بازار کار سئو چقدر رقابتیه و چطوری توش موفق بشیم؟

بازار کار سئو همین الانشم هم برای کسایی که تازه اومدن تو این کار و هم برای حرفه‌ای‌های باتجربه خیلی رقابتیه. اینم راهش که چطوری خودتونو از بقیه متمایز کنید.

برای اینکه یه استراتژی بازاریابی قوی بسازیم، سئو مثل همیشه یه چیز خیلی ضروریه.

و همینطور که این صنعت داره پیشرفت می‌کنه، رقابت برای پیدا کردن کار سئو هم داره بالا می‌گیره.

هر چی آدمای تازه‌کار بیشتری وارد دنیای سئو می‌شن – و همینطور که این حوزه داره با تکنولوژی‌های جدید تغییر می‌کنه – پیدا کردن کار سخت‌تر و سخت‌تر می‌شه.

گزارش وضعیت سئو سایت SEJ نشون داده که متخصصای سئو با کمتر از پنج سال تجربه، بیشتر از همه نگران رقابت برای پیدا کردن نیروهای خوب هستن.

یافته‌های این گزارش نشون می‌ده که رقابت برای پوزیشن‌های سطح ورودی و جونیور توی شرکت‌ها خیلی زیاده و همین باعث شده متخصصای سئوی تازه‌کارتر خودشون دست به کار بشن و کار خودشون رو راه بندازن.

توی این مقاله می‌خوایم ببینیم که الان چشم‌انداز شغل‌های سئو چطوریه، چه چالش‌هایی هم برای متخصصای سئوی تازه کار و هم باتجربه توی این بازار وجود داره و چه راهکارهایی هست که می‌تونید باهاش خودتونو از بقیه رقبا جدا کنید.

چشم‌انداز شغلی سئو

صنعت سئو همیشه در حال رشد و تغییره، احتمالا به خاطر همینه که خیلی از بازاریاب‌ها هنوزم این حوزه رو به عنوان تخصص خودشون انتخاب می‌کنن.

ولی این یعنی رقابت برای فرصت‌های شغلی خیلی شدیده – و متخصصای سئو اینو خوب می‌دونن.

وب سایت SEJ از شرکت‌کننده‌های پرسیده که فکر می‌کنن بزرگترین تغییرات توی کل صنعت سئو از کجا میاد.

این سه تا نگرانی تقریبا به یه اندازه مهم بودن و رقابت برای پیدا کردن نیروهای خوب یه ذره از بقیه جلو زده بود:

  • رقابت برای پیدا کردن نیروهای خوب.
  • هوش مصنوعی مولد (Generative AI) و هوش مصنوعی.
  • آپدیت‌های گوگل.

مخصوصا، رقابت برای پیدا کردن نیروهای خوب مهم‌ترین دغدغه کساییه که تازه دارن جای پاشونو توی این صنعت محکم می‌کنن و بین دو تا چهار سال تجربه دارن.

و با وجود تکنولوژی‌های جدیدی مثل هوش مصنوعی مولد که دارن چهره سئو رو عوض می‌کنن، بالا رفتن از بقیه اصلا آسون‌تر نمی‌شه.

نقطه عطف شغلی: پنج سال تجربه

طبق یافته‌های این گزارش، پنج سال تجربه یه نقطه عطف خیلی مهم برای متخصصای سئوئه – و کسایی که تجربه‌شون از این کمتره ممکنه با موانع جدی‌تری روبرو بشن.

اکثر شرکت‌کننده‌های نظرسنجی (۵۱.۶%) توی این دسته از نظر تجربه قرار می‌گیرن که نشون می‌ده بازار کار توی این سطح خیلی شلوغه.

در حالی که تقریبا دو سوم مدیران و بیشتر از ۸۰ درصد روسا بیشتر از پنج سال تجربه دارن، داده‌ها نشون می‌ده که ۴۹.۸% مدیران و ۵۶% روسا بین پنج تا ۱۰ سال تجربه دارن.

این نشون می‌ده که پیشرفت به پوزیشن‌های بالاتر معمولا به این نقطه عطف کلیدی بستگی داره.

با این حال، جالبه که درصد قابل توجهی از مدیران (۲۷.۵%) فقط دو تا چهار سال تجربه دارن که پتانسیل پیشرفت زودهنگام توی این صنعت رو نشون می‌ده.

به همین ترتیب، تعداد قابل توجهی از صاحبای کسب‌وکار (۵۳.۷%) دو تا چهار سال تجربه دارن که نشون‌دهنده روحیه کارآفرینی متخصصای تازه‌کار توی حوزه سئوئه.

جالبه که این مطالعه نشون داده که توزیع تجربه بین نقش‌های داخلی شرکت‌ها و آژانس‌ها خیلی شبیه به همه که نشون‌دهنده یه چالش همیشگی فارغ از محیط کاره.

این تاکید می‌کنه که تقاضا برای تخصص سئو زیاده، ولی عرضه متخصص هم به همون اندازه قویه.

فریلنسرها توی اکوسیستم سئو

درصد قابل توجهی از فریلنسرها (۷۷.۹%) که توی نظرسنجی شرکت کردن کمتر از پنج سال تجربه دارن – و تقریبا از هر ۱۰ نفر، ۷ نفرشون دنبال موقعیت‌های شغلی جدید توی امسال هستن.

این نشون می‌ده که فریلنسرهای سئو معمولا تازه‌واردهای این صنعت هستن و دنبال فرصت‌هایی برای کسب تجربه و دیده شدن می‌گردن.

شاید جای تعجب نباشه که آژانس‌ها محبوب‌ترین نوع موقعیت شغلی برای فریلنسرها هستن که نشون‌دهنده تمایلشون به ثبات و تجربه پروژه‌های متنوعه.

متمایز کردن خودتون توی یه بازار رقابتی

نتیجه اینه که متخصصای سئو با یه بازار کار خیلی رقابتی روبرو هستن.

چه تازه‌کار باشید چه یه متخصص باتجربه، رسیدن به شغل رویاییتون بستگی به این داره که چطوری خودتونو از بقیه متمایز کنید.

اینجا پنج تا راه برای متمایز کردن خودتون توی بازار سئوی امروزی آورده شده:

1. پذیرش هوش مصنوعی و اتوماسیون

همونطور که بالا اشاره کردیم، هوش مصنوعی داره تاثیر خیلی زیادی روی کل صنعت سئو می‌ذاره – و نظرها نسبت به تاثیر بالقوه اون مثبته.

اکثر شرکت‌کننده‌های این نظرسنجی (۷۲.۴%) نسبت به تاثیر هوش مصنوعی حس خوبی دارن. علاوه بر این، خیلی از شرکت‌ها، مخصوصا شرکت‌های بزرگ، دنبال راه‌هایی برای ادغام نرم‌افزارهای هوش مصنوعی هستن.

می‌دونید این یعنی چی؟ یعنی وقتشه که با هوش مصنوعی همراه بشید.

از همکاراتون جلو بزنید، هوش مصنوعی مولد رو بپذیرید و تمرکز کنید روی تقویت مهارت‌هاتون تا بتونید ازش برای گرفتن نتایج عالی توی سئو استفاده کنید.

دوره بگذرونید، از بقیه متخصصا یاد بگیرید و تمرین کنید چطوری از هوش مصنوعی برای بهتر کردن روند کارتون یا اضافه کردن ارزش استفاده کنید.

به جای اینکه بذارید هوش مصنوعی مولد همه کارها رو انجام بده، دنبال راه‌های خلاقانه‌ای برای هوشمندانه‌تر کار کردن باهاش بگردید. می‌تونه فرآیند تولید محتواتون رو سریع‌تر کنه؟ می‌تونه بهتون توی انجام ممیزی‌ها، تحقیق کلمات کلیدی یا ارزیابی رقبا کمک کنه؟ این مهارت‌ها روز به روز دارن مهم‌تر می‌شن.

2. شبکه‌سازی و همکاری

مهم نیست توی چه صنعتی کار می‌کنید، این همیشه کار درستیه، مخصوصا اگه دنبال کار می‌گردید. و سئو هم از این قاعده مستثنی نیست.

با ساختن یه شبکه حرفه‌ای قوی، نه تنها با بقیه همکاراتون توی این حوزه آشنا می‌شید و از تخصصشون یاد می‌گیرید، بلکه خیلی وقتا سرنخ‌هایی برای شغل‌های جدید هم پیدا می‌کنید.

با این همه رقابت توی بازار کار، داشتن یه معرفی از طرف کسی که به اون موقعیت شغلی ربط داره می‌تونه خیلی تفاوت ایجاد کنه.

خب، بهترین راه‌ها برای شبکه‌سازی و همکاری با بقیه متخصصای سئو چیه؟

به انجمن‌های آنلاین یا گروه‌های شبکه‌های اجتماعی با محوریت سئو بپیوندید، توی کنفرانس‌ها شرکت کنید و با بقیه شرکت‌کننده‌ها تعامل داشته باشید و هر جا بحثی در مورد سئو دیدید، یه تلاشی برای شرکت توش بکنید.

صرف نظر از اینکه شبکه‌تون شما رو به یه شغل برسونه یا نه، قطعا به رشدتون توی مسیر شغلی کمک می‌کنه.

3. ایجاد برند شخصی

مثل شبکه‌سازی، اینم یه مورد کلیدی برای متخصصای سئوئه.

چه تازه وارد این بازی شده باشید چه سال‌ها تجربه توی چنته داشته باشید، ایجاد یه برند شخصی قوی و قابل تشخیص واقعا می‌تونه به متمایز کردن شما کمک کنه.

اینجا چند تا مثال از راه‌هایی که می‌تونید این کارو انجام بدید آورده شده:

  • حضور خودتون رو توی شبکه‌های اجتماعی با به اشتراک گذاشتن دیدگاه‌ها، نکات و مشاوره‌های خودتون تقویت کنید. به بحث‌های داغ بپیوندید، نظرتونو توی بحث‌های مربوط به صنعت به اشتراک بذارید و یه جریان ثابت از محتوای ارزشمند ایجاد کنید. لینکدین جای خیلی خوبیه برای این کار، همینطور پلتفرم‌هایی مثل ردیت و ایکس (توییتر سابق).
  • یه وبلاگ مربوط به سئو برای خودتون بسازید و مرتبا با محتوای جدید آپدیتش کنید.
  • توی کنفرانس‌ها، وبینارها و پادکست‌های سئو شرکت کنید تا داستان و دیدگاه خودتون رو به اشتراک بذارید.

4. دائم مشغول یادگیری باشید

سئو می‌تونه توی یه چشم به هم زدن تغییر کنه – و به خاطر همینه که باتجربه‌ترین متخصصای سئو خودشونو وقف یادگیری مادام‌العمر کردن. برای به روز موندن یه ضرورته.

با مطلع بودن از آخرین تغییرات توی این صنعت، به مدیران استخدامی نشون می‌دید که براتون مهمه که توی کارتون بهترین باشید.

خودتونو در مورد آخرین ترندها، ابزارها، استراتژی‌ها و تغییرات الگوریتم‌ها آموزش بدید.

علاوه بر این، زمانی رو اختصاص بدید به اینکه با گرفتن مدارک، شرکت توی کارگاه‌ها و گذروندن دوره‌های آنلاین مهارت‌هاتونو بیشتر تقویت کنید.

یه مزیت دیگه هم اینه که می‌تونید بج‌های مدارکتونو به پروفایل لینکدین و رزومه‌تون اضافه کنید تا دانش و توانایی‌های گستردتون رو به نمایش بذارید.

5. یه پورتفولیوی قوی بسازید

حتما شنیدید که می‌گن «گفتن کافی نیست، باید نشون بدی» – پورتفولیو یه مثال خیلی خوب از این قضیه‌ست.

اگه دنبال این هستید که یه مدیر استخدام رو تحت تاثیر قرار بدید، پورتفولیوها و مطالعات موردی خیلی تاثیرگذارن.

اونا یه نگاه دقیق به این میدن که شما چطوری استراتژی‌های سئو رو توی گذشته ساختید و چطوری این استراتژی‌ها مستقیما به موفقیت شرکت یا مشتریانتون کمک کردن – همینطور نتایج خاص خودتون و چیزایی که یاد گرفتید رو نشون می‌دن.

از پورتفولیوتون برای به نمایش گذاشتن موفق‌ترین پروژه‌های سئوتون استفاده کنید و داده‌ها و معیارهای مشخصی رو برای نشون دادن تخصصتون توش قرار بدید. مقایسه‌های قبل و بعد می‌تونه اینجا خیلی کمک‌کننده باشه.

بازار کار سئو در ایران

همونطور که توی این مقاله بهش اشاره شد، رقابت توی بازار کار سئو یه موضوع جهانیه و ایران هم از این قاعده مستثنی نیست. شاید بشه گفت با یه سری تفاوت‌ها و ویژگی‌های خاص، بازار کار سئو توی ایران هم حسابی داغه و پتانسیل‌های زیادی داره.

با افزایش استفاده از اینترنت و گوشی‌های هوشمند تو ایران، کسب و کارها کم کم دارن به اهمیت حضور آنلاین و دیده شدن توی موتورهای جستجو پی می‌برن. این یعنی نیاز به متخصصای سئو روز به روز بیشتر می‌شه. با این حال، یه چند تا نکته رو باید در نظر بگیریم:

  • رقابت برای تازه‌کارها خیلی زیاده: مثل خیلی جاهای دیگه، ورود به بازار کار سئو برای کسایی که تازه شروع کردن توی ایران هم کار آسونی نیست. تعداد فارغ‌التحصیل‌ها و کسایی که دنبال کارآموزی هستن زیاده و شرکت‌ها معمولاً دنبال کسایی می‌گردن که تجربه عملی داشته باشن.
  • اهمیت تجربه عملی خیلی بالاست: توی ایران، خیلی از شرکت‌ها بیشتر از مدرک و گواهینامه، به تجربه عملی و نمونه کار اهمیت میدن. اگه بتونید توی پروژه‌های شخصی یا به صورت فریلنسری تجربه کسب کنید و نتایج خوبی به دست بیارید، شانس موفقیتتون خیلی بیشتر می‌شه.
  • فریلنسینگ یه راه محبوب برای شروع: خیلی از متخصصای سئوی تازه‌کار توی ایران، کارشون رو با پروژه‌های فریلنسری شروع می‌کنن. اینجوری هم تجربه کسب می‌کنن و هم یه پورتفولیو برای خودشون می‌سازن.
  • شبکه‌سازی خیلی مهمه: مثل بقیه جاها، توی ایران هم ارتباطات و شبکه‌سازی خیلی می‌تونه کمک‌کننده باشه. شرکت توی رویدادهای آنلاین و آفلاین مربوط به دیجیتال مارکتینگ و سئو می‌تونه فرصت‌های خوبی برای آشنایی با افراد فعال توی این حوزه ایجاد کنه.
  • ابزارهای سئو ممکنه محدود باشن: به خاطر تحریم‌ها و محدودیت‌های دسترسی به بعضی از سرویس‌های آنلاین، ممکنه دسترسی به بعضی از ابزارهای پیشرفته سئو برای متخصصای ایرانی محدود باشه. با این حال، ابزارهای جایگزین و روش‌های خلاقانه‌ای هم وجود داره که متخصصای ایرانی ازشون استفاده می‌کنن.
  • تمرکز روی زبان فارسی خیلی مهمه: با توجه به اینکه بازار هدف بیشتر کسب و کارهای ایرانی داخل کشوره، تسلط به سئوی زبان فارسی و درک الگوریتم‌های گوگل برای این زبان خیلی اهمیت داره.
  • حقوق و درآمد: متاسفانه، به طور کلی حقوق و درآمد متخصصای سئو توی ایران نسبت به خیلی از کشورهای دیگه پایین‌تره. البته این موضوع هم بستگی به میزان تجربه، تخصص و شرکتی داره که توش کار می‌کنید.
  • رشد کسب و کارهای آنلاین یه فرصت طلاییه: با وجود همه چالش‌ها، رشد روزافزون کسب و کارهای آنلاین و استارت‌آپ‌ها توی ایران، فرصت‌های شغلی زیادی رو برای متخصصای سئو ایجاد کرده. به خصوص کسب و کارهای حوزه تجارت الکترونیک و کسب و کارهای محلی به شدت به سئو نیاز دارن.

بازار کار سئو توی ایران یه بازار پویا و در حال رشدیه که با وجود چالش‌هاش، فرصت‌های زیادی رو برای کسایی که علاقه و تخصص دارن ارائه می‌ده. اگه بتونید مهارت‌هاتون رو به‌روز نگه دارید، تجربه کسب کنید و ارتباطات خوبی بسازید، می‌تونید توی این بازار موفق بشید.

جمع بندی

صنعت سئو همچنان در حال رونق گرفتنه و بازار کارش هم مثل همیشه رقابتیه – اگه نگیم بیشتر از قبل.

رقابت هم برای تازه‌واردهای این صنعت و هم برای حرفه‌ای‌های باتجربه بالاست – و این مشکل مخصوصا برای کسایی که کمتر از پنج سال تجربه دارن خیلی شدیدتره.

علاوه بر این، ابزارهایی مثل هوش مصنوعی توی سال‌های آینده به متحول کردن چشم‌انداز سئو ادامه می‌دن. نظرسنجی «وضعیت سئو» ما نشون داد که ۶۸% شرکت‌کننده‌ها می‌خوان امسال روی نرم‌افزارها یا سرویس‌های مبتنی بر هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری کنن.

خبر خوب اینه که سازمان‌های زیادی هستن که برای موقعیت‌های شغلی سئو نیرو استخدام می‌کنن.

و با استفاده از یه سری از تاکتیک‌هایی که بالاتر گفتیم، می‌تونید از بقیه رقبا بالاتر قرار بگیرید و شغل ایده‌آلتون رو به دست بیارید.

موفق باشید!

پاسخی بگذارید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *