آیا به دنبال موتورهای جستجو و چت بات های جایگزین هستید؟ در این مطلب به معرفی و آنالیز چندین گزینه پرداخته ام. با استفاده از این گزینه ها می توانید تجربیات متفاوتی از جستجو کردن به دست بیاورید.
به مدت دو دهه است که گوگل موتور جستجوی محبوب کاربران برای فعالیت های روزمره، تحقیق درباره محصولات و کسب آخرین اخبار بوده است.
به خاطر همین تسلط، گوگل به عنوان مهمترین موتور جستجو جهت سئو و بازاریابی مورد هدف قرار گرفته است. با این حال پس از معرفی ChatGPT و Bing Chat، مدیران گوگل یعنی Larry Page و Sergey Brin بارها از برنامه ریزی گوگل برای اضافه کردن ویژگی چت بات به سرچ گوگل صحبت کردند.
مدت کوتاهی نگذشته بود که حوالی می 2023، گوگل چت بات Bard و Search Generative Experience را در سرچ گوگل معرفی کرد. در حال حاضر Google SGE تنها در Google Labs در دسترس بوده و احتمالا در سال جاری منتشر میشود.
در سال های آینده مطمئنا ویژگی های جالبی به دنیای موتورهای جستجو اضافه خواهد شد.
با این که نمیدانیم چه اتفاقی در آینده قرار است بیفتد، اما هنوز موتورهای جستجوی جایگزینی برای گوگل وجود دارند که دارای مزایایی نسبت به آن هستند. ویژگی هایی همچون حریم خصوصی، ارائه محتوای تخصصی، داشتن الگوریتم های خاص و ارائه تجربه کاربری مناسب برخی از این مزایا می باشند.
در ادامه به معرفی 23 موتور جستجوی جایگزین گوگل پرداخته ام.
موتورهای جستجو مبتنی بر هوش مصنوعی
موتورهای جستجویی که شامل چت بات های مبتنی بر هوش مصنوعی و مدل های زبانی بزرگ هستند، مستعد خطا هم می باشند. بنابراین همواره صحت اطلاعات حساسی که از چت بات ها دریافت می کنید مانند اطلاعات پزشکی و حقوقی را چک کنید.
دقت داشته باشید که تولید محتوا با استفاده از هوش مصنوعی مولد پیامدهای قانونی نیز ممکن است باشد و بهتر است از این کار خودداری کنید.
1. Bing.com
طبق داده ها تا دسامبر 2023، موتور جستجوی مایکروسافت بینگ، 7.1% از سهم جستجو در آمریکا را در اختیار دارد. به شکل هایی می توان استدلال کرد که بینگ از برخی جهات از گوگل نیز بهتر عمل می کند.
بینگ دارای برنامه پاداش دهی به کاربران خود است و کاربران می توانند در هنگام جستجو امتیاز جمع آوری کنند. این امتیاز ها در فروشگاه های مایکروسافت و ویندوز قابل استفاده بوده و ویژگی خوبی محسوب می شود.
به نظر من جستجوی تصویری بینگ (Bing visual search) از رقیب خود قدرتمندتر و خلاقانه تر عمل میکند.
بینگ در مورد ویدئوها نیز به همین شکل رفتار کرده و منابع خوبی را بدون داشتن تعصب به یوتیوب، معرفی می کند.
در 7 فوریه 2023، بینگ نسخه مبتنی بر هوش مصنوعی خود به نام Bing Chat را معرفی نمود که در حال حاضر Copilot نامیده می شود. هدف از ارائه این محصول، ارائه پاسخ بهتر و کامل تر، تجربه جدید چت و توانایی تولید محتوا است.
بنابر گفته Satya Nadella، رئیس هیئت مدیره و مدیر عامل مایکروسافت، روزانه 10 میلیارد جستجو در جهان صورت میپذیرد که نیمی از آنها بی پاسخ می ماند. بینگ به دنبال پر کردن این خلا است.
2. Perplexity.ai
Perplexity.ai که در سال 2022 پایه گذاری شده، جایگزین خلاقانه ای برای گوگل محسوب می شود که پاسخ های کاملی به سوالات کاربران میدهد. این موتور جستجو دارای 10 میلیون کاربر فعال در ماه است.
برخلاف موتورهای جستجوی سنتی، Perplexity.ai یک چت بات است که مستقیما به سوالات کاربران پاسخ داده و در انتها به منابع خود اشاره می کند. همچنین دارای پیشنهاداتی برای پرسیدن سوالات بعدی نیز است.
این ویژگی به کاربران اجازه میدهد تا با پرسیدن سوالات مرتبط بعدی، به صورت عمیق تری به موضوع سوال اول خود بپردازند. این رویکرد تعاملی، یک مکالمه واقعی را برای کاربران شبیه سازی کرده و آنها کمک می کند تا جستجوی خود را اصلاح کرده و پاسخ های دقیق تری دریافت کنند.
این تجربه جستجوی در حال تکامل و مبتنی بر گفتگو، Perplexity.ai را به عنوان یک انتخاب قانعکننده برای کاربرانی که به دنبال ابزار جستجوی بصریتر و پاسخگوتر هستند، تبدیل می کند.
اما از آنجا که این موتور جستجو از LLM برای یافتن پاسخ استفاده می کند، ممکن است با خطاهایی رو به رو باشد و پاسخ های نادرست به کاربران ارائه دهد.
3. You.com
You.com یک موتور جستجوی قدرتمند مبتنی بر هوش مصنوعی است که توسط ریچارد سوچر، یک پژوهشگر برجسته در حوزه پردازش زبان طبیعی و دانشمند ارشد و سابق Salesforce، تأسیس شده است.
این سایت در دو حالت فعالیت میکند: حالت شخصی و حالت خصوصی.
در حالت شخصی، کاربران میتوانند ترجیحات خود را پیکربندی کنند. در حالت خصوصی، آنها از یک تجربه غیر قابل ردیابی لذت میبرند و هیچ داده تلمتری ثبت نمیشود.
این شرکت همچنین به کاربران یک افزونه Chrome، موتور تولید تصویر مبتنی بر هوش مصنوعی و محصول YouWrite، یک دستیار نوشتاری هوش مصنوعی ارائه میدهد.
این پلتفرم جستجو متن باز است و توسعه دهندگان را تشویق میکند تا برنامههایی را مبتنی بر آن ایجاد کرده و در ایجاد یک اینترنت باز و مشارکتی کمک کنند.
موتور جستجوی مبتنی بر اشتراک درآمد
4. Yep.com
Yep.com خود را یک موتور جستجو با تأکید بر حفظ حریم خصوصی کاربران معرفی میکند و ادعا میکند که اطلاعات کاربران را ثبت نمیکند و به فروش نمیرساند.
Yep.com بر فراوانی جستجوهای کلمات خاص و محبوبیت لینکهای خاص بر اساس تعداد کلیکها نظارت میکند. با این حال، به منظور یک تبلیغات هدفمند همانند گوگل، پروفایل شخصی برای کاربران تهیه نمیکند.
این موتور جستجو با استفاده از یک مدل کسب و کار سهامی 90/10 طراحی شده است. این بدان معناست که 90٪ از کل درآمد تبلیغاتی به صورت مستقیم به جیب خالقان محتوا میرود و به آنها کمک می کند تا برای کار خود پول دریافت کنند.
علاوه بر این، این مدل کسب و کار به کاربران این امکان را میدهد که به صورت مستقیم تولیدکنندگان محتوای مورد علاقه خود را حمایت کنند و تضمین میکند که به خالقان محتوا به طور منصفانه پاداش داده شود.
موتور جستجوی بدون کپی رایت
5. Openverse
Openverse یک موتور جستجوی متن باز است که در آن میتوانید به دنبال محتوای منبع باز و بدون کپی رایت بگردید.
این موتور جستجو تمرکز خود را بر روی رسانههای منبع باز، از جمله تصاویر، صداها و ویدیوها قرار داده است و میتواند به شما کمک کند تا به سرعت محتوای موردنظر خود را پیدا کنید و بدون نگرانی از شکایت هنرمندان، از آن برای پروژههای خلاقانه خود استفاده کنید.
موتورهای جستجوی اصلی
موتورهای جستجوی اصلی، جایگزینهای گوگل هستند که توانستهاند در طی چند سال گذشته سهم کوچکی از بازار را داشته باشند.
6. Yahoo.com
در دسامبر 2023، Yahoo.com (Verizon Media) 2.37 درصد از سهم بازار جستجوی در ایالات متحده را در اختیار داشته است.
قدرت یاهو در تنوع سرویس ها است و علاوه بر جستجو، خدماتی مانند ایمیل، اخبار و غیره را نیز ارائه میدهد.
یاهو بیش از دو دهه است که در حال نوآوری و تکامل است.
7. Ecosia
ویژگی ممتاز Ecosia، تعهد به استفاده از درآمد تبلیغاتی در راستای اهداف زیست محیطی، به ویژه کاشت درخت است.
این مجموعه یک شرکت غیرانتفاعی است و 100 درصد سود خود را به منظور حفاظت از محیط زیست اختصاص میدهد و با جوامع محلی همکاری میکند تا در سراسر جهان درخت کاشته و از آنها نگهداری کند.
اکوسیا با مایکروسافت بینگ برای استفاده از ایندکس جستجو و تبلیغات آن همکاری میکند. همچنین Ecosia یک افزونه قابل نصب روی مرورگر برای دسترسی سریعتر به موتور جستجوی خود ارائه میدهد.
8. Aol
Aol یکی از اولین موتورهای جستجو در اینترنت است و سهم بازار 0.08 درصدی از بازار جستجو در ایالات متحده دارد.
Aol برای نتایج جستجوی خود از گوگل و بینگ استفاده میکند.
بر خلاف تمرکز گوگل بر روی همه مسائل، Aol به محتواهای گلچین شده تمایل دارد و اخبار، سرگرمی و نتایج وب سایت Aol را در اولویت قرار میدهد.
اگرچه Aol از دادههای کاربری برای شخصیسازی تبلیغات استفاده میکند، اما به طور کلی در مقایسه با گوگل، پیچیدگی کمتری در بخش تبلیغات دارد. تمرکز Aol در بخش تبلیغات بیشتر بر روی موضوعات مورد علاقه عمومی است و کمتر مانند گوگل بر روی ایجاد پروفایلهای فردی و دقیق، تمرکز می کند.
موتورهای جستجوی مبتنی بر حفظ حریم خصوصی
حفظ حریم خصوصی برای کاربران اینترنت به مراتب مهمتر از گذشته شده است.
موتورهای جستجوی مبتنی بر حفظ حریم خصوصی، حریم خصوصی کاربران را در اولویت قرار میدهند و جذابیت آنها در این است که فعالیتها و اطلاعات شخصی کاربران را در جایی ثبت نمیکنند.
بعضی از محبوبترین موتورهای جستجوی مبتنی بر حفظ حریم خصوصی عبارتند از:
9. DuckDuckGo
در تاریخ دسامبر 2023، DuckDuckGo 1.77 درصد از سهم بازار جستجو را در ایالات متحده داشته است.
DuckDuckGo یک موتور جستجو است که میتواند در دستهبندی موتورهای جستجوی اصلی قرار بگیرد، اما ویژگی اصلی آن این است که هیچ گونه اطلاعات شخصی را جمعآوری یا ذخیره نمیکند.
برخلاف گوگل که اطلاعات کاربران را با هدف شخصیسازی نتایج جستجو و تبلیغات به صورت گسترده جمعآوری میکند، DuckDuckGo کاربران خود را دنبال یا پروفایل نمیکند. این بدان معناست که وقتی در DuckDuckGo جستجو میکنید، فعالیت شما یه صورت ناشناس باقی میماند.
از آنجا که DuckDuckGo تاریخچه جستجو یا پروفایل کاربری ایجاد نمیکند، گزینههای فیلتر بر اساس تاریخچه جستجوی کاربر را ارائه نمیدهد و تبلیغات هدفمند ثابتی نیز وجود ندارد.
این بدان معناست که میتوانید جستجوهای خود را با آرامش انجام دهید و نگرانی از اینکه کسی از طریق صفحه نمایش کامپیوترتان شما از شما جاسوسی میکند، نداشته باشید.
DuckDuckGo انتخابی مناسب برای کسانی است که میخواهند عادات وب گردی و اطلاعات شخصی خود را حفظ کنند.
نسخه موبایل آن با نام DuckDuckGo Lite نیز وجود دارد. در این زمینه پیشنهاد میکنم مطلب داک داک گو چیست را مطالعه کنید.
10. Startpage
Startpage یک موتور جستجوی تجمیعی است و خود به تنهایی وب را کاوش نمیکند.
به جای آن، از رویکرد متاسرچ استفاده میکند و نتایج را از چندین موتور جستجو، از جمله گوگل، بینگ، DuckDuckGo و غیره، به دست میآورد و لینکهایی را که در همه آنها ظاهر میشوند، در اولویت قرار میدهد.
Startpage گزینه عالی برای کسانی است که نتایج جستجوی گوگل را ترجیح میدهند، اما علاقهای به ردیابی و ذخیره شدن تاریخچه جستجوهای خود ندارند.
Startpage همچنین شامل یک تولیدکننده آدرس اینترنتی (URL generator)، سرویس پروکسی و پشتیبانی از HTTPS است.
تولیدکننده آدرس اینترنتی ویژگی مفیدی است زیرا نیازی به جمعآوری کوکیها ندارد. به جای آن، تنظیمات شما را به شیوهای که حریم خصوصی را نقض نمیکند، به خاطر میسپارد.
11. Swisscows
Swisscows یک گزینه منحصربهفرد در این لیست است و خود را به عنوان یک موتور جستجوی معنایی و مناسب برای خانواده معرفی میکند.
این موتور برای نمایش نتایج جستجو از Bing استفاده میکند، اما برای نسخه آلمانی خود، یک ایندکس جداگانه ایجاد کرده است.
Swisscows همچنین به خود افتخار میکند که حریم خصوصی کاربران را رعایت میکند و هیچگونه دادهای را جمعآوری، ذخیره یا ردیابی نمیکند.
این موتور جستجو برای حدس ادامه متن پرسش کاربران، از هوش مصنوعی استفاده میکند.
Swisscows قول داده است که در آینده، به سوالات شما با دقتی شگفتانگیز پاسخ دهد.
12. Gibiru
Gibiru به گفته وبسایت خود، همراه با ویژگی “جستجوی خصوصی بدون سانسور” عمل میکند و دادههای شخصی کاربران را به فروش نمی رساند.
این موتور جستجو ادعا میکند نتایج جستجوی خود را از نسخه تغییر یافته الگوریتم گوگل به دست میآورد، بنابراین کاربران قادرند به اطلاعاتی که به دنبال آن هستند، بدون نگرانی از ثبت فعالیتهای خود دسترسی پیدا کنند.
Gibiru زمانی که کاربران از طریق نتایج جستجوی آن چیزی را خریداری یا اقدامی انجام میدهند، کسب درآمد میکند و با این رویکرد متمرکز بر حفظ حریم خصوصی، از دادههای شخصی کاربران برای تبلیغات استفاده نمیکند.
13. Brave
موتور جستجوی Brave در سال 2023 خود را از Bing مستقل کرد و هم اکنون طبق ایندکس خود کار می کند. این موتور جستجو بر حفظ حریم خصوصی و شفافیت تاکید زیادی دارد.
موتور جستجوی Brave رشد سریعی داشته و طبق داده های ژانویه 2024، 24.57 میلیون کاربر روزانه فعال داشته است. این تعداد نشان از افزایش محبوبیت موتورهای جستجوی مبتنی بر حفظ حریم خصوصی دارد.
Brave دارای ویژگی هایی همچون تماس ویدئویی، پلی لیست های آفلاین و فیدهای خبری قابل سفارشی سازی است. همچنین ویژگی های امنیتی همچون سازگاری با IPFS، Tor و یک کیف پول کرپیتویی نیز در دسترس هستند.
Brave به ازای نمایش تبلیغات به کاربران نیز به آنها پاداش میدهد. Brave ادعا می کند که ماهانه بیش از 65 میلیون کاربر از مرورگر آن استفاده می کنند.
موتورهای جستجوی مبتنی بر دانش
14. Wiki.com
Wiki.com نتایج خود را از هزاران ویکی در شبکه جهانی وب به دست میآورد.
این موتور جستجو مناسب کسانی است که علاقه مند به استفاده از اطلاعاتی هستند که توسط جامعی از افراد تهیه شده و در سایتهایی مانند ویکیپدیا قرار دارند.
15. X (با نام قبلی توئیتر)
X به عنوان یک موتور جستجوی زمان حال (Real-time)، عملکردی بسیار قوی دارد. X بهترین مکان برای بهروزرسانیهای لحظهای در مواقع اضطراری است.
گوگل در نهایت به آن میرسد، اما هیچ چیز بهتر از یک توییت در لحظهی وقوع رویداد نیست.
16. SlideShare
SlideShare به شما امکان جستجو در بین ارائههای از نوع اسلایدشو را میدهد.
همچنین میتوانید برای جستجوی کتابهای الکترونیکی و فایلهای PDF نیز از آن استفاده کنید. اگر برای تهیه یک ارائه در محل کار خود نیاز به منابع دارید، SlideShareابزاری عالی است.
SlideShare همچنین به شما امکان ذخیره اسلایدها و حتی دانلود کل اسلایدشو برای استفاده در کامپیوترتان را میدهد.
17. Wayback Machine
آرشیو اینترنت، معروف به Wayback Machine، برای تحقیق درباره وبسایتهای قدیمی بسیار مناسب است، اما این موتور جستجو چیزی فراتر از این است.
همانطور که از نامش پیداست، این موتور جستجو از مجموعهای عظیم از داده های مستند، از جمله میلیونها ویدیوی رایگان، کتاب، موسیقی و نرمافزار استفاده میکند.
به طور کلی، Wayback Machine یک کتابخانه آنلاین بزرگ است که به شما امکان دسترسی به تقریباً هر چیزی که میتوانید تصور کنید را میدهد.
موتورهای جستجوی تخصصی
موتورهای جستجوی تخصصی به نیازهای خاصی پاسخ داده و نتایج را بر اساس معیارهای خاصی ارائه میدهند. به عنوان مثال:
18. WolframAlpha
WolframAlpha یک موتور محاسباتی است که به شما امکان دریافت پاسخ به مسائل و جستجو در دادههای سطح حرفهای در زمینههای مختلفی از جبر تا کلمات و زبانشناسی را میدهد.
همچنین WolframAlpha ویژگیهای حرفهای برای افراد، دانشجویان و مدرسانی که نیاز به محاسبه و تجزیه و تحلیل حرفه ای دادهها دارند، ارائه میکند.
هزینه استفاده از WolframAlpha از 5.49 دلار در ماه شروع میشود.
19. LinkedIn
LinkedIn (لینکدین) به عنوان یک پلتفرم شبکهسازی حرفهای شناخته شده و به طور فزایندهای به عنوان یک موتور جستجوی متمرکز بر کسب و کار استفاده میشود. این پلتفرم در هفته به 61 میلیون جستجو پاسخ می دهد.
الگوریتم جستجوی لینکدین برای سازمانها، ویژگی هایی مانند منحصر به فرد بودن و خصوصیت نام صفحه لینکدین سازمان را در نظر میگیرد، زیرا نامهای عمومی تر نتایج گسترده و کمتر مرتبطی را تولید میکنند.
به عنوان مثال، یک سازمان با نام “راهکارهای نوآورانه فناوری” احتمالاً به دلیل منحصر بودن نام خود، نسبت به سازمانی دیگر با نام “خدمات حرفهای فناوری” در رتبه بالاتری قرار میگیرد.
با این حال، بارگذاری پروفایل همراه با کلمات کلیدی میتواند معایبی نیز به همراه داشته باشد، زیرا ممکن است الگوریتمهای تشخیص اسپم را نسبت به خود حساس کند و بر روی قابلیت دیده شدن در جستجو تأثیر منفی بگذارد.
الگوریتم لینکدین همچنین تعداد دنبالکنندگان صفحه، ارتباطات بین صفحه و جستجوگر، سطح فعالیت در صفحه و نسبت کلمات مورد جستجوی مرتبط در نام سازمان را نیز در نظر میگیرد.
موتورهای جستجوی بینالمللی
موتورهای جستجوی بینالمللی به نیازهای خاص در مناطق جغرافیایی خاص پاسخ میدهند و نتایجی بر اساس زبان و فرهنگ آن منطقه ارائه میدهند.
برخی از موتورهای جستجوی بینالمللی محبوب عبارتند از:
20. Baidu
Baidu (بایدو) بزرگترین موتور جستجو در چین است و 66 درصد از بازار جستجو را در این کشور را در اختیار دارد. Baidu مانند گوگل، خدمات گستردهای از جمله نقشه، موسیقی، ویدیو و اپ استور ارائه میدهد.
Baidu همچنین دارای مرورگر موبایل و برنامه موبایلی نیز است.
21. Yandex
Yandex (یاندکس) توسط بیش از 69 درصد کاربران اینترنت روسیه استفاده میشود. همچنین در بلاروس، قزاقستان، ترکیه و اوکراین نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
Yandex یک موتور جستجوی آسان برای استفاده کاربران است. به علاوه، این موتور جستجو ابزارهای جالبی نیز ارائه میدهد.
در ژانویه 2023، اطلاعاتی از Yandex درز کرد که باعث شد بسیاری از مردم درباره اهمیت آنچه فاش شد، با یکدیگر بحث کنند.
22. Sogou
Sogou (سوگو) یک موتور جستجوی چینی در حال رشد است و 5 درصد از بازار جستجو را در چین در اختیار دارد. سوگو از جستجوی تعاملی، جستجو در بین مقالات، جستجوی انگلیسی، ترجمه و خدمات دیگر پشتیبانی میکند.
این موتور جستجو بر روی ارائه جستجوی حرفهای، دقیق و راحت به کاربران خود تمرکز دارد.
23. Naver
Naver (ناور) یک موتور جستجوی محبوب در کره جنوبی است که 34 درصد از بازار جستجو را در این کشور در اختیار دارد. این موتور جستجو نتایجی از جمله وبلاگ، خبر، موسیقی و محصول ارائه میکند.
Naver برای جستجوی آسانتر در دستگاه های موبایل نیز یک اپلیکیشن طراحی کرده است.
Naver گزینهی خوبی برای کسانی است که به دنبال یک موتور جستجوی متمرکز و منطبق بر بازار کره هستند.
جمع بندی
گوگل ممکن است محبوبترین انتخاب در بین موتورهای جستجو باشد، اما بسته به نیازها و اولویتهای شما، همیشه بهترین انتخاب نیست.
موتورهای جستجوی جایگزین گوگل میتوانند مجموعهای از مزایا از جمله تجربهی بهتر جستجو و سطوح بالاتر حفظ حریم خصوصی را برای شما به دنبال داشته باشند.
با این حال، خودتان وقت بگذارید و برخی از این موتورهای جستجو را امتحان کنید تا ببینید چقدر برای شما کارایی دارند.